Piazza di Spagna

Het is niet zo zeer piazza di Spagna, maar vooral de Spaanse trappen die op dit plein bekend zijn.  Het vlinderdas vormige plein heeft net als de trappen zijn naam te danken aan de Spaanse ambassade die zich in de 17e eeuw aan dit plein bevond.

Piazza di Spagna is niet alleen een leuke bezienswaardigheid voor de cultuurliefhebber, maar zeker ook voor degene die liever winkelen. In de buurt van het plein bevinden zich verschillende winkelstraten met exclusieve winkels. Ook zijn er diverse restaurants en cafés voor een hapje en een drankje.

Het plein is gebouwd na een ontwerp van Pietro Bernini en zijn zoon Gian Lorenzo Bernini. Paus Urbanus VIII was de opdrachtgever hiervoor. Het plein is tussen 1623 en 1644 gebouwd.

Zowel toeristen als Romeinen gaan graag naar dit plein. Het is een ideaal afspreekpunt. Dit is niet alleen vandaag de dag zo, maar dit geld al voor de afgelopen drie eeuw.

Wat is er te vinden?

  • Fontana della Barcaccia, deze fontein is ontworpen door Pietro Bernini. De fontein is een monument voor de grote overstroming met kerst 1598. De enige mogelijkheid die men toen had om zich te verplaatsen naar de voet van de Pinio (Romeinse heuvel) was met boot. Naderhand is op deze plek de piazza de Spagna gebouwd.
    De fontein stelt dan ook een roeiboot voor waar water uitstroomt. Het bootje ligt half onder straatniveau. De fontein is gemaakt van travetijn.
  • Trinità dei Monti, deze Franse kerk is gebouwd in opdracht van Lodewijk XII. De kerk is gebouwd tussen 1502 en 1587. De Spaanse trappen leiden naar deze kerk. Aan de voorkant van de kerk zie je een obelisk, Obelisco Sallustiano
  • Spaanse trappen, deze zijn gebouwd in opdracht van Lodewijk XIV in overleg met paus Innocentius XII in 1721. Ze zijn ontworpen door Allessandro Specchi en Francesco de Sanctis.
  • Keats-Shelley Memorial House. Vroeger was dit de woning van de Engelse dichter John Keats. Hij heeft hier gewoond tot zijn overlijden. Tegenwoordig is het een museum en bibliotheek voor Engelse romantische dichters uit de 19e eeuw.
  • Palazzo di Propaganda is ontworpen door Gian Lorenzo Bernini. Later is het project overgenomen door Francesco Bottomini. In 1644 werd er begonnen met de bouw en deze was voltooid in 1667.

 

Relevante artikelen

Piazza del Popolo
Dit plein heeft zijn naam te danken aan de populieren, een loofboom uit de wilgenfamilie. Het plein is ontworpen door Giuseppe Valadier tussen 1811 en 1822. Valadier ontwierp twee halve ronden om het obelisk. lees verder…
Sint Pietersplein
int Pietersplein werd gebouwd tussen 1656 en 1667. Het is ontworpen door Gian en Lorenzo Bernini. De gigantische sint Pietersbasiliek is niet het enige wat te vinden is op dit plein. Er staat een Egyptische Obelisk. Dit Obelisk hoorde oorspronkelijk bij het circus van Nero. lees verder…
Eten Rome
Rome kent veel verschillende eetgelegenheden. Zowel exclusieve restaurants als gezellige eetcafes. Natuurlijk kunnen de pizzaria’s niet ontbreken. De Italianen eten pasta als voorgerecht. Het hoofdgerecht bestaat uit een vlees of visgerecht. lees verder…