Monumenten in Rome

De geschiedenis ligt op straat. Dat is wat de Romeinen zeggen en als je in Rome bent snap je wat ze bedoelen. Deze wereldstad is vergelijkbaar met een groot open lucht museum. Ook als je alleen maar rondloopt wordt je overspoelt met cultuur en geschiedenis.

Toch is het soms lastig te zeggen wat het nou eigenlijk is, zeker als je nog niet eerder in Rome bent geweest. Wat ooit een paleis of een tempel was, is nu een ruïne, een schaduw van wat het ooit was. Deze ruïnes gaan pas echt leven als je het verhaal erachter weet.

Toch zijn er ook ruïnes die goed bewaard zijn gebleven, zoals het Pantheon en ook bij het Colosseum heb je nog een redelijke indruk van het ooit zo indrukwekkende Amfitheater.

Overzicht monumenten

 


Het Colosseum wordt gezien als het symbool van Rome. Men zegt dat als het Colosseum valt, dat Rome dan ook zal vallen.

Het Colosseum is een Amfitheater dat werd gebouwd om het volk tevreden te stemmen. In die tijd was er veel armoede. De voorstellingen in het Colosseum zorgde voor de nodige afleiding. Mensen konden ook wel naar een toneelvoorstelling kijken, maar het populairste en meest voorkomende waren de gevechten. Deze werden gehouden door gladiatoren en dieren. lees verder…


Vroeger was het in Rome heel gebruikelijk om naar een badhuis te gaan om te badderen. Deze badhuizen, ook wel thermen genoemd, waren meer dan alleen een ruimte om jezelf te wassen. Het was een sociale plek waar je andere Romeinen kon ontmoeten en kon ontspannen. Voor de watertoevoer werd er gebruik gemaakt van Viaducten. De thermen van Caracalla zijn de grootste en best bewaard gebleven thermen van Rome. In de zomer worden er concerten gehouden in de Thermen van Caracalla. lees verder…

Het Forum Romanum was ooit het bruisende centrum van Rome. De plek waar iedereen naar toe kwam. Het was het centrum voor geloof, politiek en handel.

Door een grote brand is een groot deel van het Forum Romanum vernield. Ook aardbevingen en plunderingen hebben ervoor gezorgd dat er niet veel over is gebleven van dit ooit zo belangrijke centrum. Toch staat er nog voldoende om een indruk te krijgen van wat het ooit is geweest. lees verder…

 De mond van de waarheid is een grote schijf met daarin een gezicht. Er wordt gezegd dat als je je hand in de mond steekt en niet de waarheid spreekt, deze mond je hand afbijt. Dit is natuurlijk een mythe. Waar de mond van de waarheid vandaan komt en waar hij oorspronkelijk voor werd gebruikt is onbekend, ook al zijn er verschillende speculaties.

Je kunt de mond van de waarheid vinden bij de kerk Santa Maria in Cosmedin lees verder…


Het monument van Victor Emanuel II is een groot wit gebouw in het centrum van Rome. De Romeinen noemen dit gebouw ook wel de bruidstaart, vanwege zijn opvallende witte uiterlijk. Het is een gebouw wat behoorlijk afsteekt van de rest van de monumenten. Op het dak heb je een prachtig uitzicht over Rome.

In het monument is een oorlogsmuseum. Aan de buitenkant vind je het graf van de onbekende soldaat. lees verder…


Deze trappen zijn zowel bij toeristen als de Romeinen zelf een populaire hangplek. Mensen vinden het heerlijk om er te zitten, uit te rusten en van de omgeving te genieten. De Spaanse trappen en Piazza di Spagna hebben hun naam te danken aan de aanwezigheid van de ambassade van Spanje op het plein.

De Spaanse trappen verbinden piazza di Spagna met de Franse kerk Trinità dei Monti. Zeker in de lente is het de moeite waar om deze trappen te bezoeken. Ze zijn dan versierd met bloemen. lees verder…

 Waar ooit een grote paardenrijbaan stond, zie je nu alleen nog maar een groot uitgestrekt leeg veld. De wedstrijden die gereden werden, waren paard met wagen wedstrijden. Daarnaast werden er ook wel eens galdiatoren gevechten gehouden, atlektiekwedstrijden en processies.

Ook al is Circus maximus nu vooral een veld, het grondplan is nog steeds te zien. Net zoals een deel van waar ooit de tribunes waren. lees verder…


De markten van Trajanus zijn tegenover het Forum Romanum te vinden. Vanaf de straat krijg je een goede indruk. Aan de achterkant is een museum.

De markten van Trajanus was vroeger een winkelcentrum. Daarnaast waren er verschillende administratieve kantoren.

In de middeleeuwen is het complex verder uitgebreid met extra verdiepingen en een verdedigingstoren. lees verder…


Het monument van Constantijn werd gebouwd ter ere van de overwinningen van keizer Constantijn bij de slag van de Milvische brug.

Voor de bouw van deze boog is gebruik gemaakt van figuren van oudere bogen en gebouwen. De gezichten van deze geleende figuren zijn bewerkt om ze op Constantijn te laten lijken.

De boog is te vinden voor het Colosseum. Hij bestaat uit een grote boog in het midden en twee kleinere aan de zijkanten. lees verder…

 Deze stadsmuur werd gebouwd door keizer Aurelianus. Hij wilde graag een goede muur om Rome heen, om zo de stad beter te kunnen beschermen tegen indringers. De muur heeft in totaal een lengte van 19 kilometer. Er zijn meer dan 200 wachttorens en 18 stadspoorten in de muur verwerkt.

Een groot deel van de muur is goed bewaard gebleven. In Porta San Sebastiano, de best bewaarde stadpoort, is een museum over de Aureliaanse muur. lees verder…


Niet alleen Egypte heeft piramide. Ook Rome is in het bezit van eigen piramide. Deze piramide is de grafkamer van Gaius Cestius. De piramide werd gebouwd in het jaar 12 voor CHR.

In tegenstelling tot de grote piramides in Egypte is de piramide van Cestius vrij klein en gebouwd met baksteen. Ook is de bovenkant veel puntiger.

De piramide van Cestius is opgenomen in de Aureliaanse muur. lees verder…


Domus Aurea was het gouden huis van keizer Nero. Hij liet dit paleizen complex bouwen, nadat er een grote brand woedde in Rome. De brand heeft een groot deel van het centrum van Rome verwoest. Het gebied dat vrij was gekomen, werd door hem gebruikt.

Na het overlijden van Nero, werd Domus Aurea afgebroken. Bovenop werden verschillende nieuwe gebouwen gebouwd, zoals het Colosseum. lees verder…