Trevi fontein

De populairste, grootste (dertig meter hoog, twintig meter breed) en bekendste fontein van Rome is de Trevi fontein. Wie ooit terug wil keren naar deze wereldstad doet er goed aan een bezoek te brengen aan deze fontein. Er wordt gezegd dat als je over je schouder een munt in de fontein gooit, je Rome nog een keer zal bezoeken. Je kunt je voorstellen dat als iedereen die Rome bezoekt een munt in de Trevi fontein gooit, er misschien wel meer munten dan water in de fontein zal zijn. Het is dan ook maar goed dat wekelijks de munten uit de fontein gehaald worden. Deze munten worden gebruikt voor een goed doel. Het geld wordt geschonken aan de organisatie Caritas. Zij kunnen hiermee arme gezinnen helpen.
Trevi fontein
De Trevi fontein dankt zijn bekendheid mede aan verschillende films waarin deze fontein als decor dient. Voornamelijk de film La Dolce Vita heeft de Trevi fontein onder de aandacht gebracht. Andere films die zich afspelen in Rome en waarbij de Trevi fontein duidelijk in beeld komen, zijn Roman Holiday, Three Coins in the Fountain, When in Rome, The Lizzie McGuire Movie, Angels and Demons.

Geschiedenis

Voordat de Trevi fontein die we nu kennen er stond, was er op die plaats een kleinere fontein. Deze kleine fontein stamt uit de vijftiende eeuw.

De Trevi fontein werd gebouwd op het gelijknamige Piazza di Trevi in opdracht van Paus Clemens XII. Het eerste ontwerp werd gemaakt door Bernini. Toch heeft het vijftig jaar geduurd voordat de fontein eindelijk gebouwd werd. Dit is niet meer door Bernini gedaan, maar door een andere architect, Nicola Salvi in 1732. Voordat er verder gegaan kan worden met de bouw van de fontein is er door paus Clemens XII een wedstrijd georganiseerd. Salvi was hiervan de winnaar met zijn ontwerp van een fontein met het thema water. Het afronden van de fontein heeft deze architect niet meer meegemaakt. Twaalf jaar na de dood van Salvi was de fontein voltooid. De laatste jaren na het overlijden van Salvi, is de bouw verder gegaan onder toeziend oog van Giuseppe Pannin.

Als stijl is gekozen voor de late Barok, deze stijl is te herkennen aan zijn uitbundigheid en weelderigheid. Doordat de Trevi fontein gebouwd is tegen de achterkant van Palazzo Poli maakt het nu als het ware onderdeel uit van dit gebouw.

De fontein is gebouwd in het thema water. Dit thema komt in alles terug. Neptunus de zeegod die uitkijkt over de oceaan vanuit zijn schelpvormige strijdwagen. Onder Neptunus zijn salamanders, schelpen en paarden te zien. Vanaf de voeten van Neptunus over de rotsen kleddert het water naar beneden en eindigt het in een grote waterbassin. Aan beide zijden van Neptunus staan een beeld in een nis. Het ene beeld staat symbool voor overvloed, het andere beeld is symbool voor gezondheid. Net zoals veel andere monumenten in Rome, wordt ook de Trevi fontein in de avond belicht.

De naam Trevi is niet zomaar gekozen. Trevi is afgeleid van tre via, ofwel drie wegen. Waar nou de Trevi fontein staat kwamen vroeger drie wegen bij elkaar.

Renovatie

Trevi fontein under construction
Onlangs heeft de Trevi fontein een renovatie ondergaan. Tijdens deze renovatie was de fontein bedekt achter steigers. Munten gooien kon wel, maar ging een stuk lastiger. Hierdoor zijn er tijdens deze periode minder munten in de Trevi fontein terecht gekomen. November 2015 was de renovatie na anderhalf jaar voltooid. In totaal heeft deze renovatie twee miljoen euro gekost. Dit geld heeft de stad niet zelf hoeven te betalen. Ze werden gesponsord door een modebedrijf.

Omgeving

De Trevi fontein ligt vlakbij het Pantheon. Het is goed te doen om deze op dezelfde dag te bezoeken. Het Colosseum ligt iets verder weg, maar wel op loopafstand. Andere bezienswaardigheden in de omgeving op loopafstand zijn, Piazza Navona, Pantheon, Spaanse trappen, Piazza Barberini en met daar in het midden geplaatst Fontana del Tritone.

Naar plattegrond Rome

FAQ

Waar wordt het geld wat in de Trevi fontein gegooid wordt voor gebruikt?
Het geld dat in de Trevi fontein gegooid wordt, werd voorheen gebruikt voor goede doelen, tegenwoordig gaat het geld naar de gemeente, zodat het voor onderhoud gebruikt kan worden.

Hoe kom ik bij de Trevi fontein?
Metrolijn A halte Barberini

Welke bezienswaardigheden liggen er in de buurt van de Trevi fontein?
Het Pantheon ligt in de buurt van de Trevi fontein

Kost het geld om de Trevi fontein te bezoeken?
Het kost geen geld om een bezoek te brengen aan de Trevi fontein.

Mag je zwemmen in de Trevi fontein?
Ook al gebeurt dit in de film La Dolce Vita, dit mag echt niet. Je riskeert een hoge boete, mocht je dit toch doen

Relevante artikelen

Catacomben
De Catacomben is de ondergrondse begraafplaats waar vroeger de Romeinen hun doden begroeven. De christenen begroeven hun doden nadat deze gebalsemd of in linnen gehuld werden. De rest van de Romeinen geloofden in crematie, waarbij de as in een urn bewaard werd. lees verder…
Trevi
Er zijn verschillende verhalen over hoe deze wijk zijn naam gekregen heeft. Volgens één verhaal is de naam Trevi afgeleid van Trivum. Zo werd het samenkomen van de drie hoofdwegen genoemd. Op de plek waar ze samen kwamen is Piazza dei Crociferi gebouwd. lees verder…
Excursie Rome
Er zijn zoveel verschillende excursies in Rome die je kunt boeken dat er altijd wel iets naar smaak bij zit. Zo zijn er naast de excursies in Rome, ook excursies die vanuit Rome naar Tivoli, Napels, Pompeii en Florence gaan. lees verder…
function mw_faqhook_page_1570532848995() { if(is_page ("70")){ ?>