Vaticaanse musea

Zoals het meervoud al aangeeft, de Vaticaanse Musea is meer dan één museum. Het zijn meerdere musea bij elkaar die zijn samengevoegd. In totaal bestaat de Vaticaanse Musea uit 26 verschillende musea waarvan de Sixtijnse kapel misschien wel de bekendste is. De musea zijn gevestigd in Apostolische paleizen. De collectie bestaat uit zowel moderne kunstwerken, als werken uit de oudheid. Wie het musea wil bezoeken mag hier gerust een hele dag voor uit trekken. Let er wel op dat de Vaticaanse Musea verreweg de populairste musea van Rome zijn. Dit betekent dat er een lange wachtrij voor de musea is. Deze wachtrij kan soms oplopen tot anderhalf a twee uur. Niet bepaald een pretje, zeker als het of regent of als je in de hete zon staat. Gelukkig is het mogelijk om van tevoren online tickets te kopen.

De Vaticaanse Musea zijn gelegen in Vaticaanstad. Dit is een staat op zich. De Paus is hier de baas en er wonen voornamelijk pastoors, nonnen en andere geestelijken. Niet alles in Vaticaanstad is toegankelijk voor publiek. Je zult op verschillende plaatsen de Zwitserse Garde tegenkomen.

Ontstaan Vaticaanse Musea

Het eerste begin van de Vaticaanse Musea is een collectie beelden van Paus Julius II in het begin van de zestiende eeuw. Deze beelden zijn nog steeds onderdeel van de collectie van de Vaticaanse musea. Ze zijn te vinden in de Cortile Ottagono. Ook al begon Paus Julius II met een verzameling beelden, hij was niet degene die de Musea begon. De eerste Pauzen die dit deden waren paus Clement XIV en paus Pius VI in de 18e eeuw. Zij vonden het belangrijk dat iedereen op de hoogte was van kunst, cultuur en hun geschiedenis.

De collectie werd uitgebreid met klassiek antiek door paus Pius VII in het begin van de 19e eeuw. Als volgende uitbreiding kwamen de archeologische vondsten. Deze vondsten zijn o.a. afkomstig uit het oude Egypte. Uiteraard kunnen werken uit het oude Rome niet ontbreken. Er zijn verschillende mozaïeken in de Vaticaanse Musea die afkomstig zijn uit het oude Rome.

In 1932 werd er een wenteltrap aan de Vaticaanse musea toegevoegd. Deze trap is ontworpen door Giuseppe Momo. Zeker een foto van bovenaf zal een mooi spiraalvormig effect geven.

In 1973 werd de collectie van de Vaticaanse Musea verder uitgebreid met moderne religieuze kunst. In 2000 werd een nieuwe grotere ingang geopend voor de musea

Sixtijnse kapel

Deze kapel is vernoemd naar zijn oprichter paus Sixtus IV. Hij werd gebouwd door de architect Giovanni di Dolce in de 15e eeuw. In de Sixtijnse kapel zie je verschillende plafondschilderingen. Zij zijn gemaakt door de kunstenaar Michelangelo. De bekendste plafondschildering van zijn hand in de kapel is De schepping. Later is Michelangelo gevraagd om een muurschildering achter het altaar te maken. Hij maakte een beeltenis van het laatste oordeel. Behalve Michelangelo hebben ook Sandro Botticelli, Pietro Perugino, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli en Luca Signorelli muurschilderingen in de Sixtijnse kapel gemaakt.

Daarnaast is de Sixtijnse kapel ook bekend, omdat deze gebruikt wordt voor het Conclaaf, het kiezen van de nieuwe Paus door de kardinalen. Tijdens het Conclaaf wordt er een schoorsteen geplaatst op het dak. Twee keer per dag komt hier rook uit. Als de kardinalen er nog niet uit zijn komt er zwarte rook uit schoorsteen. Is de nieuwe Paus gekozen, dan is er witte rook.

Hoogtepunten

In totaal bestaan de Vaticaanse Musea uit 54 zalen. Er zijn verschillende werken te bezichtigen van bekende kunstenaar, zoals Leonardo da Vinci en Rafaël. Naast de Sixtijnse kapel kent de Vaticaanse Musea een aantal andere hoogtepunten. Ruimtes waar je echt geweest moet zijn als je de musea bezoek zijn de Kaartengalerij, de Stanza della Segnatura met schilderingen gemaakt door Rafael en de Vaticaanse Pinacotheek.

