Piramide van Cestius

Je hebt de piramides in Egypte die zo groot zijn dat je naar boven blijft kijken. En je hebt de piramide van Cestius in Rome. Deze heeft bij lange na niet de grote die je verwacht van een piramide als je die van Egypte kent. Vooral van een afstand lijkt hij klein, ondanks zijn lengte van 36,5 meter. De piramide is een vreemde eende in de Romeinse omgeving. Maar toch ook weer niet zo vreemd als je weet dat Rome een periode heeft gekend dat veel Romeinen grote liefhebbers waren van Egypte. Zo ook Cestius die in zijn testament liet opnemen dat hij begraven wilde worden in een piramide.

De piramide van Cestius is gebouwd in 12 voor Christus. Het is een grafmonument voor Gaius Cestius. Hij was een preator en volkstribuun. De piramide is in minder dan 330 dagen gebouwd. Aan de westkant van de piramide staat de inscriptie: “C(aius) CESTIUS L(ucii) F(ilius) EPULO(nius) POB(lilia) PRAETOR TRIBUNUS PLEBIS (septem)VIR EPULORUM.” Deze verteld de naam en het beroep van degene waar het grafmonument voor is, Cestius.

De piramide bestaat uit bakstenen die gebouwd zijn op een stevige basis van travertijn. Aan de buitenkant zijn marmeren platen bevestigd. In tegenstelling tot zijn grote neven in Egypte is de piramide van Cestius aan de bovenkant veel puntiger. Dit komt omdat de Romeinen door baksteen te gebruiken de piramide veel steiler hebben kunnen bouwen dan de Egyptenaren met hun piramides konden. Veel kunstenaars van vroeger gebruikten deze piramide als voorbeeld voor hun schilderijen. vandaar dat geschilderde piramides vaak ook puntig zijn.

De grafkamer is niet publiekelijk geopend. Hierin zijn nog een aantal resten van oude Fresco’s terug te vinden. De Fresco’s zijn waarschijnlijk later in 2e en 3e eeuw toegevoegd.

De piramide van Cestius is in de Aureliaanse muur opgenomen. Deze muur werd tussen 271 en 275 gebouwd. Doordat de muur door de jaren heen goed onderhouden is, is ook de piramide goed bewaard gebleven.

In de middeleeuwen stond deze piramide nog niet bekend als piramide van Cestius. Toen werd hij Meta Remi genoemd.  De Romeinen dachten toen dat de piramide de graftombe van Remus was. De tweelingbroer van Romulus, de stichter van Rome. Waarschijnlijk was de inscriptie door begroeiing van planten onleesbaar geworden, waardoor de identiteit van degene die er echt lag lang verborgen bleef.

Tot de 17e eeuw stonden bij de piramide van Cestius twee bronzen beelden. Deze zijn weggehaald en in Capitolijnse Museums weggezet.

Vandaag de dag wordt de piramide vooral gebruikt als huis en schuilplaats door zwerfkatten.

Afmetingen

  • Hoogte 36,5 meter
  • Breedte 30 meter
  • Oppervlakte grondvlak 29,5 x 29,5

Adres
Piazza di Porta San Paolo

Naar plattegrond Rome

Relevante artikelen

Rome tips
Haal meer uit je bezoek aan Rome met onze handige tips. lees verder…
De markten van Trajanus
De markten van Trajanus is een ruïnecomplex tegenover het Forum Romanum aan de Via dei Fori Imperiali. Het complex is gebouwd tegen de Quirinal (één van de zeven heuvels van Rome). Het complex is een goed voorbeeld van architectuur uit de oudheid. lees verder…
Dierentuin Bioparco
Bioparco is een dierentuin in Rome welke gevestigd is bij Villa Borghese. De dierentuin is opgericht in 1911 en met zijn ruim honder jaar is het één van de oudste dierentuinen van Europa. Bioparco was een origineel project van Carl Hagenbeck’s. lees verder…