Colosseum

Zonder Colosseum zou Rome een hele andere stad zijn. Men is gewend aan dit gigantische Amfitheater. Het is onmisbaar bij het straatbeeld van deze wereldstad. Wie denkt aan Rome, zal waarschijnlijk als eerste aan het Colosseum denken.

Colosseum_buitenkant

Het Colosseum is voor iedereen

Vier van de verdiepingen van het Colosseum zijn boven de grond. Bezoekers kregen een zitplaats volgens hun sociale status. De armste zaten op buitenste ring helemaal boven, terwijl de belangrijkste mensen vlakbij het grond level zaten. De spelen die werden gehouden in het Colosseum werden door de keizer georganiseerd voor het vermaakt van het publiek. Daarnaast was het ook handig dat zijn populariteit onder het volk hierdoor steeg.

Ga je naar Rome en wil je het Colosseum bezoeken? Er staat een enorme rij voor de kassa, tenslotte is dit monument het ding in Rome dat iedereen wil zien. Om die reden kan de wachtrij oplopen tot een uur en met een beetje pech twee uur. Geen zin om zolang in de rij te staan? Koop dan alvast je kaartje online.

Colosseum

Het gouden huis

In de oude Romeinse tijd waren veel mensen arm. Er was een grote brand geweest. Men wist zeker dat keizer Nero deze brand had veroorzaakt, maar tot op de dag van vandaag is dit niet bewezen. Deze keizer interesseerde het niet dat zijn volk het zo slecht had. Zolang hij het maar goed had. De brand had in het centrum van Rome een groot gebeid vrij gemaakt. Ideaal voor zijn nieuwe huis, zo dacht Nero. Hij bouwde zijn Domus Aurea, ook wel het gouden huis genoemd. Tachtig hectare gebruikte hij voor zijn complex. Een paleis waar gefeest kon worden met een prachtige tuin. Dat was wat deze keizer wilde. En een groot beeld van 35 meter met de gelijkenis van keizer Nero pronkte in volle glorie.

Het gouden huis

Nero overleed voordat het paleis voltooid waren. Zijn opvolgers woonden in het paleis en zorgde er voor dat deze werd voltooid, maar toen Vespasianus keizer werd, betekende dit het einde van het gouden huis. In tegenstelling tot Nero luisterde hij naar het volk. Hij wist hoe het volk Nero haatte en hij zou er voor zorgen dat het volk iets terug kreeg. Domus Aurea werd afgebroken en er werden verschillende nieuwe gebouwen er bovenop gebouwd. Wat ooit de vijver was, werd dichtgegooid en daar kwam het Colosseum. Een amfitheater waar ook het volk heen kon. Zo konden zij hun ellende een moment vergeten.

Colosseum

Mensen genoten van de gevechten die in het Colosseum plaatsvonden. Gladiatoren (vaak slaven), werden opgeleid in een gladiatorschool en vochten tegen elkaar. Maar niet alleen mensen vochten er, ook dieren. Gladiatoren tegen dieren, dieren tegen dieren. Het volk had vrij entree. Behalve zitplaatsen, had het Colosseum ook staanplaatsen. Ongeveer 70.000 mensen konden in het Colosseum om naar de spektakels te kijken die zich in de arena afspeelde. Het publiek hoefde niet in de volle zon te staan of zitten, daar zorgde een groot textiel doek voor. Dit doek was bevestigd aan 240 palen van de bovenste ring van het Amfitheater. Een groep zeelieden bediende dit zonnescherm.

Wilde beesten kwamen met liftkooien omhoog. Als de dieren aan het vechten waren, mochten deze niet ontsnappen. Stel je voor een olifant of leeuw die door Rome heen rende en daar ravage achterliet. Om dit te voorkomen stonden er bewakers bij de openingen bij het podium. Daarnaast was er een hoog ijzer hekwerk rond de arena.

Zodra de beesten met de lift een verdieping hoger waren, konden zij via een loopbrug naar een luik. Als zij door het luik liepen waren ze op Arena en kon de voorstelling beginnen. Gladiatoren konden via een onderdoorgang naar de arena van het Colosseum. Deze gang liep van de kazerne waar ze verbleven naar de arena.

De gevechten gingen vaak net zo lang door tot de verliezer overleed. Toch kon het gebeuren dat de verliezer in leven bleef. In dat geval bepaalde de keizer over zijn lot. Duim omhoog hij mocht blijven leven. Duim omlaag betekende zijn dood. Soms keek hij naar het publiek en liet hij hun bepalen wat zijn duim mocht doen.

