• Expositie Picasso ter ere van reis Italië honderd jaar geleden

    Tijdens de eerste maanden van 1917 reisde de bekende Spaanse schilder, beeldhouwer, dichter, decor ontwerper en ceramist Pablo Picasso door Italië. Hij was op zoek naar inspiratie voor de “Parade” ballet sets waar hij mee bezig was.

    Dit jaar is honderd jaar geleden dat Picasso zijn reis door Italië maakte en dat moet gevierd worden. Speciaal voor deze gelegenheid houdt Rome een nieuwe expositie ter ere van deze meesterkunstenaar “Picasso tussen Kubisme en Neoclassicisme 1915-1925.” Deze expositie laat honderd werken van Picasso zien. Niet alleen schilderijen, maar ook kostuums, tekeningen, schetsen en aquarel.

    Naast de expositie van honderd meesterwerken in de stallen van het Quirinal, is er een apart evenement getiteld de “Parade” bij Palazzo Barberini. De “Parade” wordt gezien als één van de meeste monumentale werken van Picasso. Daarnaast markeert dit werk het einde van de Kubistische periode van de artiest. Na dit werk richtte hij zich weer op het figuratieve. Het gigantische schilderij laat een afbeelding zien van een gevleugeld paard met een aantal straat artiesten.

    Voor Picasso was zijn grote reis naar Italië een van de meest belangrijke en gedenkwaardige onderdeel van zijn leven. Eigenlijk was één van de belangrijkste redenen van de kunstenaar om deze reis naar Italië te maken, een ontmoeting met Serge de Diaghilev, de oprichter van het Russes Ballet. Na zijn aankomst in Rome ontmoette hij een ballet danseres, Olga Khokhlova. Zij werd uiteindelijk zijn vrouw.

    Picasso was niet alleen geïnteresseerd in schilderijen en sculpturen uit de Barok periode. Zijn interesse ging ook uit naar artiesten zoals Bernini. Daarnaast interesseerde hij zich voor klassieke monumentale sculpturen en populaire show. Picasso was een van de meest inspirerende, invloedrijke en bekendste kunstenaar van de 20e eeuw.

Comments are closed.