Tibereiland

Zoals de naam al doet vermoeden is Tibereiland het eiland in de rivier Tiber in Rome. Tibereiland is verbonden met Rome via twee bruggen, Pons Fabricus gebouwd in 62 v Chr en Pons Cestius gebouwd in 46 na Chr. Tibereiland kent ook een derde brug, Ponte Garibandi. Deze brug is gebouwd tussen 1884 en 1888. Deze brug verbindt Tibereiland echter niet met het vaste land, zoals bij de andere twee bruggen wel het geval is.

Afmetingen

lengte 270 meter
Breedte 67 meter

Het eiland heeft de vorm van een boot. Deze vorm kreeg het eiland toen er een kademuur van Travetijn om het eiland gebouwd werd. De muur bestaat niet meer, wel zijn er nog resten van de muur te vinden.

Tempel van Asclepius

Toen er pest heersde in Rome ging de senaat op zoek naar een oplossing. Deze oplossing werd gevonden in de vorm van de de Griekse halfgod van geneeskunde. Ter ere van hem werd rond 293 v Chr de tempel van Asclepius gebouwd. Men wilde voor deze tempel een geïsoleerde ligging, zodat het voor de pest en andere besmettelijke ziektes moeilijk werd de tempel te bereiken. Om deze reden werd er voor Tibereiland gekozen.

De tempel van Asclepius bestaat niet meer. Op de plaats van deze tempel werd in opdracht van keizer Otto III in 998 na Chr een basiliek gebouwd. Deze basiliek werd geweid aan martelaar Adalbert van Praag. De basiliek draagt tegenwoordig de naam San Bartolomeo all’Isola.

Eiland van genezing

Toen de tempel van Asclepius afgebroken werd, wilden de Romeinen het thema genezing in ere houden bij Tibereiland. Om die reden werd een ziekhuis geplaatst op het eiland.

Adres
Tibereiland
Rome

Relevante artikelen

Engelenburcht
De Engelenburcht wordt ook wel Castel Sant’angelo genoemd. Voordat het gebouw de burcht was zoals we hem nu kennen, heeft hij door de jaren heen verschillende verbouwingen ondergaan. lees verder…
Het Maxxi Museum
Het Maxxi museum is een museum voor moderne eigentijdse kunst en Italiaanse architectuur. De oudste werken die er getoont worden zijn van 1900. Ook zijn er diverse werken van hedendaagse kunstenaars. lees verder…
Capitolijn
Het uiterlijk van de Capitolijn is voornamelijk bepaald door Michelangelo’s Piazza del Campidoglio. Bij de aanleg van dit plein werden verschillende bestaande gebouwen gerenoveerd.lees verder…