Sint Pietersplein


Het sint Pietersplein is een gigantisch plein dat hoort bij Vaticaanstad. Het plein is gelegen voor de sint Pietersbasiliek.

Geschiedenis

Sint Pietersplein werd gebouwd tussen 1656 en 1667. Het is ontworpen door Gian en Lorenzo Bernini.  De gigantische sint Pietersbasiliek is niet het enige wat te vinden is op dit plein. Er staat een Egyptische Obelisk. Dit Obelisk hoorde oorspronkelijk bij het circus van Nero. Waar nu het sint Pietersplein en sint Pietersbasiliek staan, stond vroeger gedeeltelijk het circus van Nero. Het stadion had een lengte van ongeveer 560 meter en een breedte van 80 meter.

In 1586 gaf paus Sixtus V de opdracht om deze obelisk te verplaatsen naar het sint Pietersplein. Aan de rechterkant van het plein zie je boven de colonnade het pontificaal ook wel Apostolisch paleis genoemd. Verder zijn er nog twee identieke fonteinen te vinden op het sint Pietersplein. De fonteinen staan naast het obelisk. De eerste fontein werd ontworpen door Maderno en geplaatst in 1612. Zijn tweelingbroertje werd gebouwd en geplaatst in 1675 door Bernini. De reden hiervoor was dat hij de symetrie van het plein terug wilde brengen. De identieke fonteinen spuiten water afkomstig van het Braccianomeer. Het water kan een hoogte van zo’n 14 meter de lucht in bereiken. Bij de Obelisk zijn marmeren stenen in de vloer. Deze geven de windrichtingen aan.

Waar wordt het sint Pieterplein voor gebruikt?

 • De paaszegen, deze wordt jaarlijks door de paus gegeven
 • Het uitspreken van heilig verklaringen
 • Als de paus in Rome is bidt hij op zondag om 12 uur het Angelus met alle aanwezigen. Hij spreekt zijn zegen uit vanuit het raam van zijn werkkamer.

  Rond kerst is het sint Pietersplein, net zoals de rest van Rome extra versierd. Er is in deze periode een grote kerststal en een grote kerstboom op het plein.

  Afmetingen

 • Breedte 240 meter
 • Lengte 340 meter
 • Dorische zuilen 284, het plein wordt met deze zuilen omringd
 • pilaren 88, opgsteld in vier rijen
 • Beelden van heiligen 160, deze zijn geplaatst op de colonnade
 • Obelisk hoogte 40 meter, gewicht 340 ton
 • Relevante artikelen

  Sint Pietersbasiliek
  In 324 werd de eerste sint Pietersbasiliek in opdracht van keizer Constantijn de Grote gebouwd. Na elfhonderd jaar verkeerde de originele sint Pietersbasiliek in slechte staat. Verschillende pogingen om hem te restaureren mochten niet baten. lees verder…
  Piazza del Popolo
  Dit plein heeft zijn naam te danken aan de populieren, een loofboom uit de wilgenfamilie. Het plein is ontworpen door Giuseppe Valadier tussen 1811 en 1822. Valadier ontwierp twee halve ronden om het obelisk. lees verder…
  Excursie Vaticaan museum
  Wil je het Vaticaan museum bezoeken tijdens je verblijf in Rome, boek dan van tevoren je kaartjes. De rij naar het museum toe is lang en kan oplopen tot een wachttijd van meer dan twee uur. Zonde van de tijd die je had kunnen gebruiken om in het museum rond te kijken. lees verder…