Basiliek van Santa Maria Maggiore

Basiliek van Santa Maria Maggiore (Basilica di Santa Maria Maggiore) is één van de zeven Pelgrim kerken van Rome en één van de vier pauselijke kerken. De Basiliek van Santa Maria Maggiore heeft sinds 1929 de titel basillica Majora en is daarmee in het bezit van de heilige stoel. Van alle Maria kerken in Rome is deze Maria kerk de grootste.

santa maria maggiore

Herinnering

Paus Sixitus III heeft de Basiliek van Santa Maria Maggiore in 431 laten bouwen als herinnering aan het concilie van Efeze. Dit vond tevens plaats in 431. De mozaïeken in de basiliek zijn de oorspronkelijke mozaïeken die er al vanaf het begin in zitten. Daarmee zijn het ver weg de oudste mozaïeken van Rome. De marmeren zuilen die het gebouw steunen zijn nog ouder dan de kerk zelf. Deze zijn of afkomstig uit een kerk dat op de plek van de Basiliek stond of uit een ander klassiek Romeins gebouw.

Het plafond is gevuld met goudencassetes waarin Fresco’s geschilderd zijn. Santa Maria Maggiore RomeDit casettenplafond is ontworpen door Giuliano da Sangallo en is afkomstig uit de 16e eeuw. De meest linkse deur die je ziet als je voor de basiliek staat is de Porta Santa, de Heilige deur. Deze deur mag alleen geopend worden tijdens het heilige jaar.

Triomfboog

Op de triomfboog staat dat Paus Sixtus III het mozaïek dat bij deze boog hoort heeft laten maken. Dit mozaïek vertelt het verhaal van de geboorte van Jezus. De aankondiging aan Maria door engel Gabriël, de kindermoord in opdracht van koning Herodus en de roeping van de apostelen.

Beroemde katholieken begraven in deze kerk

  • De heilige Hiëronymus
  • architect Gian Lorenzo Bernini
  • kardinaal Giacomo Colonna

 
Ook is dit de basiliek waarin onze Nederlandsche prinses Irene met Karel Hugo van Bourbon-Parma in 29 april 1964 trouwde.

Afmetingen

Hoogte klokkentoren 75 meter (deze klokkentoren is de hoogste van Rome)
Lengte basiliek 85 meter
Breedte basiliek 32 meter

Adres
Piazza di Santa Maria Maggiore

Openingstijden
7.00-19.00

Entree
Gratis, een donatie van € 4.- wordt gewaardeerd

Naar plattegrond Rome

Relevante artikelen

Sint Jan van Lateranen
Sint Jan van Lateranen is de oudste en voornaamste basiliek van de vier pauselijke basilieken die Rome kent. De andere drie pauselijke kerken zijn Santa Maria Maggiore, Sint Paulus buiten de Muren en de sint Pieter. lees verder…
Sint Pieters Basiliek
Sint Pietersbasiliek is te vinden aan het sint Pietersplein bij Vaticaanstad. De basiliek is niet alleen de hoofdkerk van Rome, maar ook de eerste van de zeven pelgrimskerken in Rome. lees verder…
Het Pantheon
Elke keer als het Pantheon beschadigd werd door natuurgeweld is deze gerestaureerd. Hierdoor is het vandaag de dag een goed bewaard gebouw. Het enige wat in de loop der jaren van het gebouw gesloopt is, is het bronzen dak. lees verder…