Basiliek San Clemente

Basiliek San Clemente bestaat uit een gebouwencomplex rond een kerk uit de twaalfde eeuw en is gewijd aan paus Clemens I. Door alle verbouwingen en achtergebleven resten is er in archeologisch opzicht veel te ontdekken over de geschiedenis van Rome op het gebied van architectuur. Je Ontdekt dit alleen al door te kijken naar alles wat overgebleven is van wat er oorspronkelijk stond.

Geschiedenis

Titus Flavius Clemens was een hooggeplaatste Romein die één van de eerste was die zich bekeerde tot het Katholieke geloof. Dit geloof werd in die tijd gezien als een verboden sekte. Vermoedelijk werd de woning in de 1e eeuw gebruikt als schuilkerk. In de vierde eeuw werd op de plek waar de woning van Clemens stond een kerk gebouwd.

De kerk werd tijdens de achtste en negende eeuw gerestaureerd en opgesierd met Fresco’s. In 1084 plunderde de Noormannen de kerk en werd deze door hun grotendeels verwoest. Paus Paschalis II besloot in 1114 de kerk te herbouwen. Vele kunstenaars voelden zich aangetrokken tot Basiliek San Clemente, waardoor deze vandaag de dag nog steeds één van de rijkst versierde kerken van Rome is.

Grondige opgravingswerkzaamheden hebben er voor gezorgd  dat veel van de oorspronkelijke structuur en romaanse fresco’s weer zichtbaar zijn.

Het gebouw

Basiliek San Clemente bestaat uit een onderkerk en een bovenkerk. De onderkerk is het oudste gedeelte waarvan de ruimtes grotendeels volgestort zijn om een stevig fundament te vormen voor de huidige kerk, de bovenkerk.

De ontwikkeling van San Clemente (van woning tot schuilkerk, van schuilkerk tot de basiliek die er nu staat) kan als symbool gezien worden voor de ontwikkeling van het katholieke geloof.

Adres
Via Labicana 95

Missen
Missen worden gehouden van maandag tot zaterdag om 8.00 en 18.30
Op zondagen en feestdagen is er een mis om 9.00, 11.00 en 18.30

Alle missen worden gegeven in het Italiaans

Relevante artikelen

Sint Jan van Lateranen
Sint Jan van Lateranen is de oudste en voornaamste basiliek van de vier pauselijke basilieken die Rome kent. De andere drie pauselijke kerken zijn Santa Maria Maggiore, Sint Paulus buiten de Muren en de sint Pieter. lees verder…
Vaticaan Museum
Het Vaticaan museum bestaat uit meerdere musea en galerieën die door het Vaticaan opengesteld is aan het publiek. De musea zijn door verschillende pauzen opgericht. Zij hoorden bij de eerste kunstliefhebbers die hun collecties voor publiek opende. lees verder…
Openbaar vervoer
Het voordeel van de metro is dat er ongeveer elke vijf minuten wel eentje komt. Je hoeft dus niet lang te wachten. Nadeel is weer dat het vaak druk is. Het voordeel van de bus is dat er veel bushaltes en lijnen zijn. lees verder…

Naar plattegrond Rome