Appia Antica Park

Rome is niet alleen een drukke stad vol cultuur, monumenten, gezellige winkels, lekkere pizza’s en cappuccino’s, maar ook een stad met veel natuur. In het centrum vind je een paar mooie parken, zoals villa Borghese en Villa Ada. Deze parken zijn heerlijk om door heen te wandelen.

Wil je echt uit de drukte van de stad en je helemaal begeven in de natuur, dan is het park van Appia Antica een aanrader. Dit park vind je iets buiten het centrum van Rome, in het zuid oost deel van de stad. Het park is gelegen langs de gelijknamige weg via Appia Antica, de oudste straat van de Rome. Het park is gigantisch en heeft meerdere ingangen. De volledige naam van dit park is Parco Regionale Dell’Appia Antica.

Bezienswaardigheden

Appia Antica park grenst aan de Auereliaanse muur en aan de stad S Maria delle Mole. Grotendeels is het park in het bezit van particulieren. Het gebied wordt dan ook bewoond door verschillende boeren die actief zijn in de landbouw.

Daarnaast is het een gebied vol oude schatten, archeologische vondsten en ruïnes. De monumenten die je langs via Appia Antica en in het park tegenkomen geven dan ook een goed beeld van de geschiedenis van Rome.

Er zijn verschillende oude kerken en catacomben die je kunt bezoeken. Valle Della Caffarella, Via Latina, Aqauducten, Estate Tormacrancia, Circo di Massenzio, Villa dei Quintili, de Catacomben van Sint Sebastiaan en de Farnese. Twee bijzondere graftombes zijn Mausoleo di Cecilia Metella en Mausoleo Annia Regilla.

Mausoleo di Cecilia Metella

Mausoleo di Cecilia Metella is één van de belangrijkste monumenten uit het oude Rome. Dit grafmonument werd gebouwd rond 30-20 voor Chr in de periode dat keizer Augustus regeerde over Rome. Het mausoleum is de begraafplaats van Cecilia Metella.

Je kunt de sarcofaag van Cecilia niet meer vinden in haar Mausoleum. Deze is verplaatst naar Palazzo Farnese.

De toren heeft een opvallende ronde vorm die op een vierkante basis rust. Deze vorm is geïnspireerd op de tumulusgraven van de Etrusken. Het mausoleum van Cecilia Metella is niet de enige die gebaseerd is op de graven van dit oude volk. Zo heeft het mausoleum van Augustus dezelfde opvallende ronde vorm.

Aan het begin van de 14e eeuw werd het mausoleum en een aantal andere gebouwen, gekocht door de familie Caetani. Aan de rechterkant van het Mausoleum vind je de overblijfselen van het paleis van deze familie.

Villa van Maxentius

Het gebied waar keizer Maxentius zijn verblijf op bouwde, stond eerst de villa van Annia Regilla. Toen Maxentius het grondgebied kocht, zorgde hij voor een volledige renovatie en maakte er een luxueus verblijf van, compleet met beelden, fresco’s en marmeren vloeren. De hoofdwoning werd omgebouwd tot een waar paleis. Een woning waardig voor een keizer. Naast het paleis was er ook een stadion en een mausoleum

Catacomben Sint Sebastiaan

De Catacomben van Sint Sebastiaan bevindt zich iets buiten de Aureliaanse stadsmuur aan de via Appia Antica. Deze catacomben zijn vernoemd naar de heilige Sebastiaan, maar bestonden al voor hem. Wel is sint Sebastiaan begraven in deze catacomben.

De Catacomben van Sint Sebastiaan bestaan uit een groot gangenstelsel verspreidt over vier niveaus. De eerste graven komen uit de tijd van de heidenen. In de tweede eeuw werden de catacomben verder uitgebreid. Er lagen hier duizenden Christenen begraven. In die tijd werd het Christendom nog niet geaccepteerd. In de vierde eeuw was het een ander verhaal. Het Christendom werd geaccepteerd als godsdienst in Rome en de Christenen die begraven lagen in de Catacomben werden opgegraven om opnieuw in één van de kerken in Rome te worden begraven.

Er zijn geruchten dat de apostelen Petrus en Paulus in de Catacomben van Sint Sebastiaan lagen begraven. Uit eerbetoon voor deze twee apostelen is de basiliek boven de catacomben gebouwd.

Fietsverhuur

Het Appia Antica park is enorm. Je hebt er verschillende wandelpaden, waarmee je te voet het park kan verkennen. Daarnaast heb je ook verschillende fietspaden. Het voordeel van de fiets is dat je er sneller bent en zo meer van het park kunt zien. Bij het Appia Antica park is een fietsverhuur. Je kunt deze vinden in Valle Della Caffarella naast het informatiepunt.

Valle Della Caffarella

Valle Della Caffarella is onderdeel van het Appia Antica park. Het is een stuk beschermd gebied. Het gebied is vernoemd naar de familie Caffarelli. Zij hadden een boerderij in de 16e eeuw in dit gebied. Je kunt hier verschillende ruïnes en andere monumenten vinden, zoals Colombario Costantiniano, Torre Valca, Casale Vaccareccia, Cisterna Ninfeo, Cisterna Fienile, Sorgente en meer. Gezien de grootte van het gebied is het aan te raden om deze met de fiets te verkennen of te zorgen voor goede wandelschoenen.

Dieren

Behalve monumenten kent het park ongeveer 78 verschillende diersoorten die er in het wild leven. Denk hierbij aan kikkers, salamanders, schildpadden, hagedissen, slangen, vogels, muizen, konijnen, vossen, en verschillende vissen en schelpdieren

hoe kom je er?
Metrolijn A halte Coli Albani
Metrolijn A halte Subaugusta

Je kunt het park ook met de Archeobus bezoeken. Deze gaat vanuit het centrum in Rome naar Via Appia Antica. Vertrek vanaf Termini om de 40 minuten.

Openingstijden
In de winter (oktober tot maart) is het park geopend van 9.30 tot 16.00
In de zomer(maart tot oktober) is het park geopend van 9.30 tot 17.00

Adres
Via Appia Antica 42
00179 Rome

Relevante artikelen

Het Colosseum
Het Colosseum is een Amfitheater en werd van oorsprong gebruikt voor spelen. Hierbij werden dier tegen dier, mens tegen dier en mens tegen mens ingezet. Naast deze bloederige voorstellingen waren er ook voorstellingen van acrobaten, fluitspelers en anderen. lees verder…
Pantheon
Elke keer als het Pantheon beschadigd werd door natuurgeweld is deze gerestaureerd. Hierdoor is het vandaag de dag een goed bewaard gebouw. Het enige wat in de loop der jaren van het gebouw gesloopt is, is het bronzen dak. lees verder…
Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae is een vredesaltaar dat gebouwd is voor keizer Augustus in opdracht van het senaat. Zoals de naam al doet vermoeden staat het altaar symbool voor de vrede. lees verder…