Sixtijnse kapel

De Sixtijnse kapel is misschien wel één van de meest bekende kerken in Rome. Je kunt de Sixtijnse kapel vinden bij Vaticaanstad, waar de Paus de baas is.

Op de plaats waar nu de Sixtijnse kapel staat, stond vroeger de Cappella Maggiore (de grote kapel). Toen er besloten werd deze kapel te slopen, was het een soort ruïne met scheve wanden. De huidige Sixtijnse kapel is ontworpen door Baccio Pontelli in opdracht van paus Sixtus IV. Aan deze paus heeft de kapel zijn naam te danken. De Sixtijnse kapel werd gebouwd tussen 1473 en 1481. Naast Michelangelo waren ook de kunstenaar Botticelli, Ghirlandaio en Perugino verantwoordelijk voor de decoratieve kunst in de kapel. De door hun vervaardigde Fresco’s zijn te verdelen in drie periodes. De periode voor Mozes de tien geboden in ontvangst nam. De periode tussen Mozes en Christus en de periode die hierop volgde.

De Sixtijnse kapel heeft een Rechthoekige vorm en de afmetingen lengte 40,23 meter, breedte 13,41 meter, hoogte 20,70 meter.

De Sixtijnse kapel doet dienst als Pauselijke hofkapel. Deze kapel heeft zijn eigen koor. Voor belangrijke liturgische vieringen wordt er gebruik gemaakt van deze kapel.

Fresco’s Michelangelo

Het oorspronkelijke plafond van de Sixtijnse kapel was azuurblauw met gouden sterren. Hier kwam in 1508 verandering in. Paus Julius II wilde iets anders voor het plafond in de kapel en nam hiervoor Michelangelo aan. Ook al was hij in die tijd meer beeldhouwer dan schilder, hij nam de opdracht aan en bewees op schilder gebied net zo goed te zijn als met beelden. De kunstenaar schilderde tussen 1508 en 1512 de fresco’s. Bij deze fresco’s hoort één van Michelangelo’s bekende schilderingen, de schepping. Bij deze schildering kun je zien hoe God Adam het leven geef. De schepping is slecht een stukje van het geheel dat Michelangelo op het plafond van de Sixtijnse kapel heeft geschilderd. In totaal zijn er driehonderd verschillende bijbelse figuren te zien. Het werk is gebaseerd op de negen taferelen van Genesis.

Een ander werk van Michelangelo in de Sixtijnse kapel is het laatste oordeel. Deze schildering bevindt zich op de wand achter het altaar. Michelangelo maakte deze fresco in opdracht van Paulus III in 1541.

Conclaaf

Als er een nieuwe Paus gekozen moet worden houden Kardinalen Conclaaf (overleg) in Sixtijnse kapel. Zwarte/grijze rook als ze er nog niet uit zijn, witte rook er is een nieuwe Paus gekozen. Tijdens het conclaaf komt er twee keer per dag rook uit de schoorsteen.

De Sixtijnse kapel is onderdeel van de Vaticaanse musea. Wie de kapel wil bezoeken, kan dit doen door het museum te bezoeken.

Relevante artikelen

Sint Pietersbasiliek
In 324 werd de eerste sint Pietersbasiliek in opdracht van keizer Constantijn de Grote gebouwd. Na elfhonderd jaar verkeerde de originele sint Pietersbasiliek in slechte staat. Verschillende pogingen om hem te restaureren mochten niet baten. lees verder…
Ostia Antica
Deze ruïne stad is ooit de belangrijkste havenstad van het oude Rome geweest. De stad werd niet alleen als handelshaven, maar ook als marinehaven gebruikt. Daarnaast diende Ostia als buffer voor Rome. Ostia Antica is gelegen aan de riviermonding van de Tiber. lees verder…
Excursie Vaticaan museum
Wil je het Vaticaan museum bezoeken tijdens je verblijf in Rome, boek dan van tevoren je kaartjes. De rij naar het museum toe is lang en kan oplopen tot een wachttijd van meer dan twee uur. Zonde van de tijd die je had kunnen gebruiken om in het museum rond te kijken. lees verder…