• Prehistorisch sarcofagen in de buurt van voetbalstadion

    Bij toeval hebben archeologen twee oude Romeinse Sarcofagen gevonden vlakbij het voetbal stadion in Rome. Dit Olympische voetbalstadion is vooral bekend dankzij de twee voetbalclubs Lazio en Roma die in dit stadion trainen. Dit gigantische moderne voetbalstadion wordt voor beide clubs gezien als het stadion van hun dromen.

    Pas geleden is er een gebied vlakbij het stadion gevonden waar twee Romein uit de klassieke oudheid lagen begraven. De lichamen zijn per toeval ontdekt, doordat een energie maatschappij op die plek een routine opgraving hield voor het aanleggen van kabels pijplijnen. Na de ontdekking stuurde de maatschappij een bericht aan de autoriteiten. Als antwoord daarop werd een team archeologen naar desbetreffende plek gestuurd om de sarcofagen te onderzoeken

    De twee grafkisten zijn gemaakt van marmer. De ene kist heeft indrukwekkende reliëf versieringen. De andere kist is een stuk eenvoudiger, maar toch voor die tijd zeer uitgebreid. Men vermoedt dat de kisten van twee kinderen zijn die uit een rijke Romeinse familie komen.

    De sarcofagen werden ontdekt op de plek waar veel voetbalfans verzamelen als er een toernooi gespeeld wordt in het stadion. Volgens archeologen zou er, door vandalisme, weinig overblijven van de archeologische vondst als er niet gelijk een melding van gedan zou zijn. De twee graven zijn dan ook van de vindplaats verwijderd, om ze veilig te stellen. De graven zijn naar het studie centrum van Rome gebracht. Hier wordt onderzocht hoe oud ze zijn, de graven worden schoongemaakt, gerestaureerd en geanalyseerd. De culturele autoriteiten zullen over enkele maanden de resultaten van deze studie bekend maken.

Comments are closed.