Reisverslag Joëlle

Reisverslag Rome 2013

Dit is onze tweede keer in Rome. In juli 2011 zijn mijn vriend en ik voor het eerst samen naar Rome geweest. We hebben onze ogen toen uitgekeken in deze prachtige stad. De vorige keer hebben we het wel heel erg warm gehad. Dus toen we besloten om nog een keer terug te gaan naar Rome, wilden we graag in de maand oktober.

Donderdag 17 oktober

Vandaag is het zover. Om 10:15 uur nemen we de trein richting Airport Eindhoven. Dit is ruim genomen, omdat we zeker willen weten dat we op tijd zijn. En dat zijn we zeker. We hebben ruim de tijd om nog even een beker koffie te halen bij de Starbucks, rustig onze koffers in te checken en daarna met onze handbagage naar de douane te lopen. Het verloopt allemaal ontzettend soepel, we kunnen overal zo doorlopen, onze koffers zijn prima, dus dat is al een hele opluchting!

Voorbij de douane eten we nog even wat en zodra bekend is vanaf welke gate we zullen vertrekken lopen we daar naartoe. We vliegen iets later dan gepland en komen uiteindelijk om 18.30 uur aan op Ciampino airport in Rome. We hebben van tevoren al besloten dat we met de bus richting het metro station Anagnina zullen gaan om van daaruit de metro te pakken richting Termini. Het is ons echter niet helemaal duidelijk waar deze bushalte precies is en hoe we aan een kaartje moeten komen. We lopen dus terug de aankomsthal in en halen daar een kaartje bij een loket. Deze vrouw vertelt ons ook waar de bus aankomt. We lopen terug naar waar we al stonden en daar vertrekt net onze bus, balen!! Nu moeten we dus 40 minuten wachten op de volgende bus. De bus doet er ongeveer 25 minuten over om naar Anagnina te komen. De metro rijdt heel vaak, dus ook al rijdt er net één voor onze neus weg, binnen 2 minuten komt de volgende er alweer aangereden, ideaal!

We komen aan op station Termini en van daaruit willen wij bus H nemen richting Trastevere, want in die wijk is ons hotel. Bus H komt echter niet en we besluiten een andere bus te nemen en het laatste stukje te lopen, ook goed. Inmiddels zijn we best wel moe geworden van al dat reizen en we hebben ook honger want het is al 21.15 uur. We checken snel in, laten onze koffers achter en zoeken een restaurantje op. Dat blijkt geen probleem te zijn in Trastevere, want restaurantjes zijn daar in overvloed. We schuiven aan op een terrasje en eten daar spaghetti en gaan daarna terug naar ons hotel om te gaan slapen, morgen is er weer een dag!

Vrijdag 18 oktober

We worden al vroeg wakker, want we hebben een kamer aan een pleintje waar elke ochtend om 6:00 uur een marktje wordt opgebouwd. Bovendien is onze kamer boven een terras, dus de avond ervoor was er ook nog veel lawaai. Gelukkig ben ik wel wat omgevingsgeluiden gewend, we storen ons er niet aan en vinden het juist wel gezellig. Minder fijn is het enorm harde bed waar we op moeten slapen, waardoor we een beetje stijf ons bed uit komen. We maken ons klaar voor het ontbijt en vertrekken daarna richting de Gianicolo. De Gianicolo is een heuvel in Trastevere. Het is vlakbij ons hotel en vanaf daar loop je zo de heuvel over richting het Vaticaan. Onderweg heb je echt hele mooie uitzichten, je kijkt namelijk zo de hele stad over, prachtig! We lopen eerst langs de Santa Maria kerk, dit is namelijk 2 minuten lopen vanaf ons hotel. Vanaf daar lopen we door de straatjes van Trastevere richting de Gianicolo.

Het is prachtig weer, we lopen in een t-shirt terwijl het half oktober is, hoe lekker is dat. Na van het uitzicht te hebben genoten, lopen we verder richting de Engelenburcht (Castel sant Angelo). We bewonderen deze even, maar besluiten niet naar binnen te gaan. We gaan de brug over en lopen richting Piazza Navona. We weten dat hier een webcam geplaatst is, deze hebben we thuis al meerdere keren bekeken en we bellen het thuisfront even om te laten weten dat we bij de webcam in de buurt staan, ze kunnen ons zo zien staan op Piazza Navona, erg leuk! Er is een heel leuk winkeltje (Al Sogno) met een enorme collectie knuffelbeesten en andere mooie spulletjes, wel heel duur helaas, maar leuk om te zien!

