Lazio

Lazio is een regio in Italië, waarvan Rome de hoofdstad is. Lazio is ingedeeld in vijf provincies. De regio Lazio grenst aan de regio’s Toscane, Umbrie, Marche, Abruzzo, Molisem Campania en aan de Tyrrheense Zee..

De kust van Lazio bestaat voornamelijk uit zandstranden. Het landschap is heuvelachtig, afgewisseld door vlakte en kent verschillende meren. De regio Lazio is gevuld met achterblijfselen uit de Romeinse en Etruskische tijd en kent verschillende wijngaarden.

Hoogtepunten

Circeo
Circeo is het nationale park van Lazio. Het werd opgericht in 1934. Het gebied bestaat uit bos en zeeduinen. Ook het eiland Zannone is onderdeel van Circeo. Het park ligt ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Rome. In dit park zijn verschillende wandeltochten die je kunt volgen.

Villa Adriana
Villa Adriana is gebouwd voor Keizer Hadrianus tussen 118 en 134. De totale oppervlakte besloeg ruim 100 hectare. Deze ruïneligt 4 kilometer ten zuidwesten van Tivoli. In het kleine paviljoen bij Villa Adriana is een model waarin de villa in originele staat is afgebeeld.

Ostia Antica
Deze ruïne stad is ooit de belangrijkste havenstad van het oude Rome geweest. De stad werd niet alleen als handelshaven, maar ook als marinehaven gebruikt. Door aanhoudende Malaria aanvallen in de vierde eeuw trokken de inwoners weg uit de stad en raakte Ostia Antica in verval.

Tivoli
Tivoli ligt op ongeveer 37 minuten rij afstand aan de oostkant van Rome. Niet alleen met de auto, maar ook met het openbaar vervoer is Tivoli goed bereikbaar. Dit historische stadje dankt zijn bekendheid aan villa d’Este.

Formia en Rieti
Deze twee kleine steden bezitten nog verschillende resten uit de middeleeuwen.

Op verkenningstocht door Lazio

Met een huurauto of huurfiets kun je de omgeving van Rome verkennen. Je kunt natuurlijk ook kamperen op 1 van de campings in de buurt van Rome en vanuit daar Rome en omgeving verkennen.

Relevante artikelen

Casteli Romani
Casteli Romani is een gebied dat een paar kilometer ten zuid-oosten van Rome ligt. Het is te vinden bij de Albaanse heuvels. lees verder…
Ninfa
Ninfa is een ruïne plaatsje dat 64 kilometer ten zuid-oosten van Rome ligt. Het dorpje ligt aan de voet van de Lipini bergen. Dit plaatstje staat bekend om zijn botanische tuinen. lees verder…
Excursie Rome
Wil je Rome leren kennen, zoals je hem nog nooit gekend heeft? Alles over de stad ontdekken tot in de details? Een excursie kan hierbij een uitkomst geven. lees verder…