Wandeling met (Engelstalig) gids, direct toegang tot de bezienswaardigheden met veel informatie over de geschiedenis
Lees verder......In een halfdaagse durende fietstocht met Nederlandstalige gids ontdek je de mooiste plekken van Rome,
Lees verder......Verspil geen tijd in de wachtrij van het Vaticaanmuseum, koop je tickets van te voren online,
Lees verder......Wil je het Colosseum, Vaticaanse musea bezoeken? Gebruik maken van de Hop on Off bus? Boek dan de Rome citypass.
Lees verder......a zonsondergang, komt een heel andere kant van de stad tot leven. Verken Rome tijdens deze nachtelijk tocht door spookachtige straatjes
Lees verder......Je hebt de piramides in Egypte die zo groot zijn dat je naar boven blijft kijken. En je hebt de piramide van Cestius in Rome. Deze heeft bij lange na niet de grote die je verwacht van een piramide als je die van Egypte kent. Vooral van een afstand lijkt hij klein, ondanks zijn lengte van 36,5 meter. De piramide is een vreemde eende in de Romeinse omgeving. Maar toch ook weer niet zo vreemd als je weet dat Rome een periode heeft gekend dat veel Romeinen grote liefhebbers waren van Egypte. Zo ook Cestius die in zijn testament liet opnemen dat hij begraven wilde worden in een piramide.
De piramide van Cestius is gebouwd in 12 voor Christus. Het is een grafmonument voor Gaius Cestius. Hij was een preator en volkstribuun. De piramide is in minder dan 330 dagen gebouwd. Aan de westkant van de piramide staat de inscriptie: “C(aius) CESTIUS L(ucii) F(ilius) EPULO(nius) POB(lilia) PRAETOR TRIBUNUS PLEBIS (septem)VIR EPULORUM.” Deze verteld de naam en het beroep van degene waar het grafmonument voor is, Cestius.
De piramide bestaat uit bakstenen die gebouwd zijn op een stevige basis van travertijn. Aan de buitenkant zijn marmeren platen bevestigd. In tegenstelling tot zijn grote neven in Egypte is de piramide van Cestius aan de bovenkant veel puntiger. Dit komt omdat de Romeinen door baksteen te gebruiken de piramide veel steiler hebben kunnen bouwen dan de Egyptenaren met hun piramides konden. Veel kunstenaars van vroeger gebruikten deze piramide als voorbeeld voor hun schilderijen. vandaar dat geschilderde piramides vaak ook puntig zijn.
De grafkamer is niet publiekelijk geopend. Hierin zijn nog een aantal resten van oude Fresco’s terug te vinden. De Fresco’s zijn waarschijnlijk later in 2e en 3e eeuw toegevoegd.
De piramide van Cestius is in de Aureliaanse muur opgenomen. Deze muur werd tussen 271 en 275 gebouwd. Doordat de muur door de jaren heen goed onderhouden is, is ook de piramide goed bewaard gebleven.
In de middeleeuwen stond deze piramide nog niet bekend als piramide van Cestius. Toen werd hij Meta Remi genoemd. De Romeinen dachten toen dat de piramide de graftombe van Remus was. De tweelingbroer van Romulus, de stichter van Rome. Waarschijnlijk was de inscriptie door begroeiing van planten onleesbaar geworden, waardoor de identiteit van degene die er echt lag lang verborgen bleef.
Tot de 17e eeuw stonden bij de piramide van Cestius twee bronzen beelden. Deze zijn weggehaald en in Capitolijnse Museums weggezet.
Vandaag de dag wordt de piramide vooral gebruikt als huis en schuilplaats door zwerfkatten.
Afmetingen