Forum Romanum

Wie kijkt naar het Forum Romanum, ziet een grote vlakte vol ruïnes. Daarboven is de Palatijn met evenveel ruïnes en een tuin. Toch is dit niet altijd zo geweest. Ooit was het Forum Romanum het bruisende centrum van Rome. Iedereen kwam hier naar toe. Er werd gehandeld, over politiek gepraat, belangrijke beslissingen werden bij het Forum Romanum genomen. Er waren verschillende tempels waar mensen konden bidden.

Voor het bruisende centrum

Voordat Forum Romanum het bruisende en belangrijke centrum van Rome werd, stelde het niet zoveel voor. Het was een drassig veld dat voor begrafenissen werd gebruikt. De begraafplaats bleef tot ongeveer achtste eeuw voor christus. Er ontstond een nederzetting rondom dit drassige veld, wat het begin van het Forum Romanum betekende.

Het aanleggen van een kanaal zorgde ervoor dat het drassige gebied droog werd en hier gebouwen konden worden gebouwd.

Duizend jaar lang was Forum van Romanum het centrum waar iedereen naar toeging, toch verviel in de middeeuwel dit ooit zo belangrijke centrum doordat mensen steeds minder interesse kregen in dit centrum. De politiek werd meer verdreven bij de paleizen van de keizers op de Palatijn. De handel verhuisde naar de markten van Trajanus. Het forum Romanum veranderde in een weiland waar koeien konden grazen. Stenen en andere bouwmaterialen werden van weggehaald om voor nieuwe gebouwen herbruikt te worden.

Er zijn verschillende overblijfselen van wat ooit een tempel, huis, winkel of basilica was. Een aantal van deze bijzondere bouwwerken wil ik extra toelichten.

Tempel van Vespasianus

Deze tempel werd gebouwd in opdracht van keizer Vespasianus. Deze tempel staat ook wel bekend als de vredestempel. Ook al draagt dit gebouw de naam van Vespasianus. De tempel was niet alleen aan hem opgedragen, maar ook aan zijn zoon Titus. Titus is degene die de tempel ter ere van zijn vader heeft laten bouwen.

Tempel van Vesta en het huis van de Vestaalse maagden

In de tempel van Vesta werd de godin van de haardvuur vereerd. Het was de gewoonte dat in deze tempel dag en nacht een vuur brandde. De Vestaalse maagden zorgden ervoor dat het vuur nooit uit ging.

Alleen meisjes van goede Romeinse afkomst kwamen in aanmerking om een priesteres van Vesta te worden. Zij kwamen hiervoor in aanmerking als ze tussen de zes en tien jaar oud waren. De meisjes waren voor dertig jaar in dienst.

Tot halverwege de zestiende eeuw was de tempel van Vesta redelijk in tact. Helaas is ook deze tempel het slachtoffer van de kerken geworden. Stenen werden weggehaald om kerken te bouwen.

Triomfbogen

Op het Forum Romanum zijn twee triomfbogen. De Boog van Septimus Severus gebouwd in het jaar 203 na Chr en de oudere boog van Titus uit het jaar 81 na Chr. De boog van Titus werd gebouwen als herdenking van de triomf op de joden van Vespasian en Titus in het jaar 71 na Chr. De eerste boog was een geschenk van de senaat aan de keizerlijke familie.

Curia Julia

Curia Julia werd in het oude Rome gebruikt door het senaat. Door de grote brand van Rome (waarschijnlijk gesticht door keizer Nero) raakte Curia Julia zwaar beschadigd. Dit gebouw werd later herbouwd door keizer Domitianus.

Omgeving

Nog steeds is het Forum Ronanum centraal gelegen in Rome. Dit gebied wordt ook wel het oude centrum genoemd. Je kunt vanaf de Palatijn naar het Forum Romanum. Tegenover zie je het Colosseum en achter het Forum Romanum liggen de Capitolijnse musea. Een ideaal gebied waar je een hele dag door kunt brengen en een mooie wandeling kunt maken.

tip:Als je niet alleen het Forum Romanum, maar ook het Colosseum wil bezoeken, is deze excursie misschien interessant. Je wordt rondgeleid door een Nederlandstalige gids. Tickets zijn inbegrepen. Meer informatie…

tip: Op het Forum Romanum is geen cafe of restaurant waar je iets te drinken kunt halen. Zeker op een hete zomerdag kan dit lastig zijn. Wel zijn er verschillende drink fonteinen. Neem een flesje mee, deze kun je bij de drink fontein vullen.

Adres

Via dei Fori Imperiali
Rome

Relevante artikelen

Capitolijnse Museums
Capitolijnse Museums zijn Museums die Archeologische vondsten uit de Oudheid en Renaissance tentoonstellen. De collectie is verdeeld over meerdere gebouwen. Namelijk Palazzo dei Conservatori, het Palazzo Nuovo en de Centrale Montemartini. lees verder…
Palatijn
De Palatijn is één van de zeven heuvels van Rome. Vroeger hebben verschillende keizers hun paleizen op de Palatijn gevestigd. Ook werden er verschillende tempels gebouwd, zoals de tempel van Apollo en de tempel van Magna Mater. lees verder…
Piazza Navona
Piazza Navona is een langwerpig plein wat ontstaan is in de 15e eeuw. Voordat het plein er was stond hier een stadion, Circus Agonalis. Het stadion was gebouwd door keizer Domitianus in 86 voor Christus. lees verder…

Naar plattegrond Rome