Napels

De stad Napels is gesticht rond de achtste eeuw voor Christus door de inwoners van de Griekse kolonie Cumae. Toen de vulkaan Vesuvius in de eerste eeuw na Christus tot uitbarsting kwam werd ook Napels getroffen. Dit was dezelfde uitbarsting die ervoor zorgde dat Pompeii verwoest werd.

Napels wordt ook wel Napoli genoemd en is gelegen aan de golf van Napels. De stad telt ruim een miljoen inwoners.

Wil je weten hoe de echte Italiaanse keuken smaakt? Bezoek dan één van de vele restaurants in Napels. Veel van de Italiaanse gerechten die wereldwijd bekend zijn kennen hun oorsprong in Napels of zijn via deze stad bekend geworden. Denk maar eens aan lasagna, spaghetti, pizza, Italiaans ijs en espresso

Wat is er te zien in Napels?

vulkaan Vesuvius
Deze vulkaan is vooral bekend door zijn uitbarsting die de stad Pompeii verwoest heeft. Niet alleen de restanten van Pompeii, maar ook van het naburige Herculaneum zijn aan de voet van de vulkaan te vinden.

Vesuvius ligt een klein uur reizen van Napels af. De vulkaan is te beklimmen. Gedeeltelijk met de auto, het laatste deel te voet. Maar let op, de vulkaan is nog steeds actief.

Pompeii
Pompeii ligt ongeveer tien kilometer van de krater van de vulkaan Vesuvius in het zuidoosten.

In de zevende eeuw voor Christus werd Pompeii opgericht. De eerste ramp waar de stad door getroffen werd was een aardbeving in 62 na Christus. Twaalf jaar later werd de stad getroffen door de volgende ramp die het fataal werd. De vulkaan uitbarsting van Vesuvius. Op het moment van de uitbarsting telde de stad ongeveer 20.000 inwoners.

De overblijfselen van Pompeii werd voor het eerst ontdekt toen het Sarno kanaal aangelegd werd in 1594. De eerste serieuze opgravingen werden gedaan onder leiding van archeoloog Giuseppe Fiorelli in 1860. Het was zijn idee om afgietsels te maken van de lichamen van de slachtoffers.

De lege straten en versteende lichamen geven een beeld van hoe het leven in Pompeii ooit geweest was en hoe deze eindigde.

Vanwege zijn historische waarde staat ook Pompeii op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Palazzo Reale
Dit Paleis is ontworpen door Domenico Fontana in opdracht van Fernández Ruiz de Castro. De bouw begon in 1600. Toch duurde het lang voordat het paleis eindelijk voltooid was namelijk pas in 1843

Palazzo Reale is de moeite waard om te bezoeken met zijn vele bezienswaardigheden. Denk maar eens aan.

  • Theater Teatrino di Corte
  • koetshuis met verschillende tentoonstellingen
  • Capella Palatina, een kapel met een indrukkend altaar
  • Tuin met exotische planten
  • Op de eerste verdieping van Palazzo Reale kun je koninklijke vertrekken bewonderen
  • In de Alla delle Feste-vleugel bevindt zich een bibliotheek. Deze Bibliotheek is één van de belangrijkste bilbiotheken van heel Italië. Hij is in het bezit van ongeveer twee miljoen boeken. Niet alleen hedendaags, maar ook boeken van voor 1500.


Naast bovenstaande bezienswaardigheden biedt Palazzo Reale ook plaats aan het bekende San Carlo theater.
In het theater worden Opera, ballet voorstellingen en concerten gegeven. Er is een eigen museum genaamd MEMUS. Deze vertelt de geschiedenis van het San Carlo theater.

Palazzo Reale is gelegen aan Piazza del Plebiscito

Castel Nuovo
Castel Nuovo is gebouwd in 1219. Door de jaren heen is er bijgebouwd en gerestaureerd. Capella Palatina is dan ook het enige wat over gebleven is van het oude kasteel. In opdracht van Alfonso I werd in 1443 het kasteel herbouwd.

De materialen die gebruikt zijn voor de bouw zijn grijs vulkanische gesteente en wit marmer wat voor de toegangspoort is gebruikt.

In Castel Nuovo bevindt zich een museum met voornamelijk beelden en schilderijen. Als je op de binnenplaats van het kasteel bent zie je daar de kerk Santa Barbara. In de kerk zijn Fresco’s van Giotti te vinden.

Castel Nuovo staat op Piazza Municipio en is te bezoeken van 9.00 tot 19.00. Entree bedraagt € 5,-

Wil je een rondreis doen, waarbij Naples één van de bestemmingen is? Boek dan een hotel via Booking.com
Hotels in en rondom Napels.

Breng je je vakantie door in Rome, maar wil je toch een dagje naar Naples? Boek dan een dagtrip naar Napels en Pompeii

Meer informatie

Overzicht excursie Rome

Relevante artikelen

Florence
Florence (in Italië ook wel Firenze genoemd) is de hoofdstand van de regio Toscane. De stad staat bekend als de Renaissancestad van Italië, aangezien zowel een groot deel van de gebouwen als de kunstwerken die in de stad te bewonderen zijn uit deze periode afstammen. lees verder…
Tivoli
Tivoli ligt op ongeveer 37 minuten rij afstand aan de oostkant van Rome. Niet alleen met de auto, maar ook met het openbaar vervoer is Tivoli goed bereikbaar. Dit historische stadje is niet alleen in trek vanwege de sfeer en bijzondere monumenten. lees verder…
Waterparken Rome
In de omgeving van Rome zijn twee waterparken. Hydromania en Aquafelix. Even heerlijk afkoelen tijdens een warme zomerdag. lees verder…