Neptunusfontein

Op Piazza Navona zijn drie fonteinen, de fontein van de Moor, Fontana dei Fiumi en de Neptunusfontein (Fontana del Nettuno).

Vroeger werden fonteinen vaak gebruikt voor drinkwater of om in te wassen. Om deze reden heeft het driehonderd jaar geduurd voordat de Neptunusfontein helemaal voltooid was.

In 1547 werd het eerste deel weggezet, de basin. Deze werd ontworpen door Giacomo Della Porta. De basin is van twee verschillende materialen gemaakt. Het onderste deel is van marmer, het bovenste is steen.

In de 19e eeuw werd de fontein voltooid. Het grote beeld is ontworpen door Antonio della Bitta. Het is de beeltenis van Neptunus, God van de zee. Hij is in gevecht met een octopus. Om Neptunus heen zijn beelden van zeenimfen.

Bij het plaatsen en verder voltooien van deze fontein werd rekening gehouden met de symetrie van het plein. Deze fontein moest passen bij de andere twee en zorgen voor harmonie van het geheel.

Neptunes fontijn op Piazza Navonne

Relevante artikelen

Piazza Navona
Piazza Navona is een langwerpig plein wat ontstaan is in de 15e eeuw. Voordat het plein er was stond hier een stadion, Circus Agonalis. Het stadion was gebouwd door keizer Domitianus lees verder…
Boog van Constantijn
De boog van Constantijn of zoals de Romeinen hem noemen Arcus Constantini, is gemaakt na aanleiding van Contantijns overwinning. Hij versloeg zijn aartsrivaal Maxentius in 312 na Christus tijden de slag bij de Milvische brug. De boog werd gebouwd van 313 tot 315 lees verder…
De Engelenburcht
De Engelenburcht wordt ook wel Castel Sant’angelo genoemd. Voordat het gebouw de burcht was zoals we hem nu kennen, heeft hij door de jaren heen verschillende verbouwingen ondergaan. Deze verbouwingen hadden voornamelijk als doel de burcht te verstevigen. lees verder…