Monument van Victor Emanuel II

Het monument van Victor Emanuel II is een opvallend groot wit gebouw gemaakt van marmer. Het wordt ook wel de bruidstaart van Rome genoemd of de typemachine. Deze namen heeft het te danken aan zijn grote (135 meter breed en 70 meter hoog) en opvallende witte kleur. Een andere naam voor dit monument is Altare della Patria, het Altaar van het Vaderland.

Het monument van Victor Emanuelle II is een gebouw dat je niet kunt missen tussen alle bezienswaardigheden waarvan sommige teruggaan tot de klassieke oudheid. Aan de voorkant van het gebouw zie je een gigantische rij zuilen en een grote brede trap. Aan de achterkant is de kerk Santa Maria in Aracoeli. Het Monument van Victor Emanuel II is hier tegenaan gebouwd. Voor de bouw is een groot deel van de Capitolijnse heuvel gebruikt.

Ook al is niet elke Romein even gecharmeerd van deze grote witte verschijning, het is er één die je niet mag missen. Al is het alleen maar vanwege het schitterende uitzicht dat je op het dak van de stad hebt.

Wie is Victor Emanuel II?

Dat zal je je misschien afvragen bij het horen van die naam. Victor Emanuel II was niet alleen voor Rome belangrijk, maar voor heel Italië. Hij was de eerste koning van Italië. Zijn doel was om van Italië een verenigd koninkrijk te maken. Dit gebeurde in 1861. In 1878 kwam hij te overlijden. Hij werd begraven in het Pantheon.

Bij elkaar heeft Italië vier koningen gekend. In 1946 werd er via een referendum door het volk besloten om van hun land een republiek te maken. De koning en zijn mannelijke nakomelingen werden uit Italië verbannen. Deze ban is in 2002 opgeheven.

Wedstrijd

Na het overlijden van Victor Emanuelle II werd er besloten om een monument ter nagedachtenis aan hem te bouwen. Voor het ontwerpen van het monument werd een wedstrijd uitgeroepen. Voor deze wedstrijd waren 293 inzendingen. Uiteindelijk werd er gekozen voor een ontwerp gemaakt door Giuseppe Sacconi. De rest van de ontwerpen hadden niet genoeg in zich om de geschiedenis van Victor Emanuelle II in beeld te vertellen.Het monument werd gebouwd tussen 1895 en 1911. Voor het monument staat een beeld van een ruiter. Deze ruiter is gemaakt naar beeltenis van Victor Emanuel II.

Het monument werd ingehuldigd in 1911 in het bijzijn van koning Victor Emanuel III en zijn familie. Ook de minister-president, de burgemeester van Rome waren bij de inhuldiging aanwezig.

Op het dak staan andere standbeelden. Het beeld met de vierspan is Victoria. Er is een beeld dat Unità (eenheid) voor moet stellen en het laatste beeld is Libertà (vrijheid). Ook zijn er een aantal grote reliëfs in het monument verwerkt. Zij beelden de steden van Italië uit.

Onbekende soldaat

Bij het altaar van het vaderland ligt de onbekende soldaat. Deze soldaat sneuvelde in de 1e wereldoorlog. Hij was niet de enige soldaat die tijdens de oorlog sneuvelde en anoniem bleef. Als symbool werd besloten om voor alle onbekende gesneuvelde soldaten van Italië op deze plaats één soldaat zonder naam te begraven. Het graf werd ontworpen door Armando Brasin, die tevens verantwoordelijk was voor een nieuwe vleugel aan het monument.

Hij werd hier begraven in 1921. Het graf ligt onder het beeld van de godin Roma. Bij het beeld brand de eeuwige vlam. Het graf wordt bewaakt door twee soldaten. Zo is het Monument van Victor Emanuel II niet alleen een monument voor de eerste koning, maar ook een oorlogsmonument.

Museum

In het monument van Victor Emanuel II is een museum. Dit museum laat de vereniging van Italië zien met wapens, vlaggen, beelden en schilderijen. Het museum wordt ook wel het Museo del Risorgimento.

De ingang van het museum kun je bereiken via de achterkant. Daar ga je met de trap rechts (De kerk Santa Maria in Aracoeli bevindt zich aan de linkerkant.) Vervolgens kun je met de lift naar het museum. Het museum werd opgericht in 1935. Al in 1906 was er begonnen met het verzamelen van informatie.

Uitzicht

Je kunt niet alleen in het monument van Victor Emanuel II, je kunt ook bovenop. Op het dak vind je een gezellig café. Daarnaast heb je vanaf het dak een prachtig uitzicht over Rome. Het is zeker de moeite waard om ook dat stuk van het monument te bekijken

Locatie

Het monument van Victor Emanuel II ligt tussen Piazza Venezia en de heuvel Capitolijn. Piazza Venezia sluit aan bij de voorkant, de Capitolijn aan de achterkant. Een bezoek aan het monument van Victor Emanuel II is goed te combineren met een bezoek aan de Capitolijnse musea. Zij bevinden zich op het plein achter het monument.

Adres
Piazza Venezia
Rome
Naar plattegrond Rome

Relevante artikelen

Het Colosseum
Het Colosseum is een Amfitheater en werd van oorsprong gebruikt voor spelen. Hierbij werden dier tegen dier, mens tegen dier en mens tegen mens ingezet. Naast deze bloederige voorstellingen waren er ook voorstellingen van acrobaten, fluitspelers en anderen. lees verder…
Boog van Constantijn
De boog van Constantijn of zoals de Romeinen hem noemen Arcus Constantini, is gemaakt na aanleiding van Contantijns overwinning. Hij versloeg zijn aartsrivaal Maxentius in 312 na Christus tijden de slag bij de Milvische brug. De boog werd gebouwd van 313 tot 315 lees verder…
De Engelenburcht
De Engelenburcht wordt ook wel Castel Sant’angelo genoemd. Voordat het gebouw de burcht was zoals we hem nu kennen, heeft hij door de jaren heen verschillende verbouwingen ondergaan. Deze verbouwingen hadden voornamelijk als doel de burcht te verstevigen. lees verder…