Colosseum in verval

Honderden jaren heeft het geduurd voordat er een einde gemaakt werd met deze bloederige gevechten. In totaal hebben er meer dan 300.000 mensen en dieren het leven verloren tijdens de gevechten. Keizer Honorius was degene die een stop zette achter de gevechten. Ze waren barbaars en het publiek moest maar op zoek naar een andere manier om zich te vermaken.

Colosseum-binnenkant

Maar het einde van deze gevechten, betekende dat het Colosseum niet meer werd gebruikt en in verval viel. Geweld van de natuur zorgde voor schade, maar niet alleen de natuur, ook de mens had hier zijn aandeel in. Er werden stenen van het amfitheater afgehaald om te gebruiken voor nieuwe gebouwen. Er bleef steeds minder over van het ooit zo indrukwekkende theater. Pas in 1749 werd het Colosseum veilig gesteld. Paus Benedictus XIV zag de historische meerwaarde van dit gebouw en vond het verschrikkelijk wat er gebeurde. In die tijd had de Paus veel macht en toen hij beval dat er niet meer geplunderd mocht worden van dit enorme bouwwerk, werd er naar hem geluisterd. Het Colosseum was gered. De Pauzen die Benedictus XIV opvolgde zorgde voor de nodige restauratiewerken.

Colosseum nu

Nog steeds is het Colosseum een schaduw van het imposante amfitheater wat het ooit geweest is. Ondanks dit is het gigantisch en indrukwekkend. Dagelijks komen duizenden toeristen hier naartoe. Het Colosseum wordt gezien als het symbool van Rome. Hij is kenmerkend voor het straatbeeld van deze wereldstad. Als mensen aan Rome denken, zal het Colosseum de eerste bezienswaardigheid zijn waar ze aan denken. Er wordt niet voor niet gezegd, als het Colosseum valt, dan valt Rome.

Hoe kom je er?

Wie naar het Colosseum wilt, pakt metrolijn B. Je kunt uitstappen bij halte Colosseo en staat dan recht voor dit gigantische amfitheater.

Tickets

Bijna iedereen die Rome bezoekt wil het Colosseum bezoeken en dit is aan de rij te zien. Met een beetje pech is deze nog langer dan de rij voor de populaire attracties van de Efteling. Om deze rij te skippen, kun je het beste een kaartje kopen bij de Palatijn. Je koopt een combiticket waarmee je de Palatijn, het Forum Romanum en het Colosseum kunt bezoeken. Je kunt natuurlijk ook je kaartjes alvast online kopen.

Voordeelpas

Wil je behalve het Colosseum ook het sint Pietersbasiliek bezoeken? Dan ben je met de Rome city pass voordeliger uit. Naast deze twee bezienswaardigheden heb je op verschillende andere bezienswaardigheden en musea 20% korting. Daarnaast is het vervoer van het vliegveld naar het centrum van Rome en terug inbegrepen en mag je gebruik maken van de 24 uur Hop on off bus

Klik hier voor nog meer voordeel met de Rome city pass

Het Coloseum is in de winter dagelijks geopend van 9.00 tot 15.30. In de zomer kun je het Coloseum dagelijks bezoeken van 9.00 tot 19.00

Adres
Piazza del Colosseo
Rome

Naar plattegrond Rome

FAQ

Hoeveel kost een ticket voor het Colosseum?
Een ticket voor het Colosseum kost € 18,- als je je tickets online koopt. Aan de kassa van het Colosseum kost een ticket € 12,-, maar hou rekening met een lange wachtrij als je je ticket ter plaatse koopt.

Welke bezienswaardigheden liggen in de buurt van het Colosseum?
In de buurt van het Colosseum is het Forum Romanum en Circus Maximus

Hoe kom ik bij het Colosseum?
Je gaat met de Metrolijn B en stapt uit bij halte Collosseo

Hoeveel mensen kunnen er in het colosseum?
Het Colosseum heeft de capaciteit voor drieduizend bezoekers

Relevante artikelen

Circus Maximus
Circus Maximus was vroeger de grootste renbaan voor paardenraces met wagen in Rome. De ligging van het stadium was tussen de Palatijn en Aventijn heuvels. Voor dat Circus Maximus er stond werd het terrein gebruikt voor Sabijnse maagdenroof. lees verder…
Trevi fontein
De winnaar van deze wedstrijd was Nicola Salvi. Zijn ontwerp had als thema het water. De fontein was een bouwwerk over de oceaan met zijn heerser zeegod Neptunus. Er werd begonnen aan de bouw in 1732. lees verder…
Reisgidsen
Als voorbereiding voor een stedentrip naar Rome is een reisgids handig. BezienswaardighedenRome heeft een paar goed aangeschreven gidsen geselecteerd. lees verder…
function mw_faqhook_page_1570534800596() { if(is_page ("62")){ ?>