EUR

EUR is een moderne ‘nieuwe’ wijk in het zuiden van Rome. Deze wijk is ontworpen naar de ideeën van Mussolini . Hij wilde het klassieke oude Rome terug laten komen in het moderne. Dit resulteerde in hoekige gebouwen die iets weg hebben van de gebouwen uit de tijd van de keizers.

De wijk werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1942. Dit zou gelijk vallen met het 20 jarig bewind van Mussuloni . Uiteindelijk is de tentoonstelling door de tweede wereldoorlog niet doorgegaan.

EUR, ofwel Esposizione Universale di Roma werd ontworpen door Marcello Piacentini. Het terrein lag toen meer dan drie kilometer van Rome zelf af. EUR moest de entree van het nieuwe Rome worden. De nieuwe stad zou tot aan Ostia reiken. Na de val van het fascistische regime stonden er niet meer dan twee paleizen tegen over elkaar gebouwd aan de Via Critoforo Colombo. De bouw van Palazzo della Civilta de Lavora (Paleis van de Civlisatie van werk) was nog maar net begonnen. Het zes verdiepingen hoge gebouw wordt ook wel het vierkante Colosseum genoemd. Dit paleis is het symbool van EUR. De vierkante bouw is niet alleen kenmerkend voor Palazzo della Civilta de Lavora, maar voor heel de wijk waar bij alle gebouwen, daken en pilaren vierkant zijn.

Idealen

Na de oorlog werd er verder gebouwd aan de wijk. De straten zijn genoemd naar de idealen van die tijd:

 • Agricoltura (landbouw)
 • Industria (industrie)
 • Umanesimo (humanisme
 • Technica (technologie)
 • Arte (kunsten)
  • Bezienswaardigheden

   Ook EUR kent zo zijn bezienswaardigheden. Zo was tijdens de Olympische spelen van 1960 EUR één van de middelpunten. Er is een mooi groot overdekt winkelcentrum. En avonturiers kunnen naar hartenlust klimmen in het EUR park

   Sportstadium
   Palazzo dello Sport werd speciaal gebouwd voor de Olympische spelen van 1960. Het gebouw is geplaatst op de top van de tweede zuidelijke heuvel. Deze sporthal heeft plaats voor maar liefst 20.000 bezoekers. Naast sportevenementen wordt Palazzo dello Sport ook gebruikt voor concerten, partijen en vakbondscongressen. Achter Palazzo dello Sport is een park met een grote fontein.

   Winkelcentrum Euroma 2
   Winkelcentrum Euroma 2 is een sfeervol, ietwat kitscherig overdekt winkelcentrum. Je hebt hier verschillende winkels voor elk budget. Kinderen zullen de Lego winkel geweldig vinden. Of ga pizza eten bij Alice. Ieder kan zijn eigen pizza kiezen. De pizza’s worden in rechthoekige stukken gesneden. Het resultaat is een bord vol verschillende heerlijke plaatpizza’s. Liefhebbers van technologie kunnen hun hart luchten bij de grote applestore. Uiteraard zijn er verschillende kleding-, schoenen winkels en meer in het winkelcentrum. Naast de gebruikelijke winkels vind je nog een supermarkt.

   Eur park
   Eur park is zowel voor volwassen als kinderen een leuk buitenpark. Het park is verdeeld over twee parken. In het avonturen park zijn verschillende klimparcours in de bomen uitgezet en je kunt hier boogschieten. In het energy park zijn verschillende sportieve activiteiten, skateboarden, een mountainbike parcours, een menselijk tafelvoetbal. Het is ook mogelijk om workshops te volgens.

   Andere bezienswaardigheden
   Naast bovengenoemde bezienswaardigheden kun je ook naar één van onderstaande bezienswaardigheden:

   • La basillica dei Santi Pietro e Paolo
   • Piazza G Marconi
   • Museo dell’Alto Medievo
   • Museo delle Arti e Tradizioni popolari
   • Museo preistorico Etnografico L Pigorini
   • Palazzo dei Congressi
   • Museo della Civita Romana

   Relevante artikelen

   Capitolijnse Museums
   Capitolijnse Museums zijn Museums die Archeologische vondsten uit de Oudheid en Renaissance tentoonstellen. De collectie is verdeeld over meerdere gebouwen. Namelijk Palazzo dei Conservatori, het Palazzo Nuovo en de Centrale Montemartini. lees verder…
   Explora kindermuseum
   Museums zijn leuk voor volwassenen, maar vaak een beetje saai voor kinderen. Ook daar is in Rome aangedacht. Explora is een museum speciaal voor jonge bezoekers. Kinderen maken bij Explora op speelse wijze kennis met wetenschap. lees verder…
   Metro
   Rome kent twee hoofdlijnen en een lijn die van vliegveld Fiumicino naar treinstation Termini rijdt. Deze laatste rijdt over een deel van de andere twee lijnen. Lijn C is in aanbouw. Naar verwachting zal deze in 2015 klaar zijn. lees verder…