Fontana del Tritone

Fontana del Tritone is gemaakt door Bernini als eerbetoon aan paus Urbanus VIII in opdracht van de familie Barberini, waar ook de paus bij hoorde. Voor hij Paus werd en zijn naam veranderde heette hij Maffeo Barberini.

Er zijn verschillende elementen in de fontein verwerkt die verwijzen naar paus Urbanus VIII en de familie Barberini. Zoals de drie bijen die ook in het schild van de familie verwerkt zijn. De tiara en sleutel verwijzen naar de paus.

De fontein is een illustratie van het verhaal van Ovid’s metamorfose, eerste boek. Het verhaal vertelt over hoe Triton, zoon van Neptunus, op zijn hoorn blaasde en hiermee een einde maakte aan de grote vloed.
fontana del tritone
Triton wordt afgebeeld als een gespierde zeegod. Hij zit knielend op een sint Jakobsschelp en wordt gedragen door vier dolfijnen.

Een jaar nadat Fontana del Tritone was afgerond stierf paus Urbanus VIII.

Over de Trevi fontein gaat het verhaal dat wie een munt over zijn schouder in de fontein gooit ooit terug zal keren in Rome. Over Fontana del Tritone wordt hetzelfde gezegd.

De fontein is te vinden op Piazza Barberini

Relevante artikelen

Trevi Fontein
De winnaar van deze wedstrijd was Nicola Salvi. Zijn ontwerp had als thema het water. De fontein was een bouwwerk over de oceaan met zijn heerser zeegod Neptunus. Er werd begonnen aan de bouw in 1732. lees verder…
Pantheon
Het oorspronkelijke Pantheon stamt uit 27 voor Christus. In 80 na Christus woedde er een grote brand in Rome wat onder ander het Pantheon vernielde. Tussen 118 en 125 na Christus werd het Pantheon herbouwd in opdracht van keizer Hadrianus. lees verder…
Piazza di Spagna
Het is niet zo zeer piazza di Spagna, maar vooral de Spaanse trappen die op dit plein bekend zijn. Het vlinderdas vormige plein heeft net als de trappen zijn naam te danken aan de Spaanse ambassade die zich in de 17e eeuw aan dit plein bevond. lees verder…

Naar plattegrond Rome