Sixtijnse kapel

De Sixtijnse kapel is misschien wel één van de meest bekende kerken in Rome. Je kunt de Sixtijnse kapel vinden bij Vaticaanstad, waar de Paus de baas is.

Geschiedenis

Op de plaats waar nu de Sixtijnse kapel staat, stond vroeger de Cappella Maggiore (de grote kapel). Toen er besloten werd deze kapel te slopen, was het een soort ruïne met scheve wanden. In opdracht van paus Sixtus IV werd de Sixtijnse kapel gebouwd tussen 1473 en 1481 door Giovanni di Dolce. De Sixtijnse kapel is vernoemd naar paus Sixtus IV.

Toen de bouw voltooid was, werd de Sixtijnse kapel opgesierd met werken van een aantal bekende kunstenaar van die tijd, zoals onder andere Perugino, Botticelli en Michelangelo. De door hun vervaardigde Fresco’s zijn te verdelen in drie periodes. De periode voor Mozes de tien geboden in ontvangst nam. De periode tussen Mozes en Christus en de periode die hierop volgde.

9 augustus 1483 werd de eerste mis gehouden tijdens het feest van Maria Hemelvaart. De Sixtijnse kapel werd naast zijn inzegening toegewijd aan de Maagd Maria.

In 1508 besloot Paus Julius II dat het plafond opnieuw beschilderd moest worden. Deze had een azuurblauwe schildering met gouden sterren. Hij gaf Michelangelo hiervoor de opdracht. Michelangelo’s plafondschildering bestaat uit meer dan driehonderd figuren, met als bekendste “De schepping.” Naast de schildering op het plafond is Michelangelo ook verantwoordelijk voor de schildering boven het altaar “Het laatste oordeel.”

Afmetingen

  • Lengte 40,23 meter
  • Breedte 13,41 meter
  • Hoogte 20,70 meter

Waar wordt de Sixtijnse kapel voor gebruikt?

  • Pauselijke huiskapel
  • Het conclaaf, een geheime vergadering van het College van Kardinalen, waarin de nieuwe paus gekozen wordt
  • Plechtige ceremoniën
  • Dagelijkse koordiensten verzorgd door het Sixtijnse kapel koor

De Sixtijnse kapel bevindt zich in het Vaticaan museum.

Relevante artikelen

Sint Pietersbasiliek
In 324 werd de eerste sint Pietersbasiliek in opdracht van keizer Constantijn de Grote gebouwd. Na elfhonderd jaar verkeerde de originele sint Pietersbasiliek in slechte staat. Verschillende pogingen om hem te restaureren mochten niet baten. lees verder…
Ostia Antica
Deze ruïne stad is ooit de belangrijkste havenstad van het oude Rome geweest. De stad werd niet alleen als handelshaven, maar ook als marinehaven gebruikt. Daarnaast diende Ostia als buffer voor Rome. Ostia Antica is gelegen aan de riviermonding van de Tiber. lees verder…
Excursie Vaticaan museum
Wil je het Vaticaan museum bezoeken tijdens je verblijf in Rome, boek dan van tevoren je kaartjes. De rij naar het museum toe is lang en kan oplopen tot een wachttijd van meer dan twee uur. Zonde van de tijd die je had kunnen gebruiken om in het museum rond te kijken. lees verder…