Leonardo da Vinci museum

Rome kent drie verschillende musea over Leonardo da Vinci. Dit genie was niet alleen een kunstenaar, maar ook uitvinder, architect en filosoof. Over heel de wereld vindt je verschillende musea toegewijd aan deze meester uit de renaissance. De musea in Rome over Leonardo da Vinci zijn interactief. Bezoekers kunnen niet alleen meer over Leonardo da Vinci te weten komen, ze kunnen zijn uitvindingen uitproberen. Deze musea hebben aan de hand van de ontwerpen van Leonardo replica’s gemaakt van zijn uitvindingen en deze tentoongesteld in hun museum. Deze musea zijn leuk voor kinderen, voornamelijk vanwege de interactie. Zij zullen onder de indruk zijn van de uitvindingen en er van genieten om het uit te mogen proberen. Deze musea zijn over het algemeen niet heel groot. Leuk voor een uurtje of 2 a 3.

Museo Leonardo da Vinci

Museo Leonardo da Vinci is gevestigd naast de basiliek van Santa Maria de Popolo. Deze basiliek staat op het gelijknamige plein. Het museum is in een ruimte naast de hoofdingang van de kerk. De ingang van het museum staat aangegeven.

Het museum is vrij klein, maar geeft ondanks dat een duidelijk beeld van wie Leonardo da Vinci was.

Basilica Santa Maria de Popolo

De kerk werd in de 11e eeuw gebouwd als kapel. In de 13e eeuw werd deze kapel verheven tot kerk. Door deze uitbreiding werd het gebouw toegankelijker voor het volk. De basiliek heeft 12 kapellen met daarin kunstwerken van verschillende Italiaanse kunstenaars. In deze basiliek vind je een grafmonument voor Giovanni Battista Gisleni. Hij was een Italiaanse architect Rome die aan het koninklijke hof van Polen werkte.

Adres:
Piazza del Popolo 12
Rome

Museum Leonardo Da Vinci Experience

Het Leonardo Da Vinci Experience museum ligt vlakbij Vaticaanstad. Je kunt hier meer dan vijftig replica’s van de uitvindingen van Leonardo bewonderen. Ook zijn er meer dan twintig schilderijen van de kunstenaar in het museum.

Adres:
Via della Conciliazione 19
Rome

Leonardo da Vinci museum Palazzo della Cancelleria

In het paleis van Cancelleria is een permanente tentoonstelling van Leonardo Da Vinci. Voor de tentoonstelling zijn verschillende van zijn uitvindingen nagebouwd. De machines zijn van hout gemaakt. Een deel van deze uitvindingen mag door de bezoekers uitgeprobeerd worden. Niet alleen deze tentoonstelling is erg indrukwekkend. Het paleis waarin hij gevestigd is, is een pracht voor het oog. Zeker voor wie van Renaissance architectuur houdt is het een aanrader om niet alleen de tentoonstelling te bezoeken, maar ook de rest van het paleis van Cancelleria te bekijken.

Palazzo della Cancelleria

Het paleis van Cancelleria werd gebouwd tussen 1489 en 1513 door architect Donato Bramante. Dit renaissance paleis werd speciaal voor kardinaal Raffaele Riario (een neef van Paus Sixtus IV) gebouwd. Het paleis van Cancelleria (ofwel Palazzo della Cancelleria)is het eerste renaissance paleis in Rome en geeft een goed voorbeeld van de architectuur uit dit tijdperk. Het paleis staat bekend om zijn mooie binnenplein.

Voor de bouw van het paleis is gebruik gemaakt van bouwstenen van het nabijgelegen theater van Pompeii dat op dat moment niet meer was dan een ruïne. In die tijd gebeurde het wel vaker dat stenen van oude gebouwen gehaald werden om hergebruikt te worden in een nieuw gebouw.

Palazzo della Cancelleria is onderdeel van de Heilige stoel. Het paleis staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO

Palazzo della Cancelleria ligt tussen Campo de’ Fiori and Corso Vittorio Emanuele II.

Adres:
Piazza della Cancelleria 1
Rome