Rome toen en nu

Hoe Rome ontstaan is

De eerste grondbeginselen van Rome zijn terug te vinden in de tiende eeuw voor christus. Voordat het de grote stad was zoals wij die kennen, bestond Rome uit een aantal kleine nederzettingen van Latijnen op twee van de zeven heuvels van Rome, de Palatijn en de Esquilijn.

Op de Palatinus, Esquilinus en Caelius onstonden er in de achtste eeuw nieuwe nederzettingen.

Tussen twee nederzettingen op de Palatijn werd het bondgenootschap Roma Quadrata opgericht. Dit had veel voordelen op Militair vlak. Men stond sterker door samen te werken.

In de zesde eeuw voor Christus kwamen er nog meer nederzettingen en veroverde de Etrusken wat toen Rome was. De Etrusken vormden een stad van al die nederzettingen verdeeld over drie heuvels. Ze bouwden een burcht op de Capitolunusheuvel en legde het moerassige dal aan de voet van de Palatinus droog. Deze kreeg de functie van forum.
In de vierde eeuw voor Christus gingen ook de overgebleven heuvel deel uit maken van Rome, waardoor deze nog meer groeide. Om het geheel compleet te maken werd er een stadsmuur gebouwd.

Romeinse Koninkrijk
Voordat Rome het Romeinse Rijk werd, was de regering in handen van koningen. Rome was een koninkrijk in de periode 750 tot 509 voor Christus. De laatste koning werd verjaagd door Lucius Iunius Brutus. Hij was degene die de Romeinse Republiek stichtte.

Romeinse Republiek
Het Romeinse Republiek bestond in de periode 509 tot 478 voor Christus. In deze periode groeide Rome uit tot een wereldrijk

Het Romeinse Keizerrijk
Het Romeinse Keizerrijk ontstond rond de jaartelling. In 395 na Christus viel deze uiteen in twee delen. Er was een absolute monarchie ontstaan met aan het hoofd een keizer, de Ceasar.

Het Romeinse rijk kent twee periodes. De Principaat van 27 voor Christus tot 284 na Christus en de Dominaat van 284 na Christus tot 395 na Christus. Tijdens de Principaat werd er geregeerd volgens de overblijfselen van de oudere Romeinse Republiek. Toen men ging regeren als Dominaat, betitelde de keizers zichzelf als de absolute heerser.

West Romeinse Rijk
De periode van het West Romeinse rijk is 395 na Christus tot 476 na Christus

Oost Romeinse keizerrijk
De periode van het Oost Romeinse rijk is 395 na Christus tot 1453 na Christus

Rome nu

Rome is sinds 1871 de hoofdstad van Italië. Ook al was de grootte van Rome vroeger bepaald door de zeven heuvels, inmiddels dreikt de stad tot de Tyrreense Zee met een totaal oppervlakte van 1285 km² en zo’n 2.553.873  inwoners.

Naast de brede geschiedenis staat Rome ook bekend om zijn vele bezienswaardigheden waar de geschiedenis uit terug te lezen is, museums, Vaticaan, kerken en gezellige restaurantjes, winkelstraten en pleinen.

 

Relevante artikelen

Excursie oude Rome en Colosseum
Als je voor het eerst een bezoek aan een wereldstad als Rome brengt is er zoveel te zien, dat je vaak niet weet wat nou het mooiste, beste en interessantste is. De bezienswaardigheden hebben elk hun eigen geschiedenis. lees verder…
Forum Romanum
Forum Romanum was een drassig dal wat gebruikt werd voor begrafenissen. Toen men ophield dit dal te gebruiken als begraafplaats, ontstond er een marktplein waar handel gedreven werd door dorpelingen uit nabij gelegen dorpen. lees verder…
Circus Maximus
Circus Maximus was vroeger de grootste renbaan voor paardenraces met wagen in Rome. De ligging van het stadium was tussen de Palatijn en Aventijn heuvels. Voor dat Circus Maximus er stond werd het terrein gebruikt voor Sabijnse maagdenroof, waarbij paardenraces gehouden werden. lees verder…