Sant’Agnese in Agone

Als je naar piazza Navona gaat is er één gebouw dat gelijk opvalt. Een grote witte kerk die uitkijkt over de rest van het plein. Dit is Sant’Agnese in Agone. Deze kerk is gebouw in de barok stijl. Verschillende architecten hebben hun best gedaan om de droomkerk van Paus Innocentius X te verwezenlijken.

Sant Agnese in Agone

Idee van de Paus

De kerk Sant’Agnese in Agone is gebouwd op de plek dat sint Agnese stierf aan een marteldood. Men vermoed dat Agnese op dat moment nog maar een kind was.

In 1651 kreeg de toenmalige Paus Innocentius X het idee voor een nieuwe kerk op deze plek. In 1652 gaf de Paus de opdracht voor het ontwerpen van een nieuwe kerk aan Girolamo Rainaldi. Rainaldi werkte samen met zijn zoon Carlo aan dit project. Deze nieuwe kerk moest de oude kerk, die er eerst stond, vervangen. In 1653 werd Rainaldi van het project gehaald. De kerk was inmiddels al ver gevorderd. Francesco Borromini werd door Paus Innocentius X aangenomen om het werk van Rainaldi over te nemen. Hij ontwierp twee klokkentorens voor weerszijden van de kerk.

In 1655 stierf Paus Innocentius X. Zijn opvolger Alexander VII vermoedde dat Borromini fouten had gemaakt tijdens de bouw van Sant’Agnese in Agone. Hij liet dit onderzoeken. Borromini kon zich hier niet in vinden en stopte met het project. Carlo Rainaldi werd gevraagd om het project over te nemen.

In 1667 vroeg de weduwe van de broer van Paus Innocentius X Gian Lorenzo Bernini om toe te zien op de verdere bouw van het interieur van de kerk. Tussen 1852-1853 is de kerk gerenoveerd. Het grafmonument van Paus Innocentius X is te bezichtigen in Sant’Agnese in Agone

Kapellen

In Sant’Agnese in Agone zijn vier verschillende kapellen. De 1e kapel is gewijd aan de patroonheilige van de kerk sint Agnese. In deze kapel staat een beeld van de heilige Agnese. Het beeld is gemaakt door Ercole Ferretti. Hij baseerde zijn ontwerp op tekeningen van Bernini.

De tweede kapel is de kapel van Sint Fillippo Neri. De familie Pamphili (de familie van Paus Innocentius X) had een sterke band met de heilige Fillippo Neri. De beslissing voor een kapel ter ere van deze heilige, was dan ook niet moeilijk.

De derde kapel is de kapel van Sint Francesca van Rome, één van de patroonheilige van Rome. De familie van Francesca woonde vlakbij waar nou de kerk Sant’Agnese in Agone staat. In de kapel staat een altaarstuk met een afbeelding van de heilige samen met een engel.

De laatste kapel is de kapel van sint Sebastiano. Deze kapel deelt een decoratieve scene met de kapel van sint Agnese. In de kapel van sint Sebastiano staat een beeld van deze heilige. Dit beeld werd gemaakt tussen 1717 en 1719 door Pietro Paolo Campi.

Crypte van Sant’Agnese

De crypte van Sant’Agnese is het enige dat overgebleven is van de oude kerk van Sant’Agnese in Agone. Via een trap aan de rechterkant van het altaar kun je naar beneden om de crypte te bezoeken. Deze trap werd ontworpen door Borromini. Sinds de 7e eeuw wordt de plek van de crypte gezien als de plek waar de jonge Agnese werd vermoord. Borromini renoveerde de gehele crypte in 1653. Er zijn naderhand verschillende overstromingen geweest die voor schade aan de crypte zorgde. Om die reden werd de crypte in 1885 opnieuw gerestaureerd.