• Pasen Rome 2019

  Pasen valt laat dit jaar. Namelijk op zondag 21 april. Voordeel is dat het later in april meestal beter weer is. Pasen is een mooie feestelijk periode om in Rome te zijn. Toch zullen genoeg mensen zich afvragen of het wel of geen goed idee is om juist dan naar de stad van de eeuwigheid te gaan. Deze periode kan het ontzettend druk zijn in Rome. Mocht je besluiten om met Pasen naar Rome te gaan, zodat je de paas zege van de Paus live kan meemaken en wilt genieten van de feestelijk sfeer die in de stad hangt, dan hebben wij een paar tips voor je.

  Goede vrijdag

  De paasperiode in Rome is meer dan alleen 1e en 2e paasdag. Zo is de vrijdag voor Pasen, goede vrijdag al een belangrijke dag. Op deze dag loopt de Paus een processie (Via Crucis). Hiermee wilt hij de tocht die Jezus ooit liep toen hij gekruisigd werd zelf lopen. Net als Jezus draagt de Paus tijdens de tocht een houten kruis. Romeinen die achter hem meelopen dragen of een kaars of een kruis met zich mee. Tijdens deze tocht zijn er veertien rustpunten waar gebeden wordt.

  Het Colosseum is vanwege de Via Crucis op Goede vrijdag tot 13.00 geopend. De tocht begint om kwart over 9 s ’avonds. Bij het Colosseum staat op deze dag een groot verlicht kruis.

  Urbi et Orbi

  Een veel bezochte activiteit op de 1e Paasdag, is de Paaszegen van de Paus. Zijn Urbi et Orbi (Latijns voor ‘aan stad en wereld.’) zal hij 12 uur s’middag uitspreken op het sint Pietersplein. Extra feestelijk zijn de bloemen op het plein die hier speciaal voor de gelegenheid weggezet zijn. Nog leuker is, dat deze bloemen traditie getrouw elk jaar met Pasen uit Nederland komen.

  Rome is jarig

  21 april is voor Rome een bijzondere datum. Dit is de dag dat de Romeinen vieren dat hun stad gesticht is. Natale di Roma, zoals de Romeinen het noemen. Volgens legende waren het de tweelingbroers Remus en Romulus die op 21 april 753 de stad Rome stichtte.

  Dat dit jaar Pasen op deze datum valt, zorgt voor dubbel feest in Rome. Naast de Paas activiteiten, zullen er deze dag ook evenementen zijn om de verjaardag van Rome zelf te vieren. Traditiegetrouw is er bij Circus Maximus op deze dag een gekostumeerde parade.

Comments are closed.