Vanaf Piazza Navona lopen we door naar het Pantheon. We zijn al een keer eerder in Rome geweest en het Pantheon vinden we een heel indrukwekkend gebouw. We bekijken weer de binnenkant en lopen dan verder naar de Trevi Fontein. Het is inmiddels lunchtijd, dus we besluiten een lekker stuk pizza te halen. Je geeft aan hoe groot je stuk moet zijn en dit snijden ze vervolgens voor je af. Je pizza wordt gewogen en voor dat stuk betaal je dan. Daarna lopen we naar Giolitti, de bekendste ijszaak van Rome. Ik begrijp meteen waarom dit ijs zo populair is, het is echt heel lekker! We zijn dan weer vlakbij het Pantheon, dus bij de fontein eten we ons ijsje verder op. Op de route van het centrum naar ons hotel komen we langs Largo di Argentina, waar zwerfkatten worden opgevangen. We ontdekken een heleboel katten als we even staan te kijken, leuk om te zien!

Voor het avondeten gaan we naar Ivo a Trastevere. Een bekend pizzarestaurant om de hoek van ons hotel. We nemen alleen een brie met spek pizza en die smaakt ons allebei erg goed, daarna lopen we nog even gezellig de straatjes van Trastevere door.

Zaterdag 19 oktober

Vandaag besluiten we om het oude Rome op te zoeken. Dat wil zeggen het Forum Romanum en het Colosseum. We gaan hier lopend naar toe vanaf ons hotel. We komen dan aan bij de ingang van het Palatijn. Daar halen we onze combi-ticket. Ideaal, want achteraf gezien is het bij alle andere entrees een stuk drukker, terwijl we hier helemaal niet hoeven te wachten! We lopen door het Forum en gaan daarna door naar het Colosseum. Het zou vandaag bewolkt zijn, maar inmiddels is de zon doorgebroken en is het ook al weer flink warm. Het Colosseum was één van de dingen die we de vorige keer niet hadden bezocht en deze keer daarom wel wilden doen. Ik vond het indrukwekkend om te zien, vooral als je je inbeeld hoe het vroeger geweest moet zijn.

We nemen vanaf het metrostation bij het Colosseum een 100 minuten kaartje (kost €1,50) richting Piazza del Popolo. Hier bekijken we de Santa Maria del Popolo en daarna lopen we via de dure winkelstraat richting de Spaanse Trappen. We besluiten voor de lunch langs de Mc. Donalds te gaan, maar dat is helaas niet zo’n succes. Het kleffe broodje en de veel te lichte hamburger zorgen bij mij voor heel wat buikkrampen en als we weer terug zijn in het hotel komt het er allemaal weer uit. Gelukkig voel ik me daarna wel weer prima.

Als het donker begint te worden lopen we weer terug van ons hotel naar het centrum. We willen namelijk graag het Pantheon een keer in het donker bekijken en die is tot 19.30 uur geopend. Daarna zoeken we een restaurantje op waar ik lauwe lasagne geserveerd krijg, maar verder is het er wel sfeervol.

Zondag 20 oktober

Vandaag gaan we naar de Friezenkerk. Dat is de Nederlandse kerk in Rome, pal naast het Vaticaan. Om 10.00 uur begint daar een uitleg over de kerk met aansluitend om 10.30 uur een eucharistieviering. Erg leuk om dit een keer mee te maken in Rome. Rond 11.45 is de kerk afgelopen en zijn we precies op tijd op het Sint Pietersplein om de zegen van de paus te ontvangen. Wat een drukte op het plein zeg, dat had ik niet verwacht. De Paus is te zien vanuit één van de raampjes en vertelt ons wat in het Italiaans (wat wij dus niet verstaan). Vlak voordat zijn ‘zegen’ is afgelopen besluiten wij vast richting het Vaticaans Museum te lopen, het is erg rustig in die richting dus wij zijn blij dat we alle mensen vast voor zijn. Helaas pindakaas, het Vaticaans Museum is op zondagen gesloten. O ja… dat had ik ook wel ergens gelezen. Nou jammer, maar dan komen we morgen wel terug. We lopen gewoon weer gezellig richting onze favoriete route; Piazza Navona – Pantheon – Trevi Fontein, gooien even een muntje over onze schouder in de fontein en halen dan nogmaals een ijsje bij Giolitti, ook leuk!

