Dagtrip Pompeii

Vanuit Rome is er een excursie die je naar Pompeii brengt. Een historische stad die in de oudheid door de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius onder het as bedolven is zo’n 700 jaar voor Christus. En later door zand en slijk bedolven. Deze stad is uitgegraven en is vandaag de dag een van werelds grootste en best bewaarde historische momumenten uit dit tijdperk.Vergelijkbaar met het populaire Forum Romanum echter veel groter en in betere conditie kun je deze stad bezichtigen.

Pompeii

Deze excursie bestaat uit twee versies. Kort gezegd is er een zomerversie en een winterversie. Het grootste verschil tussen deze twee is een wandeling in de zomer over de vulkaan Vesuvius. In de winter is dit niet mogelijk en wordt er een bezoek gebracht aan het archeologische museum van Naples.

Deze excursie begint in Rome bij het Piazza di Popolo. De Engelstalige gidsen wachten je hier op. De busreis duurt drie uur. Tijdens de busreis vertellen de gidsen het één en ander over Pompeii en natuurlijk over de gebieden en gebouwen die je onderweg tegenkomt. Na ongeveer anderhalf uur is er een tussenstop van een kwartier. Tijdens de terugweg is er eveneens een tussenstop op dezelfde locatie. De tussenstop geeft voldoende tijd om de benen te strekken, even naar de wc of genieten van een Italiaanse Cappuccino of andere drank.

Vesuvius

In de zomer als de weersomstandigheden het toelaten wordt er wandeling gedaan over Vesuvius. In de winter of bij slechter weer wordt het stadsmuseum van Napels bezocht. In de winter ligt Vesuvius verborgen achter mist, wat het zicht slecht maakt. Ook kan er bovenop sneeuw liggen in deze periode.

Vesuvius is een actieve vulkaan die met lichte aardbevingen soms voelbaar is. De laatste uitbarsting was in 1944. Tijdens een wandeling van ongeveer een half uur (een goede conditie is gewenst) baan je een weg tussen puimsteen en zacht vulkanisch as naar de top. De stevige wandeling wordt beloond met een prachtig uitzicht.

Museum

In de winter wordt er een bezoek gebracht aan het archeologisch museum in Naples. De collectie van dit museum bestaat uit beelden, servies en mozaïeken die gevonden zijn tijdens opgravingen in Pompeii. Uniek zijn de grote bronzen beelden. Andere bronzen beelden uit die tijd zijn later omgesmolten voor onder andere wapens, maar doordat de beelden van Pompeii zolang onder de grond zijn gebleven, is dit lot hun bespaard gebleven.
archeologisch museum Naples
Een andere unieke ruimte is de geheime kamer van het museum. In deze kamer worden alle erotisch getinte afbeelding uit Pompeii bewaard. Deze kamer is lang gesloten gebleven, maar mag nu door bezoekers vanaf 14 jaar bezocht worden.

De gidsen zijn aanwezig in het museum, maar je mag vrij rondlopen.

Pompeii

Lunch is bij deze excursie inbegrepen. Er worden pizza’s gegeten bij een restaurant vlakbij Pompeii. Na de lunch wordt er een bezoek gebracht aan Pompeii. Voor deze rondleiding krijgt iedereen een koptelefoon. Op deze manier is de gids tijdens de rondleiding goed verstaanbaar. De rondleiding wordt gegeven door een lokale gids. Zeker in Pompeii is het handig een gids bij te hebben. Niet alles van Pompeii is uitgegraven, toch is het deel dat uitgegraven is een behoorlijke stad waar je makkelijk zou kunnen verdwalen. Straten en huizen lijken op elkaar en je hebt af en toe het gevoel al in een straat te zijn geweest, terwijl het toch echt een andere straat is.

Een ander voordeel is dat de gids je precies kan vertellen wat je ziet. Verhalen over de gladiatorenschool, een villa van één van de rijkste families uit die tijd, de hoerenkeet, theater, badhuizen, noem maar op. Verhalen over hoe de mensen leefden en die ze nu na kunnen vertellen door alle teksten en tekeningen die op de muren achtergebleven zijn. Zelf zou je hier makkelijk aan voorbij lopen.
Pompeii
Pompeii is een stad die goed bewaard is gebleven en een goed beeld geeft van een stad uit de zevende eeuw voor Christus. Een tijd waarin erotiek niet iets voor achter gesloten deuren was, vruchtbaarheid een symbool was voor veel verschillende dingen en slaven opgeleid werden tot gladiatoren.

Niet alleen de goed bewaard gebleven straten en huizen kunnen bezichtigd worden, ook de lichamen van de overleden zijn door een speciale techniek gekopieerd.

Zeker voor wie nog nooit in Pompeii geweest is, geeft deze excursie je een goed beeld van Pompeii en het leven dat zijn inwoners hadden. En voor wie de film Pompeii gezien heeft, zal ontdekken dat je niet alles uit deze film moet geloven als het gaat om de historie van Pompeii.


 
 

Tip: Voor deze excursie krijg je per mail een coupon. Vergeet deze niet mee te nemen naar de excursie.

Tickets

Wil je naar Pompeii, maar hoeft een excursie niet? Je kunt de tickets voor Pompeii ook los kopen. Het is mogelijk om naast de tickets voor Pompeii, alvast de treinkaartje voor de reis van Rome naar Pompeii en terug te boeken. Deze tickets worden aangeboden door een Nederlandse organisator. Betalen kan met Ideal.


 
 

Relevante artikelen

Ostia Antica
Ostia Antica wordt ook wel gezien als een tweede Pompeii vlakbij Rome. Deze oude havenstad werd verlaten toen er een besmettelijke ziekte uitbrak. vlakbij Ostia Antica is er zee en strand. Handig als je na een dagje cultuur even aan zee wil uitwaaien. lees verder…
Overzicht excursies
Bekijk onze excursies in het overzicht. Interessante rondleidingen met een ervaren gids. Of koop alvast je kaartjes voor een van de populaire attracties en sla de wachtrij over.lees verder…
Naar Rome met korting
Haal meer uit je vakantie in Rome met een voordeelpas. Er zijn verschillende voordeelpassen, zoals de Roma pass en de Rome citypass. Welke past het beste bij jou? Lees onze vergelijking van deze twee passen lees verder…