• Pasen in Rome 2018

  Pasen is een mooie periode om in Rome te zijn. Dit jaar valt Pasen op 1 en 2 april en dat is geen grap. Toch zullen genoeg mensen zich afvragen of het wel of geen goed idee is om juist dan naar de stad van de eeuwigheid te gaan. Voornamelijk vanwege de verwachtte drukte die de Paasdagen met zich mee nemen. Mocht je besluiten om met Pasen naar Rome te gaan, vanwege de feestelijke sfeer die er op dat moment in de stad hangt of om naar de paas zege van de Paus te luisteren, dan hebben wij een paar tips voor je.

  Goede vrijdag

  Voor Rome betekend Pasen meer dan alleen de 1e en 2e Paasdag. Op Goede vrijdag loopt de Paus een processie (Via Crucis). De tocht die Jezus Christus liep, terwijl hij het kruis droeg, naar de plek waar hij gekruisigd werd. De tocht van de Paus begint bij het Colosseum en eindigt bij de Palatijn. Tijdens deze tocht draagt de Paus een houten kruis. Romeinen die achter hem meelopen dragen of een kaars of een kruis met zich mee. Tijdens deze toch zijn er veertien rustpunten waar gebeden wordt.

  Het Colosseum is vanwege de Via Crucis op Goede vrijdag tot 13.00 geopend. De tocht begint om kwart over 9 s ’avonds. Bij het Colosseum staat op deze dag een groot verlicht kruis.

  Urbi et Orbi

  De Paaszegen die de Paus tijdens 1e Paasdag geeft op het sint Pietersbasiliek wordt goed bezocht. De Urbi et Orbi zal door de Paus om 12 uur s’ middags uitgesproken worden op het Sint Pietersbasiliek. Urbi et Orbi is Latijns voor ‘aan stad en wereld.’ Tijdens de Urbi et Orbi is het sint Pietersplein traditie getrouw versierd met bloemen uit Nederland.

  Gratis naar musea

  Tijdens de eerste zondag van de maand zijn veel musea en archeologische bezienswaardigheden gratis. Eerste Paasdag valt dit jaar op 1 april en ook dan geldt deze regel. Bezienswaardigheden die op deze zondag gratis bezocht kunnen worden, zijn o.a. het Colosseum, Forum Romanum en de thermen van Caracalla. Heb je Vaticaanse musea op je programma staan? Hou er dan rekening mee dat deze tijdens 1e en 2e Paasdag is gesloten.

  Een laatste tip, hou er rekening mee dat veel winkels gesloten zijn tijdens de eerste en tweede dag. Als je een dagje wil shoppen in Rome, dan kun je dit beter voor of na de paasdagen doen.

Comments are closed.