Sint Jan van Lateranen

Sint Jan van Lateranen is de oudste en voornaamste basiliek van de vier pauselijke basilieken die Rome kent. De andere drie pauselijke kerken zijn Santa Maria Maggiore, Sint Paulus buiten de Muren en de sint Pieter. Tevens is hij één van de zeven pelgrims kerken. Je zou verwachten dat de sint Pietersbasiliek de kathedraal van het bisdom Rome zou zijn. Het is niet de sint Pieter, maar de sint Jan aan wie deze eer toebehoort. Het is de kerk waar de vorige Paus Benedictus XVI bisschop van is.

De eerste Sint Jan van Lateranen werd rond 314 gebouwd in opdracht van keizer Constantijn, die dit stuk grond leende aan paus Melchiades om op deze plek een kathedrale kerk te bouwen. Het stuk grond behoorde ooit toe aan Plautius Lateranus. Met deze naam werd de kerk later aangeduid.

Door aardbevingen, brand en plunderingen raakte de originele basiliek in vernieling. In 1589 werd de nieuwe en huidige basiliek met een aantal oudere elementen gebouwd. Tot de middeleeuwen zetelde de paus in deze basiliek. Daarna werd de Sint Pietersbasiliek de hoofdkerk. Sint Jan van Lateranen is sinds 1929 in het bezit van de heilige stoel.

sint jan van Lateranen

De deuren van de hoofdingang zijn van brons en komen uit het Romeinse Senaatsgebouw dat op het Forum Romanum stond. Er zijn twaalf beelden in de kerk aanwezig. Deze beelden stellen de apostelen voor en zijn gemaakt door leerlingen van Bernini. Michelangelo heeft de Fresco’s op het plafond ontworpen. Zijn leerlingen hebben het ontwerp uitgevoerd tussen 1562 en 1567.

Volgens traditie zou in het pauselijke altaar dat in de basiliek staat, een deel van een houten altaar van Petrus opgenomen zijn. Aan dit altaar mag alleen de Paus de mis opdragen.

Achter de basiliek bevindt zich een doopkapel. De kapel heeft de vorm van een achthoek en is zo gemaakt dat iemand geheel ondergedompeld kan worden met water. Iets wat vroeger gewoon was. De kapel is in het jaar 432 gebouwd. Op deze plaats zou in 313 de eerste Christelijke doop gehouden zijn.

tegenover Sint van Lateranen is op het plein de heilige trap. Dit zou de trap zijn die Jezus tijdens zijn proces beklommen heeft. De trap mag niet met voeten betreden worden en zou mensen begeleiden naar het allerheiligste.

Adres
P. San Giovanni in Laterano 4

Openingstijden
De basiliek is dagelijks van 7.00 tot 18.30 geopend

Entree
Gratis

Naar plattegrond Rome

Relevante artikelen

Sixtijnse kapel
Op de plaats waar nu de Sixtijnse kapel staat, stond vroeger de Cappella Maggiore (de grote kapel). Toen er besloten werd deze kapel te slopen, was het een soort ruïne met scheve wanden. In opdracht van paus Sixtus IV werd de Sixtijnse kapel gebouwd. lees verder…
Basiliek van Santa maria Maggiore
asiliek van Santa Maria Maggiore (Basilica di Santa Maria Maggiore) is één van de zeven Pelgrims kerken van Rome en één van de vier pauselijke kerken. De Basiliek van Santa Maria Maggiore heeft sinds 1929 de titel basillica Majora. lees verder…
Engelenburcht
De Engelenburcht wordt ook wel Castel Sant’angelo genoemd. Voordat het gebouw de burcht was zoals we hem nu kennen, heeft hij door de jaren heen verschillende verbouwingen ondergaan. Deze verbouwingen hadden voornamelijk als doel de burcht te verstevigen. lees verder…