In de kaartengalerij kun je verschillende topografische kaarten van Italië bezichtigen. Deze kaarten zijn door Ignazio Danti op zowel de muren als de plafonds geschilderd.

de Stanza della Segnatura is te vinden op de tweede verdieping van de Vaticaanse Musea. Je zult je ogen uitkijken met alle plafond en muurschilderingen. In het verleden werd deze ruimte gebruikt als bibliotheek, maar ook zonder de boeken kun je als bezoeker je ogen uitkijken.

In de Vaticaanse Pinacotheek zijn verschillende schilderijen te bezichtigen van o.a. Leonardo da Vinci. Behalve schilderijen hangen hier ook wandtapijten. Deze tapijten waren oorspronkelijk voor de Sixtijnse kapel gemaakt.

Vaticaanse musea 3

Omgeving

Vaticaanstad is een mooie omgeving om een wandeling te maken. Er zijn in deze hoek van Rome diverse restaurants en winkeltjes. Heb je wat tijd over na je bezoek aan de Vaticaanse Musea, dan is dit goed te combineren met andere bezienswaardigheden in Vaticaanstad. Het sint Pietersplein, de sint Pietersbasiliek en de Engelenburcht zijn op loopafstand.

Let op: Er mag in de Vaticaanse musea niet met flits gefotografeerd worden. In de Sixtijnse kapel is fotograferen of filmen helemaal verboden.

Tip: De Vaticaanse musea is een populaire bezienswaardigheid, wat kan zorgen voor een lange wachttijd die soms zelfs kan oplopen tot een wachtrij van twee uur. Wil je liever niet zo lang in de rij staan? Ga dan of heel vroeg naar het museum of koop online je tickets.

Tip: Wil je een uniek bezoek brengen aan het Vaticaan? De Vaticaanse musea bezoeken, voordat de deuren voor de rest open is. Een bezoek brengen aan de tuinen en een bezoek brengen aan het zomerverblijf van de Paus. Met de volgende excursie kun je al deze bezienswaardigheden bezoeken.
Meer informatie…

FAQ

Welke bezienswaardigheden liggen in de buurt van de Vaticaanse Musea?
De sint Pietersbasiliek en de Engelenburcht liggen in de buurt van de Vaticaanse Musea

Is de Sixtijnse kapel onderdeel van de Vaticaanse Musea?
De Sixtijnse kapel is onderdeel van de Vaticaanse Musea. Deze kapel is vooral bekend om de plafondschildering de schepping gemaakt door Michelangelo

Hoe lang is de wachtrij voor de Vaticaanse Musea?
De Vaticaanse Musea zijn een van de populairste Musea van Rome. De wachttijd kan om die reden oplopen tot twee uur en soms zelfs langer. Als je niet zolang wil wachten, is het verstandig om van tevoren online je ticket te kopen.

Hoe kom ik bij de Vaticaanse Musea?
Metro lijn A halte Cipro. Vanaf daar is het nog ongeveer vijf tot tien minuten lopen.

Tip: De Vaticaanse musea is een populaire bezienswaardigheid, wat kan zorgen voor een lange wachttijd die soms zelfs kan oplopen tot een wachtrij van twee uur. Wil je liever niet zo lang in de rij staan? Ga dan of heel vroeg naar het museum of koop online je tickets.

Naar plattegrond Rome

Relevante artikelen

Sint Jan van Lateranen
Sint Jan van Lateranen is de oudste en voornaamste basiliek van de vier pauselijke basilieken die Rome kent. De andere drie pauselijke kerken zijn Santa Maria Maggiore, Sint Paulus buiten de Muren en de sint Pieter. lees verder…
Villa Borghese
relevanteartikelen_villaborghese Villa Borghese is een groot museum in het midden van een park. In dit park zijn verschillende dingen te doen, zoals fietsen, een vijver, een dierentuin en verschillende musea. lees verder…
Het Pantheon
Elke keer als het Pantheon beschadigd werd door natuurgeweld is deze gerestaureerd. Hierdoor is het vandaag de dag een goed bewaard gebouw. Het enige wat in de loop der jaren van het gebouw gesloopt is, is het bronzen dak. lees verder…
function mw_faqhook_page_1570609140822() { if(is_page ("1449")){ ?>