Aquaducten park

Niet alle parken in Rome worden overspoeld door toeristen. Er zijn parken die door veel toeristen nog niet ontdekt zijn en waar je vooral joggende Romeinen tegenkomt. Het Aquaducten park is daar een goed voorbeeld van. In dit park vind je overblijfselen van elf aquaducten. Het is ongeveer 240 hectare groot en gelegen in het zuid oost deel van de stad

Deze plek was in het oude Rome een kruispunt voor de watervoorziening. Door de jaren heen veranderde dit stukje natuur in een sloppenwijk. In 1970 is er voor gezorgd dat deze sloppenwijk verdween en het gebied veranderde in een groen park waar iedereen kan komen.

Dit gebied is een overblijfsel van Agro Romano. De officiële benaming van het Aquaducten park is Parco degli Acquedotti. Sinds 1988 hoort het aquaducten park bij het Via Appia park.

Naast de aquaducten kun je een aantal ruïnes van oude torens, villa’s, graftombes en delen van een oude Romeinse weg in het park vinden. Het aquaducten park is groot genoeg om er minstens een halve dag rond te lopen.

Bezienswaardigheden in het park

Casale Roma Vecchia
Het hoofdgebouw van Casale Roma Vecchia is afkomstig uit de 13e eeuw. Oorspronkelijk werd dit huis/toren gebruikt voor een defensie en controle functie voor de aquaducten Claudio en Marcio. Later werd er van dit gebouw een boerderij gemaakt.

Acquedotto Lulia
Acquedotto Lulia is de vijfde aquaduct die in dit gebied werd gebouwd. Hij werd gebouwd in 33 v. Chr.

Acquedotto Tepula
Acquedotto Tepula werd als vierde aquaduct gebouwd. Het is de laatste aquaduct afkomstig uit de Republikeinse tijd. Hij werd gebouw in 124 v Chr

Acquedotto Vetus
Acquedotto Vetus is één van de oudste aquaducten van het park. Het water van dit aquaduct kwam rechtstreek van de rivier Aniene (in de buurt van Tivoli).

Tor Fiscale
Tor Fiscale is een goed bewaard toren uit de middeleeuwen. De toren is ongeveer 30 meter hoog. Het gebied er omheen is vernoemd naar deze toren, parco di Tor Fiscale.

Villa dei Sette Bassi
Villa dei Sette Bassi is één van de grootste villa’s die je in de Romeinse voorsteden tegenkomt. De villa is zo groot dat het een stad had kunnen zijn. Villa dei Sette Bassi werd halverwege de 2e eeuw gebouwd. Ook al is deze bezienswaardigheid niet toegankelijk voor publiek, van buitenaf kun je de restanten goed zien.

Via Latina
Deze oude Romeinse weg die liep tussen Rome en Benevento. De weg was 240 km lang. Delen van deze weg zijn in het park te vinden. Langs de Via Latina vind je graftombes, boerderijen, Romeinse villa’s en middeleeuwse torens.

Fosso Acqua Mariana
Fosso Acqua Mariana is een aangelegde sloot die werd gebruikt als alternatief voor de aquaducten. Hij was de watervoorziening voor boomgaarden. Fosso Acqua Mariana werd gebouwd in 1122 door Paus Calixtus II.

Acquedotto Marcio
Acquedotto Marcio is het derde aquaduct van het oude Rome. Zijn route loopt deels onder de grond en deel boven de grond over bogen. Dit aquaduct is 80 km lang.

Acquedotto Felice
Acquedotto Felice is een Aquaduct uit het ‘Moderne’ Rome. Hij werd gebouwd in 1586 in opdracht van paus Sixtus V. Dit aquaduct wordt nog steeds gebruikt voor de watervoorziening. Acquedotto Felice zorgde ervoor dat er eindelijk schoon leiding water Rome binnen kwam.

Acquedotto Anio Novus
Acquedotto Anio Novus is één van de langste aquaducten van dit park met een lengte van ongeveer 87 km. Het grootste deel zal je echter niet kunnen zien. Ongeveer 73 km van dit aquaduct bevindt zich onder de grond.

Acquedotto Claudio
Acquedotto Claudio is het achtste aquaduct in het park. Vanwege de technologieën die gebruikt zijn tijdens de bouw van dit aquaduct wordt Acquedotto Claudio gezien als een van de belangrijkste aquaducten. Hij werd gebouwd tussen 38 en 52 na Chr, maar werd waarschijnlijk al vijf jaar voor hij voltooid was gebruikt.

Torre di Guardia su Cisterna
Torre di Guardia su Cisterna is een toren uit de 12e eeuw

Casale Del Sellaretto
Casale Del Sellaretto werd gebruikt als opslag bij het spoor. Door het openen van de nieuwe spoorlijn Rome-Napels, raakte dit gebouw in verval.

Cisterna della Villa delle Vignacce
Deze ruïne was ooit één van de grootste villa’s in de buitenwijken van het oude Rome.

Hoe kom je er?

Je kunt hier komen met metrolijn A richting Anagnina, Metrohalte Giulio Agricola. Loop Viale Giulio Agricola straat in. Als je deze straat uit loopt , loop je tegen het park aan.

Voor het aquaducten park is er vrij entree.

Adres
Via Lemonia, 256, 00174
Rome, Italië

Relevante artikelen

Appia Antica park
Het Appia Antica park is een groot park met verschillende wandel en fietstochten. Naast veel natuur kom je verschillende ruïnes van villa’s, catacomben en aquaducten tegen. Het Appia Antica park is een van de grootste parken van Rome. Het park is gelegen langs de oudste weg van Rome de Via Appia Antica lees verder…
Cinecitta studio’s
Ontdek de wereld van film bij de Cinecitta studio’s. De grootste filmstudio van Europa. Verschillende bekende Amerikaanse films zijn hier opgenomen. Als bezoeker kun je de exposities bezoeken. Ook kan je met een gids over een aantal sets lopen. De gids vertelt je alles over hoe de films gemaakt worden. lees verder…
Excursie Rome
Wil je Rome leren kennen, zoals je hem nog nooit gekend heeft? Alles over de stad ontdekken tot in de details? Een excursie kan hierbij een uitkomst geven. lees verder…