Tivoli

Tivoli ligt op ongeveer 37 minuten rij afstand aan de oostkant van Rome. Niet alleen met de auto, maar ook met het openbaar vervoer is Tivoli goed bereikbaar. Dit historische stadje is niet alleen in trek vanwege de sfeer en bijzondere monumenten, zoals Villa d’Este, maar zeker ook vanwege het klimaat. Tivoli is op een heuvel gebouwd, waardoor het klimaat een stuk koeler is dan in Rome. Zeker in de zomer als het in Rome erg warm is, is de verkoeling in Tivoli een verademing. De stad is gelegen aan de rivier Aniene en heeft ongeveer 50.000 inwoners. Wie bezoek aan Tivoli wilt brengen mag hier gerust een hele dag voor plannen.

villa d'Este Tivoli

Villa d’Este

Villa d’Este is te vinden in het centrum van Tivoli. Als je eenmaal uit de bus gestapt bent, zijn de bordjes die naar villa d’Este leiden, gelijk zichtbaar. Via een paar zigzag straatjes kom je uit bij de Villa. Als eerste kom je langs een binnenplaats en de villa. Achter de villa is een grote tuin gevuld met honderden fonteinen. De villa geeft je een goed beeld van de 16e eeuw en is prachtig versierd met fresco’s op zowel muren als plafonds.

In 1550 werd villa d’Esta gebouwd voor kardinaal en staatsman Ippolito d’Este, geboren op 25 august 1509 en gestorven op 2 december 1572, gebouwd. Hij was de tweede zoon van hertog Alfonso I d’Este en Lucrezia Borgia. De villa is gelegen in de Sabijnse bergen. De tuinen behoren bij het erfelijk wereldgoed van UNESCO.

Het kan zijn dat de tuinen je bekend voorkomen, ook al ben je er nooit zelf geweest. In de film “Three coins in a fountain,” worden ze als decor gebruikt.

villa d'Este Tivoli Tuinen

Openingstijden
Villa d’Este is geopend vanaf 8.30 tot een uur voor zonsondergang. Villa d’Este is op maandag gesloten.

Adres
Piazza Trento 5, 00019 Tivoli

Villa Hadrianus

Deze Villa is niet in Tivoli zelf, maar ligt 4 kilometer ten zuidwesten van Tivoli. Villa Adriana is gebouwd voor Keizer Hadrianus tussen 118 en 134. De totale oppervlakte besloeg ruim 100 hectare. Ooit was het een gigantisch paleis. Bij dit complex hoorde een theater, bibliotheken, stadium, Thermische baden, verblijven voor de bedienden en een ondergronds tunnel stelsel. Er zijn details in het bouwwerk verwerkt die doen denken aan de landen die keizer Hadrianus ooit bezocht heeft. Ook al is de villa en alle bijgebouwen niet meer dan een ruïne, er zijn een aantal goed bewaarde beelden bij een vijver, details van een vloer mozaïek en zuilen.

Villa Adriana

Villa Hadrianus is een gigantisch park, een goede conditie en wandelschoenen zijn gewenst als je tussen de bomen en ruïnes wandelt. Je zult merken dat je zeker een halve dag nodig hebt voor je bezoek. Op villa Hadrianus zelf is geen restaurant, wel zijn er een aantal fonteinen met drinkbaar water en is er een picknickveld. Het is raadzaam om iets te drinken en eten mee te nemen. In de buurt van Villa Hadrianus zijn wel verschillende snackbars en restaurants.

Voor wie wil weten hoe het complex er ooit uitzag, kan een bezoekje brengen aan de kleine paviljoen bij villa Hadrianus. Hier is een model te vinden dat de villa in originele staat afbeeld. Villa Hadrianus wordt ook wel villa Adriana genoemd. Bij de wegwijzerborden en de bushalte wordt villa Hadrianus aangeduid als villa Adriana.

Openingstijden
9.00 tot 17.00

Adres
Via di Villa Adriana 204, 00019 Tivoli

villa Adriana

Villa Gregoriana

Ook al zijn villa d’Este en villa Adriana bekender, toch is villa Gregoriana zeker de moeite waard om een bezoek aan te brengen.

Deze villa is niet zozeer een grote woning, maar een groot park bij een ravijn met een honderd meter grootte waterval. Op de plaats waar het park nu is stonden vroeger woningen. Door een overstromings ramp in 1826 werden deze woningen vernield. Paus Gregory XVI gaf de opdracht om bij de rivier Aniene een grote waterval te creëren. Dit zou toekomstige overstromingen van de rivier moeten voorkomen.

Openingstijden
Villa Gregoriana geopend van 10.00 tot 14.30 op zondagen en tijdens vakanties is het park tot 16.00 geopend. Het park is gesloten op maandag. Van december tot februari kan het park alleen op afspraak bezocht worden.

Adres
Largo Sant’Angelo, Tivoli

Van Rome naar Tivoli

Neem metro lijn B naar halte Ponte Mammolo. Vanaf daar kun je de bus naar Tivoli pakken. De busreis duurt ongeveer veertig minuten en kan uitlopen door vertraagd verkeer. Tickets kun je zowel binnen als buiten bij een kiosk kopen. Voor de bus van Tivoli moet je met de trap naar boven.
Ponte Mammolo
Je kunt met dezelfde bus naar zowel villa Hadrianus als villa d’Este. De bushalte voor villa Hadrianus is onopvallend en het is raadzaam medepassagiers en de chauffeur te vragen waar uit te stappen. Vanuit de bushalte is het ongeveer een kwartier wandelen voor de villa.

Villa Hadrianus en villa d’Este zijn goed te combineren op één dag. Stap na je bezoek aan villa Hadrianus bij dezelfde bushalte weer op om naar villa d’Este te gaan.

Hotels Tivoli

Heb je niet genoeg aan één dag Tivoli. Wil je hier meerdere dagen verblijven? Er zijn verschillende hotels in en rondom Tivoli.

Wil je met een gids naar Tivoli, villa Adriana en Villa d’Este? Boek dan een excursie naar Tivoli


 
 
Overzicht excursie Rome

Relevante artikelen

Ostia Antica
Deze ruïne stad is ooit de belangrijkste havenstad van het oude Rome geweest. De stad werd niet alleen als handelshaven, maar ook als marinehaven gebruikt. Daarnaast diende Ostia als buffer voor Rome. Ostia Antica is gelegen aan de riviermonding van de Tiber. lees verder…
Florence
Florence (in Italië ook wel Firenze genoemd) is de hoofdstand van de regio Toscane. De stad staat bekend als de Renaissancestad van Italië, aangezien zowel een groot deel van de gebouwen als de kunstwerken die in de stad te bewonderen zijn uit deze periode afstammen. lees verder…
Boottochten Rome
Leer een ander deel van deze stad kennen door een rondvaart over de Tiber. Je kunt met de hop on off cruise uitstappen bij verschillende haltes. Of geniet van het uitzicht over Rome, terwijl je onder het genot van een heerlijk diner over de Tiber dobbert. lees verder…