Basiliek san Giovanni Bosco

Basilica san Giovanni Bosco is een moderne kerk in de wijk Bosco. Hij werd gebouw in de jaren vijftig van de vorige eeuw in de stijl Rationalisme. Deze stijl ontstond aan het begin van de 20e eeuw. In 1964 was de basiliek, een paar jaar na zijn inwijding, voltooid. Ook al is deze basiliek niet zo bekend als bijvoorbeeld de sint Pietersbasiliek of basiliek San Clemente, Basilica san Giovanni Bosco is uniek in zijn soort. Zeker als je een kerk wil bezoeken met een modern uiterlijk, is Basilica san Giovanni Bosco een aanrader.

Bij de bouw van de basiliek zijn moderne elementen gecombineerd met klassieke elementen. Dit geeft deze basiliek een uniek uiterlijk. Basilica san Giovanni Bosco is ontworpen door Gaetano Rapisardi.

Extrieur

Als je voor deze basiliek staat valt gelijk de grootste koepel op. Deze koepel staat samen met een kleinere koepel op een plat dak. De grootste koepel heeft een doorsnede van 40 meter, zijn kleinere broer heeft een doorsnede van slechts 20 meter.

Een ander opvallend element aan deze basiliek is het hoge reliëf op de façade. Dit reliëf, gemaakt door Arturo Dazzi, wordt omringd door zes marmeren beelden. De deuren zijn gedecoreerd met bronzen beelden gemaakt door Eugenio De Courten. De beelden bij de zijdeuren zijn gemaakt door Attilio Selvo. De hoofddeuren zijn tien meter hoog.

Naast de twee koepels heeft Basilica san Giovanni Bosco twee symmetrische klokkentorens. De klokken in de torens zijn gemaakt van brons.

Interieur

Als je de kerk binnenkomt zie je voor in de nissen verschillende beelden van heiligen. Behalve de beelden van de heiligen zijn er beelden van Paus Pius IX en Paus Pius XI. Bij het koor is een prachtige mozaïek gemaakt door Augustus Ranocchi. Dit mozaïek vertelt het verhaal van Giovanni Bosco.

Als je de kerk bezoekt vergeet dan niet naar de ramen te kijken. Deze glas in lood ramen laten verschillende taferelen uit de bijbel zien.

Hoe kom je er?

Basilica san Giovanni Bosco ligt net iets buiten het centrum in het zuid westen van Rome
Lijn A richting Anagnina Metrohalte Giulio Agricola