’s Avonds gaan we eten bij Casette di Trastevere. Het is een klein restaurantje waar we gezellig buiten kunnen zitten. Het is er erg druk, maar we kunnen nog wel een tafeltje krijgen. De menu kaart verrast ons door de goedkope prijzen (een pizza voor €6,- en mijn pasta voor €7,-). We zijn dus ook benieuwd naar de kwaliteit van het eten en die is gelukkig echt prima! We hebben hier echt ontzettend lekker gegeten!

Maandag 21 oktober

Vandaag is de laatste echte dag in Rome, want morgen vliegen we alweer terug. We gaan eerst even langs Campo di Fiori. Een leuk gezellig marktje, vooral het gedeelte waar de echte vakmensen zitten met hun groente/fruit en andere specerijen. Het ruikt ook heerlijk. We halen wat vers fruit, omdat we de rest van de week nog niet veel gezonds hebben gehad.

Daarna lopen we door naar het Vaticaans Museum. De rij begint al heel vroeg en we krijgen meteen een stuk of vijf mensen op ons af die vragen of wij tickets bij hen willen kopen en zo de rij kunnen ontzien. ‘Skip te line’ maar dan wel voor €17,- extra per persoon! Dat zeggen ze natuurlijk niet letterlijk, maar na wat rekenen kwam het daar wel op neer. Mooi niet dus, wij wachten wel even…. Of nou ja, 1,5 uur zeg maar.

Goed, we zijn inmiddels binnen en we komen eigenlijk voor de Sixtijnse kapel, want die wil ik absoluut een keer gezien hebben in mijn leven. Maar daar kom je niet zomaar, je wordt eerst het hele museum doorgeleid. Echt een overvloed aan kunst. Wel heel mooi allemaal, maar er is eigenlijk teveel om te zien. Uiteindelijk komen we aan bij de Sixtijnse kapel, het is er binnen erg druk en steeds roepen de beveiligers dat je stil moet zijn of geen foto’s mag maken. Het is absoluut indrukwekkend, maar door de drukte willen we na een poosje toch ook wel graag weer naar een ruimte met wat minder mensen.

Na deze ervaring hebben we wel weer enorme trek gekregen, het is ook al half 2 ’s middags. We schuiven aan op een terrasje en krijgen een enorme pizza, dat gaat er ook wel in!
We willen ook nog even de via del Corso overlopen vandaag, dus we lopen eerst nog even naar Piazza del Popolo en van daaruit de via del Corso over. Ik ben eigenlijk te moe van de hele dag om echt te shoppen, dus we gaan alleen een paar leuke winkeltjes in, maar kopen uiteindelijk niks.
Na een rustpauze in het hotel gaan we voor de laatste avond eten in Rome. We besluiten dat we willen afsluiten met hetzelfde restaurantje als gisteren, dan weten we tenminste zeker dat het goed zit! We zijn dit keer wat later, dus het zit al helemaal vol. We mogen wel buiten even wachten, dus dat doen we. Het eten is weer heerlijk, dus een geslaagde laatste maaltijd in Rome. Als afsluiter toch ook nog maar een ijsje en we lopen lekker nog even naar de stad om bij Giolitti ons laatste ijsje te halen, deze eten we op bij het Pantheon.

Dinsdag 22 oktober

Vandaag reizen we helaas alweer terug naar Nederland. De tijd is zo ontzettend snel gegaan! Om kwart over 8 zitten we aan het ontbijt en om kwart voor 9 nemen de bus richting Termini. Van daaruit weer met de metro en de bus richting Ciampino, dat gaat deze keer gelukkig zonder problemen, dus we zijn weer ruim op tijd op het vliegveld.

In Eindhoven schijnt ook de zon en is het 20 graden, wow! Dat maakt de overgang iets soepeler.
Doei Rome, hopelijk tot de volgende keer!