Reisverhaal Angelina en Patrick

Rome in de regen

Het was regenachtig toen wij tussen kerst en Oud en Nieuw een weekje naar Rome gingen. Met de hoop dat het beter zou zijn zodra het vliegtuig geland was, stapte we op Eindhoven Airport op. Helaas voor ons was er, toen we uitstapte, nog meer regen. Maar dit kon onze vakantiepret niet drukken. Patrick en ik zouden er een leuke vakantie van maken en lieten ons plezier niet door een paar druppeltjes regen verknallen.

Dag 1

We kwamen aan op vliegveld Ciampino. Vanuit daar konden we met de shuttlebus naar Termini. Aangekomen op Termini pakten we de metro naar ons hotel dat ongeveer vijf minuten lopen van een metro halte af lag. Misschien was het ironie, of misschien was het onze hoop dat het weer nog iets beter zou worden. Maar we hadden een leuke hotelkamer in hotel Sunny.

Die eerste dag hebben we verder niet veel meer gedaan. Nog een beetje rondgelopen en de omgeving verkennen. Gelukkig was het droog toen we op verkenning gingen (misschien een goede invloed van Sunny)?

Na dat we een heerlijk Italiaanse maaltijd met authentieke pasta en Gnocchi (aardappel deegballetjes) op hadden keerden we terug naar ons hotel.

Dag 2


Op deze dag besloten we een dagje Vaticaan te doen. Eerst zijn we richting het Vaticaans museum gegaan. Toen we er aankwamen was er een rij. We liepen de rij aflopend op zoek naar het einde en na een stuk of twee bochten hadden we die gevonden. Een oneindige rij waar wij geen drie uur in wilde staan. In plaats daarvan zijn we naar het Sint Pietersplein gegaan. Ook hier was een rij, maar bij lange na niet zo lang als die van het Vaticaans Museum.

De wachtrij van het Sint Pietersplein was voor de beveiligingpoortjes. De poortjes gingen niet af bij ons en wij mochten gewoon doorlopen. Ons afvragend of dit altijd was op het sint Pietersplein, zagen we dat er iets te doen was. Het was op het plein dan ook een drukte van jewelste en bij de ingang van de sint Pietersbasiliek was een podium en er hingen twee beeldschermen. Het publiek juichte toen de Paus het podium op kwam om daar de zondagsmis te geven. Een popconcert of festival kan al indrukwekkend zijn, maar aan deze zondagsmis van de Paus zijn ze niet te tippen.

Het Sint Pietersplein zelf was speciaal voor de kerst versierd met een torenhoge kerstboom en grote kerststal.

Na nog even gespiekt te hebben naar de rij van het Vaticaans museum, bleek deze eerder gegroeid dan gekrompen te zijn. We zijn toen richting de Engelenburcht gegaan. Voor we daar naar binnen gingen hebben we in de buurt eerst een drankje gedaan. Dat hadden we beter niet kunnen doen. Of we hadden een café wat verder weg moeten zoeken. Onze cola’s waren bijna tien euro per stuk. Na onze cola’s tot op de laatste druppel opgedronken te hebben gingen we verder naar de Engelenburcht. Een hele klim naar boven, maar zeker de moeite waard. We hadden een prachtig uitzicht over Rome en de sint Pieter.

Later op de middag hebben we een laatste poging voor het Vaticaans museum gedaan. Dit keer was de rij gelukkig te doen. En ook al hadden we nog maar een paar uur, we hebben het museum toch goed kunnen bezichtigen.

Dag 3

De ochtend begon al lekker met regen, heel veel regen. In het hotel blijven zagen we niet zitten, dus toch maar er op uit. Maar na een paar uur regen en helemaal doorweekt door Rome heen wandelen raak je snel beu. We zijn het dichtstbijzijnde metrohalte binnengewandeld en met de Metro bestemming onbekend gepakt. Het maakt ons niet zoveel uit waar we heen gingen, als we maar even droog waren.

Op de metrokaart zagen we halte piramide. Een piramide in Rome? Dat riep genoeg nieuwsgierigheid op. Daar uitgestapt moesten we even rondkijken op zoek naar de piramide. Al snel zagen we hem tegenover de halte. Hij was kleiner dan we verwacht hadden en het regende nog steeds. We hebben nog een stuk met de metro gereden en daarna toch maar een stuk door Rome gewandeld. Als je in Rome bent wil je nou eenmaal meer zien dan metro alleen.

Vanwege de regen gingen we op zoek naar iets wat we binnen konden doen en zo kwamen we uit bij Time Elevator. Een 5d ervaring die ons de geschiedenis van Rome liet zien en beleven. Na afloop kregen we een boekje waarin we alles wat we gezien hadden nog eens op ons gemakje na konden lezen.

Dag 4

Ook op deze dag regende het. Een dagje binnen hadden we al gehad. We wilden deze laatste dag dat we in Rome waren wel weer iets meer van de stad zien. Bovendien hadden we het Colosseum nog niet gehad. Dat werd dan ook onze eerste bestemming. Voor het Colosseum stonden een paar mannen verkleed als gladiator. Leuk om even een foto van te maken, maar dat vonden zij dus niet. De camera maar snel opgeborgen voor ze echt kwaad werden. Het Colosseum was ondanks de regen nog steeds meer dan de moeite waard. Op de tribune waande je je haast terug de geschiedenis in toen het Colosseum nog gebruikt werd als amfitheater waarin de gladiatoren elkaar en de dieren te lijf gingen.

Na het Colosseum zijn we naar het Pantheon gegaan. Een kerk met de charmes van een oude Romeinse tempel en een gat in het dak dat voor een prachtig lichtspel zorgde.

In de middag was het weer opgeklaard. Na ons opgefrist en opgedroogd te hebben in het hotel zette we onze wandeltocht door Rome voort. Dit keer gingen we een privé badhuis bezoeken. Dit badhuis was misschien niet zo groot als de publieke badhuizen, maar het had zeker z’n charme.

s’Avonds konden we genieten van een waar spektakel in de lucht. Een grote groep spreeuwen gaven een indrukwekkende show. Nog nooit hadden wij zoveel spreeuwen bij elkaar gezien.

Dag 5

Deze laatste dag was er geen tijd meer om nog iets van Rome te zien. Het was tijd om de koffers in te pakken en weer terug naar huis te gaan. De vakantie was ondanks de vele regen zeker geslaagd. Een stad waar we nog veel zullen komen.

Relevante artikelen

Rome tips
Haal meer uit je bezoek aan Rome met onze handige tips. Waar kan je drinkbaar water pakken. Wat is nou leuk voor kinderen in Rome. Wil je op audiëntie bij de Paus? Hoe vraag je dat aan? lees verder…
Reisverslag Jan verheijen
Elk jaar maken honderden, misschien wel duizenden per fiets of te voet een reis naar de stad Rome. Het lijkt zelfs een soort ritueel waaraan je jezelf niet kunt onttrekken wanneer je als fietser echt serieus genomen wilt worden. lees verder…
Rome nieuws
Lees het laatste nieuws van Rome. Hoe scheef staat het Colosseum en wat betekent dit voor de renovatiewerkzaamheden. En hoe zit dat met die krokodil bij de Paus? lees verder…