Monumenten in Rome

De geschiedenis ligt op straat. Dat is wat de Romeinen zeggen en als je in Rome bent snap je wat ze bedoelen. Deze wereldstad is vergelijkbaar met een groot open lucht museum. Ook als je alleen maar rondloopt wordt je overspoelt met cultuur en geschiedenis.

Toch is het soms lastig te zeggen wat het nou eigenlijk is, zeker als je nog niet eerder in Rome bent geweest. Wat ooit een paleis of een tempel was, is nu een ruïne, een schaduw van wat het ooit was. Deze ruïnes gaan pas echt leven als je het verhaal erachter weet.

Toch zijn er ook ruïnes die goed bewaard zijn gebleven, zoals het Pantheon en ook bij het Colosseum heb je nog een redelijke indruk van het ooit zo indrukwekkende Amfitheater.

Colosseum

Colosseum_buitenkantHet Colosseum wordt gezien als het symbool van Rome. Men zegt dat als het Colosseum valt, dat Rome dan ook zal vallen.

Het Colosseum is een Amfitheater dat werd gebouwd om het volk tevreden te stemmen. In die tijd was er veel armoede. De voorstellingen in het Colosseum zorgde voor de nodige afleiding. Mensen konden ook wel naar een toneelvoorstelling kijken, maar het populairste en meest voorkomende waren de gevechten. Deze werden gehouden door gladiatoren en dieren. lees verder…

 

Pantheon

Het Pantheon is de best bewaarde tempel van Rome. De enige reden dat hij zo goed bewaard is, is omdat deze tempel in de tijd dat het christendom zijn opmars maakte omgedoopt werd tot kerk. Het Pantheon behoort tot de oudste kerken van Rome. Dit maakt hem niet alleen een bijzonder monument, maar ook een bijzondere kerk.

Als je het Pantheon van binnen bezoekt, moet je even naar boven kijken. In het plafond zit een gat dat voor een bijzondere lichtval zorgt.Lees verder…

 

Forum Romanum

Het Forum Romanum was ooit het bruisende centrum van Rome. De plek waar iedereen naar toe kwam. Het was het centrum voor geloof, politiek en handel.

Door een grote brand is een groot deel van het Forum Romanum vernield. Ook aardbevingen en plunderingen hebben ervoor gezorgd dat er niet veel over is gebleven van dit ooit zo belangrijke centrum. Toch staat er nog voldoende om een indruk te krijgen van wat het ooit is geweest. lees verder…

 

De Spaanse trappen

Deze trappen zijn zowel bij toeristen als de Romeinen zelf een populaire hangplek. Mensen vinden het heerlijk om er te zitten, uit te rusten en van de omgeving te genieten. De Spaanse trappen en Piazza di Spagna hebben hun naam te danken aan de aanwezigheid van de ambassade van Spanje op het plein.

De Spaanse trappen verbinden piazza di Spagna met de Franse kerk Trinità dei Monti. Zeker in de lente is het de moeite waar om deze trappen te bezoeken. Ze zijn dan versierd met bloemen. Lees verder…

 

Circus Maximus

circus maximus2Waar ooit een grote paardenrijbaan stond, zie je nu alleen nog maar een groot uitgestrekt leeg veld. De wedstrijden die gereden werden, waren paard met wagen wedstrijden. Daarnaast werden er ook wel eens galdiatoren gevechten gehouden, atlektiekwedstrijden en processies.

Ook al is Circus maximus nu vooral een veld, het grondplan is nog steeds te zien. Net zoals een deel van waar ooit de tribunes waren. lees verder…

 

De markten van Trajanus

markten-van-trajanusDe markten van Trajanus zijn tegenover het Forum Romanum te vinden. Vanaf de straat krijg je een goede indruk. Aan de achterkant is een museum.

De markten van Trajanus was vroeger een winkelcentrum. Daarnaast waren er verschillende administratieve kantoren. In de middeleeuwen is het complex verder uitgebreid met extra verdiepingen en een verdedigingstoren. Lees verder…

 

Monument van Victor Emanuel II

monument victor Emanuelle IIHet monument van Victor Emanuel II werd gebouwd ter ere van de eerste koning van Italie. Het is een groot wit gebouw dat ook wel de bruidstaart van Rome wordt genoemd. Binnenin is een oorlogsmusem. Bij het monument van Victor Emanuel II is het graf van de onbekende soldaat. Deze anonieme soldaat staat symbool voor alle soldaten van Italie die tijdens de oorlog zijn anoniem zijn overleden.

Een aanrader is het dak van dit monument. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Rome. lees verder…

 

Boog van Constantijn

Het monument van Constantijn werd gebouwd ter ere van de overwinningen van keizer Constantijn bij de slag van de Milvische brug.

Voor de bouw van deze boog is gebruik gemaakt van figuren van oudere bogen en gebouwen. De gezichten van deze geleende figuren zijn bewerkt om ze op Constantijn te laten lijken.

De boog is te vinden voor het Colosseum. Hij bestaat uit een grote boog in het midden en twee kleinere aan de zijkanten. Lees verder…

 

De mond van de waarheid

De mond van de waarheid is een grote schijf met daarin een gezicht. Er wordt gezegd dat als je je hand in de mond steekt en niet de waarheid spreekt, deze mond je hand afbijt. Dit is natuurlijk een mythe. Waar de mond van de waarheid vandaan komt en waar hij oorspronkelijk voor werd gebruikt is onbekend, ook al zijn er verschillende speculaties.

Je kunt de mond van de waarheid vinden bij de kerk Santa Maria in Cosmedin lees verder…