De Vierstromenfontein

De weelderige Vierstromenfontein is gemaakt naar een ontwerp van Bernini. De fontein is gemaakt tussen 1648 en 1651 en is de grootste en beroemdste fontein die Bernini heeft ontworpen. De vierstromen fontein is te vinden op Piazza Navona.

Rondom de fontein zitten vier figuren. Elk figuur stelt een andere rivier uit een ander continent voor.

  • De riviergod met een roeispaan stelt de Ganges in Azië voor
  • De riviergod met een Wapenschild in zijn hand stelt de Donau in Europa voor
  • De riviergod met een stapel muntstukken stelt Rio de la Plata in Zuid-Amerika voor
  • De riviergod met een doek over zijn hooft stelt de Nijl in Afrika voor

De riviergoden verwijzen tevens naar de rivieren van het paradijs

Met de doorgesneden bogen wilde Bernini een watergrot sugeren. Deze bogen zijn de drager van de Obelisk. Deze obelisk is rood graniet. Hij werd gemaakt in het jaar 81 voor keizer Domitianus van Rome.
De eerst standplaats voor deze obelisk was bij de tempel van Grieks God Serapis. Toen het Christendom het geloof van Rome werd, werd een groot deel van deze tempels gesloopt. De obelisk werd verplaatst naar circus Maxentius, een stadion voor paardenrennen en gladiatorgevechten. Als laatst werd de obelisk verplaatst naar de vierstromenfontein waar hij nog steeds staat.

De fontein kent verschillende symbolen, zoals de duif die symbool staat voor de heilige geest van het katholieke geloof.

Ook al heeft Bernini de fontein ontworpen, grotendeels is de Vierstromenfontein gemaakt door Bernini’s leerlingen. Iets wat vroeger wel vaker gebeurde.

Relevante artikelen

Monumenten in Rome
Rome kent veel monumenten die bewaard zijn uit de oudheid. Sommige zijn niet meer dan ruïne zoals forum Romanum en het Colosseum. Toch zijn er ook monumenten die wel goed bewaard gebleven zijn zoals het Pantheon. lees verder…
Boog van Constantijn
De boog van Constantijn of zoals de Romeinen hem noemen Arcus Constantini, is gemaakt na aanleiding van Contantijns overwinning. Hij versloeg zijn aartsrivaal Maxentius in 312 na Christus tijden de slag bij de Milvische brug. De boog werd gebouwd van 313 tot 315 lees verder…
Excursie Rome
Er zijn zoveel verschillende excursies in Rome die je kunt boeken dat er altijd wel iets naar smaak bij zit. Zo zijn er naast de excursies in Rome, ook excursies die vanuit Rome naar Tivoli, Napels, Pompeii en Florence gaan. lees verder…

Naar plattegrond Rome