Engelenburcht

De Engelenburcht wordt ook wel Castel Sant’angelo genoemd. Voordat het gebouw de burcht was zoals we hem nu kennen, heeft hij door de jaren heen verschillende verbouwingen ondergaan. Deze verbouwingen hadden voornamelijk als doel de burcht te verstevigen.

Wil je een bezoek brengen aan dit indrukwekkende museum? Dan kan het raadzaam zijn om van tevoren alvast je tickets voor de Engelenburcht te kopen

Mausoleum van Hadrianus

De Engelenburcht werd gebouwd tussen 135 en 139. Toen was het nog geen burcht maar een mausoleum dat in opdracht van keizer Hadrianus gebouwd werd

Hadrianus gebruikte het voorbeeld van het mausoleum van Augustus om zijn mausoleum te laten bouwen. Dit is te zien aan dezelfde cilinder vorm die bij beide mausoleums gebruikt zijn. Om het grafmonumt met de overkant te verbinden werd een brug gebouwd. Deze brug werd de Pons Aelius genoemd. Later kreeg deze brug de naam Engelenbrug.

Engelenbrug

De buitenmuren liet Hadrianus, net als Augustus met marmer bekleden en ook hij liet een bronzen beeld van zichzelf maken. Dit werd in het mausoleum geplaats. De orginele ingang van het mausoleum van Hadrianus bevond zich ongeveer drie meter onder de huidige ingang.

Behalve Hadrianus, waren ook de grafurnen van zijn vrouw Sabine en keizers die na hem regeerden in het mausoleum van Hadrianus te rusten gelegd. De laatste waarvan een urn bij gezet werd was Carcalla. Tot 217 was dit gebouw het mausoleum van Hadrianus.

In 280 werd er een Aureliaanse muur om het mausoleum gebouwd.  Hierdoor begon het mausoleum meer de vorm van een burcht te krijgen.

Legende

De engelen burcht (Castel Sant’angelo) heeft zijn naam te danken aan een legende. Deze legende vertelt het verhaal over de tijd dat er een pestplaag heersde in Rome. Het was Paus Gregorius die God smeekte om hier een einde aan te maken. Aarstengel Michaël verscheen en gaf gehoor aan zijn smeekbede. Deze verschijning zou het einde van de pestplaag zijn geweest. Paus Pius II bouwde een kapel op de plaats waar Michaël verschenen zou zijn. Boven op de burcht staat een bronzen beeld van aartsengel Michaël. Dit beeld stamt uit 1753.

Schuilplaats

De locatie en de bouw van de Engelenburcht waren ideaal om een veilig onderkomen of schuilplaats te kunnen zijn. Het is niet voor niets dat zowel de adel als het Vaticaan de Engelenburcht wilde toe eigenen. Uiteindelijk werd de Engelenburcht eigendom van het Vaticaan.

In 1722 werd er een doorgang tussen het Apostolische paleis en de Engelenburcht in opdracht van paus Nicolaas III gebouwd, de Pasetto. Deze doorgang zorgde voor extra veiligheid. Bij dreiging van gevaar kon men sneller ongezien naar de Engenlenburcht.

In 1870 deed het Vaticaan afstand van de Engelenburcht en kwam deze in handen van het Italiaanse leger. Zij stelde de burcht open voor publiek. Sindsdien is de burcht geen veilige schuilplaats meer, maar een museum. In de Engelenburcht zijn diverse kunstvoorwerpen, die de geschiedenis van Rome vertellen, te zien.

De Engelenburg

Michaël is niet de enige Engel bij de Engelenburcht. Op de brug die naar het gebouw leidt, staan beelden van verschillende beelden. De beelden zijn van Petrus, paulus en tien engelen. Zij zijn gemaakt door Bernini en zijn leerlingen.

Vaticaanstad

De Engelenburcht hoort bij Vaticaanstad. Een bezoek is dan ook goed te combineren met een bezoek aan de Sint Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea. Ook al zal hier de wachtrij minder lang zijn, hij is er wel. Om tijd te besparen, kun je ook je tickets online bestellen.


 
 
 

Adres
Lungotevere Castell 50
00193 Rome

Openingstijden

April tot september 9.00 tot 19.30
Oktober tot maart 9.00 tot 14.00

Relevante artikelen

Capitolijnse Museums
Capitolijnse Museums zijn Museums die Archeologische vondsten uit de Oudheid en Renaissance tentoonstellen. De collectie is verdeeld over meerdere gebouwen. Namelijk Palazzo dei Conservatori, het Palazzo Nuovo en de Centrale Montemartini. lees verder…
Excursie Rome
Leer Rome beter kennen door het boeken van een excursie. Laat je rondleiden door een ervaren gids die je alles over de stad kan vertellen. Of bespaar tijd door online tickets te boeken. lees verder…
Villa Borghese
Het landgoed kent zijn eerste bestaan in 1580 als een kleine wijngaard van de familie Borghese. Begin 1605 begon kardinaal Scipione Borghese Caffereli, een neef van paus Paulus V, met het aanleggen van het landgoed op de heuvel van Piniciano. lees verder…

Naar plattegrond Rome