De thermen van Caracalla

Een bad voor iedereen

thermen van caracallaVroeger kende Rome verschillende thermen. Hier gingen mensen heen om zich te wassen en te ontspannen. Zowel mannen, als vrouwen, jong en oud bezochten deze baden. Niet alleen de armen, maar ook de rijken kwamen hier, ook al hadden zij hun eigen privé thermen aan huis. Zelfs de keizer en zijn familie bezochten wel eens een publieke thermen en mengde zich dan met het publiek.

Er waren verschillende thermen in Rome, de bekendste zijn de Thermen van Diocletian, Thermen van Titus, Thermen van Trajanus en Thermen van Caracalla. De laatste is de grootste en het beste bewaard gebleven. De ruïnes geven nog een aardig beeld van wat er ooit stond.

Als je de Thermen van Caracalla wil bezoeken kun je
online alvast je kaartjes kopen. Deze kaartjes zijn niet alleen geldig voor de Thermen van Caracalla, maar ook voor de Tombe van Cecilia Metella en Quintili’s Villa.

Thermen meer dan badderen alleen

De thermen hadden een hoger doel dan alleen hygiëne. Het was de plek voor sociale contacten. Je kon er niet alleen badderen, maar ook sporten. Even een bad nemen deed je dan ook niet zomaar, daar hoorde een heel ritueel bij. Bezoekers lieten meestal als eerste hun lichaam oliën. Daarna gingen ze sportoefeningen doen. Waren ze daarmee klaar, dan volgde er een zweet bad en warm bad. Als laatste kwamen ze bij een grote ruimte vol decoratie en het buiten zwembad. Hoe vaak er gebruik werd gemaakt van de thermen wisselt per periode. In sommige periodes was dagelijks gebruikelijk, in andere periodes was het slecht 1 keer per week.

De thermen van Caracalla

De bouw van de thermen van Caracalla begon onder het bevel van keizer Septimius Severus. Tijdens zijn overlijden waren deze thermen niet voltooid. Zijn zoon Caracalla liet de thermen verder bouwen. In het jaar 216 waren de baden klaar. De naam die keizer Caracalla aan deze thermen gaf, was Thermae Antoninianae. Later werden de thermen vernoemd naar keizer Caracalla. Deze baden hadden niet alleen ruimtes om de badderen, maar ook bibliotheken, winkels, kantoren, tuinen, terrassen, ontvangstruimtes en een massageruimte.

De thermen van Caracalla was een groot complex van 120.000 m² wat ruimte bood aan 1600 gasten. Het is gebouwd met rood baksteen en rijkelijk versierd met prachtige fresco’s en mozaïeken. Zeker twee derde van de vloer was bedekt met vloermozaïeken. Een goed voorbeeld hiervan is een gekleurde atletenmozaïek. Deze wordt tentoongesteld in de Vaticaase nmusea. Behalve Fresco’s en mozaïeken werden de thermen van Caracalla ook opgesierd met sculpturen. Vanwege de omvang werden de thermen buiten de stad gebouwd. Middenin de stad was er voor een complex met zulke afmetingen geen ruimte.

Een groot badhuis zoals de thermen van Caracalla heeft veel water nodig. Het complex had om deze reden zijn eigen wateraanvoer via het aquaduct aqua Maricia. Dit aquaduct bevindt zich aan de zijkant van de thermen. Toen het aquaduct vernield werd, konden de thermen van Caracalla niet meer gebruikt worden. Daardoor raakte deze in verval.

Opera

Tijdens de zomermaanden worden de Thermen van Caracalla gebruikt voor opera’s en balletvoorstellingen. Je kunt genieten van deze voorstellingen in de open lucht. De ruïnes zijn het decor.

Tickets

Koop alvast je tickets thermen van Caracalla online en vermijd de wachtrij. Behalve de thermen van Caracalla kun je met dit ticket ook de Tombe van Cecilia Metella en Quintili’s Villa bezoeken. Bij het combiticket kun je een audiogids krijgen. Hiermee kun je nog veel meer te weten komen over deze drie monumenten.

Tombe van Cecilia Metella

De Tombe van Cecilia Metalla is te vinden aan de Appia Antica. Cecillia’s grafkist is niet meer te vinden in haar grafmonument. Haar sacrofaag werd verplaatst naar Palazzo Farnese. Cecillia zelf is tijdens haar leven nooit beroemd geweest. Er is dan ook weinig bekend over haar leven. Op het grafmonument staat geschreven: ‘Aan Caecilia Metella, dochter van Quintus Creticus, (de echtgenote) van Crassus,’ de naam van haar vader en man weten we door deze inscriptie wel. Cecilla zelf is pas na haar dood, dankzij haar graftombe, bekend geworden. Deze tombe kijkt uit over de streek. Het is een grote toren die je vanaf een afstand al kan zien. Aan de binnenkant is de tombe bekleed met travertijn.

Quintili’s Villa

Ook deze villa is gelegen aan de Appia Antica. Hij is gebouwd in 2e eeuw na chr door de broers Quintilius Maximus en Sextus Quintilius Condianus. Deze broers waren welvarend en lid van het Romeinse consul. Zoals wel meer rijke Romeinen, hadden deze twee hun eigen thermen bij de villa. De thermen waren verbonden met een privé aquaduct voor de watertoevoer.

Later kwam de villa in handen van keizer Commodus. Tot het verval van de villa bleef deze woning eigendom van de keizerlijke familie. Deze villa is niet alleen interessant vanwege zijn indrukwekkende omvang, de omgeving biedt een schitterend uitzicht over het platteland van Rome.


 
 
 

Adres
Via delle Terme di Caracalla 52

Openingstijden
De thermen van Caracalla zijn dagelijks geopend van 9.00 tot 13.00

Naar plattegrond Rome

Relevante artikelen

Forum Romanum
Forum Romanum was een drassig dal wat gebruikt werd voor begrafenissen. Toen men ophield dit dal te gebruiken als begraafplaats, ontstond er een marktplein waar handel gedreven werd door dorpelingen uit nabij gelegen dorpen. Forum Romanum was het centrum in de oudheid. lees verder…
Plattegrond Rome
Wie in Rome komt zal het niet ontgaan zijn. Rome is van zichzelf een waar open luchtmuseum, met op elke hoek een indrukwekkende bezienswaardigheid. Of het een gebouw, ruïne, plein of fontein is, het één is nog adembenemender dan het ander. lees verder…
De Engelenburcht
De Engelenburcht wordt ook wel Castel Sant’angelo genoemd. Voordat het gebouw de burcht was zoals we hem nu kennen, heeft hij door de jaren heen verschillende verbouwingen ondergaan. Deze verbouwingen hadden voornamelijk als doel de burcht te verstevigen. lees verder…