Piazza Venezia

Piazza Venezia of het Venetië plein is een plein in Rome waar vier belangrijke wegen bij elkaar komen. Namelijk de Via del Corso, Via del Plebiscito, de Via di Teatre Marcello en Via dei Fori Imperiali. Door deze vier wegen staat Piazza Venezia ook wel bekend om zijn chaotische verkeersdrukte.

Piazza Venezia is gelegen aan de voet van de Capitolijn. Zijn naam heeft hij te danken aan palazzo Venezia die zich op dit plein bevindt.

Palazzo Venezia

Palazzo Venezia werd gebouw in opdracht van Pietro Barbo. Later werd hij paus Paulus II. Het gebouw is ontworpen door architect Francesco del Borgo. Er werd begonnen met de bouw in 1455.

Daarna heeft palazzo Venezia dienst gedaan als ambassade voor de Republiek Venetië, vervolgens werd het gebruikt door de Oostenrijkste ambassadeur. De Italiaanse regering nam het paleis over tijdens de eerste wereldoorlog. Vandaag de dag is palazzo Venezia een museum voor Middeleeuwse en Renaissance kunst, Museo di Palazzo.

monument van Victor Emanuel II

Dit monument werd opgericht aan de eerste koning van Italië, Victor Emmanuel II. Het wordt ook wel Altare della Patria, altaar van het vaderland, genoemd.
Het monument werd ontworpen door Giuseppe Sacconi en werd tussen 1895 en 1911 gebouwd. Binnen in het museum bevindt zich een museum over de eenwording van Italië.

Palazzo Bonaparte

Palazzo Bonaparte werd gebouwd in 1666 voor de familie d’Aste. Het gebouw is bewoond door verschillende families. Een bekendere bewoner is de moeder van Napoleon Bonaparte, Maria Laetitia Ramolino. Haar halfbroer regelde voor haar deze woning toen ze werd verbannen uit Frankrijk. Palazzo Bonaparte werd naar haar vernoemd.

Basilica san Marco

Basilica san Marco is één van de oudste basilieken van Rome. Hij werd gebouwd in 336 na Christus. Er zijn verschillende verbouwing geweest aan Basilica san Marco waarin de verbouwing uit de negende eeuw de grootste was. In 1451 werd de basiliek een onderdeel van Palazzo Venezia

Deze basiliek is eigenlijk gelegen aan het plein san Marco. Maar aangezien dit kleine plein aan alle kanten omsloten wordt door piazza Venezia kun je het ook als bezienswaardigheid van dit plein zien

Madame Lucrezia

Madame Lucrezia is een borstbeeld wat staat bij basilica san Marco. Hij werd daar geplaatst door Kardinaal Lorenzo Cybo in 1500. In die tijd was hij de kardinaal van de san Marco.

Het beeld stelt de Egyptische godin Isis voor en is waarschijnlijk afkomstig uit een Isis tempel.

Madame Lucrezia staat ook wel bekend als één van de sprekende beelden. In de tijd dat de pauzen aan de macht waren in Rome plakte en schreven het volk verschillende leuzen op dit beeld om hun ongenoegen te kunnen uiten.

Relevante artikelen

Napels
De stad Napels is gesticht rond de achtste eeuw voor Christus door de inwoners van de Griekse kolonie Cumae. Toen de vulkaan Vesuvius in de eerste eeuw na Christus tot uitbarsting kwam werd ook Napels getroffen. Dit was dezelfde uitbarsting die ervoor zorgde dat Pompeii verwoest werd. lees verder…
Piazza di Spagna
Het is niet zo zeer piazza di Spagna, maar vooral de Spaanse trappen die op dit plein bekend zijn. Het vlinderdas vormige plein heeft net als de trappen zijn naam te danken aan de Spaanse ambassade die zich in de 17e eeuw aan dit plein bevond. lees verder…
Rome toen en nu
De eerste grondbeginselen van Rome zijn terug te vinden in de tiende eeuw voor christus. Voordat het de grote stad was zoals wij die kennen, bestond Rome uit een aantal kleine nederzettingen van Latijnen op twee van de zeven heuvels van Rome, de Palatijn en de Esquilijn. lees verder…