Palatijn

De Palatijn is een prachtige heuvel met overblijfselen van de paleizen en tempels van de keizers die er ooit woonden. Eén keizerlijke woning is wel goed bewaard gebleven, het huis van Augustus. Ondanks dat er weinig overgebleven is van de ooit zo statische gebouwen die er stonden, er staat genoeg om een goede indruk te krijgen van wat het ooit wasBehalve de ruïnes is er ook een tuin. Ideaal als je de Palatijn in de warme zomermaanden bezoekt en even toe bent aan wat afkoeling. De bomen zorgen voor de nodige schaduw.

De Palatijn is één van de zeven heuvels van Rome. Je hebt vanaf deze heuvel een goed uitzicht over het naastgelegen Forum Romanum. Dat was dan ook de reden voor de keizers om hun paleizen juist daar te bouwen. Zo konden ze op het volk neerkijken. Een andere reden zijn de ziektes die heersten. Op de Palatijn hadden de keizers er minder last van. Via de Palatijn kun je via een trap naar het lager gelegen Forum Romanum lopen. Het Forum Romanum is bekender maar persoonlijk vind ik het Palatijn veel sfeervoller met naast de monumenten ook mooie groene tuinen en rustigere plekjes.

palatijn galerie

Het is natuurlijk maar de vraag of de keizers de eerste bewoners van de Palatijn waren. Er wordt gezegd dat Romulus en zijn tweelingbroer hier als eerste woonde. De locatie van hun hut wordt op de Palatijn aangegeven. Remus en Romulus werden ten vondeling gelegd en opgevoed door wolven. Zij worden gezien als de stichters van Rome. Archeologische vondsten tonen echter aan dat er voor die tijd al bewoning op de Palatijn was.

Huis van Augustus

Augustus werd geboren op de Palatijn. Hij was de eerste keizer die zijn residentie op de heuvel had. Na Augustus volgden er nog verschillende keizers die hun paleizen op de Palatijn bouwden.

Het huis van Augustus is een sober huis met maar twee verdiepingen. Augustus had hier een werkkamer en een slaapkamer. Augustus heeft veertig jaar in dit huis gewoond.

Naast het huis van Augustus is er op de Palatijn ook Domus Augustiana. Hij liet het paleis in 36 voor Christus bouwen. Hij keerde in dat jaar terug naar Rome, nadat hij Sextus Pompeii Verslagen had

Domus Tiberiana

Dit complex werd gebouw in opdracht van Tiberius. Domus Tiberiana besloeg een groot deel van de westkust van de heuvel. Het gebied was bedekt door de tuinen van de Farnese familie. Het complex is lang gebruikt als woning door de erfgenamen van de keizers.

Farnesische tuinen

De Farnesische Tuinen zijn aangelegd in opdracht van de Farnese familie in de 16e eeuw. Ze zijn ontworpen door Vignola en gelegen op het Noord-Westelijke deel van de Palatijn. Een groot deel van de tuin in nog steeds in tact. Het is een mooie tuin om doorheen te wandelen. Hij zorgt voor de nodige afkoeling met zijn bomen en schaduwen in de hete zomermaanden.

palatijn 1

De geheime gang van Keizer Domitianus

Keizer Titus Flavius Domitianus liet een geheime gang bouwen om van de Palatijn naar het Forum Romanum te kunnen gaan. Deze gang mocht alleen door de keizers gebruikt worden en werd streng bewaakt. Niet alleen te voet, maar ook met paard kon er door de gang worden gereden.

De gang werd voor het eerst in 1900 ontdekt, maar toen is er verder weinig meegedaan. Begin deze eeuw werd hij herontdekt en zijn er restauratiewerkzaamheden aan verricht. Na zes jaar is de gang in oktober 2015 voor publiek geopend.

Museum van de Palatijn

Op de Palatijn kun je vrij een museum bezoeken, waar archeologische opgravingen te bewonderen zijn Het museum werd opgericht door de Franse keizer Napoleon III in 1882.

Hoe kom je er?

Als je de Palatijn wil bezoeken kun je het beste met Metrolijn B reizen. Stap uit bij halte Circo Massimo. Je loopt Circus Maximus voorbij en gaat richting het Colosseum. Je komt de Palatijn als eerste tegen.

Adres

Er is een ingang aan de via di San Gregorio. Je kunt ook via het Forum Romanum naar de Palatijn

Tip: De Palatijn ligt naast het Forum Romanum en tegenover het Colosseum. Om deze monumenten te bezoeken moet je vaak lang in de rij wachten. De rij bij de Palatijn is het kortste. Je kunt een combiticket kopen waarmee je ook het Forum Romanum en het Colosseum kunt bezoeken.

Tip: Er zijn geen restaurants of andere drink/eetgelegenheden op de Palatijn. Dit geldt ook voor het Forum Romanum. Je kun uren doorbrengen op het Palatijn, maar in de zomermaanden kan dit zonder iets te drinken zwaar zijn. Neem daarom een flesje drinken mee. Er zijn wel kraantjes met drinkwater waar je je flesje kunt bijvullen. Ook kun je even het terrein of om naar een restaurant in de buurt gaan en later met je ticket je wandeling voortzetten.

Relevante artikelen

Forum Romanum
Forum Romanum was een drassig dal wat gebruikt werd voor begrafenissen. Toen men ophield dit dal te gebruiken als begraafplaats, ontstond er een marktplein waar handel gedreven werd door dorpelingen uit nabij gelegen dorpen. lees verder…
Piazza Navona
Piazza Navona is een langwerpig plein wat ontstaan is in de 15e eeuw. Voordat het plein er was stond hier een stadion, Circus Agonalis. Het stadion was gebouwd door keizer Domitianus in 86 voor Christus. lees verder…
Openbaar vervoer
Het voordeel van de metro is dat er ongeveer elke vijf minuten wel eentje komt. Je hoeft dus niet lang te wachten. Nadeel is weer dat het vaak druk is. Het voordeel van de bus is dat er veel bushaltes en lijnen zijn. lees verder…

Naar plattegrond Rome