Piazza Navona

Piazza Navona wordt ook wel gezien als de Populairste en mooiste plein van Rome. Een mooie witte kerk kijkt uit over het plein. Drie fonteinen zorgen voor meer sfeer. En dan heb je nog de kunstenaars die op dit plein portretten maken en hun kunst verkopen.

kunstenaars piazza navona

Er zijn verschillende terrassen waar je even kunt uitrusten en kunt genieten van het uitzicht. Hou in gedachten dat de prijzen voor drinken en eten in populaire gebieden zoals Piazza Navona vaak een stuk hoger zijn

Stadium van Domitianus / Circus Agonalis

Ooit stond hier het Stadium van Domitian. Ook al bestaat dit stadium al lang niet, Piazza Navona heeft zijn langwerpige vorm aan dit stadium te danken.

Sant’Agnese in Agone

Als je Piazza Navona op loopt, valt deze witte Barokke kerk gelijk op. Sant’Agnese in Agone werd gebouwd op de plaats waar de heilige Agnes aan een marteldood stierf. Je kunt haar crypte in de kerk bezoeken. Deze crypte is het enige dat overgebleven is van de oude kerk die eerst op deze plek stond.

Sant Agnese in Agone

In 1653 werd er begonnen aan de bouw door Rainaldi. Later werden de werkzaamheden overgenomen door Borromini. Door onenigheid over de bouw verliet Borromini het project voor dat de kerk voltooid was. Rainaldi nam de bouw weer over. Als laatste heeft Gian Lorenzo Bernini aan de bouw van Sant’Agnese in Agone gewerkt.

Fonteinen

Op piazza Navona zijn drie fonteinen gebouwd. De grootste van deze drie is La Fontana dei Quattro, de vierstromen fontein. Dit is niet alleen de grootste op het plein, maar ook één van de grootste en bekendste fonteinen van Bernini.

Vierstromen fontein

De volgende fontein is gemaakt door een leerling van Michelangelo, Giacomo della Porta. Fontana del Moro, de morenfontein. Della Porta maakte deze fontein in 1576. Bernini voegde in 1654 de moor toe aan deze fontein. Aan deze toevoeging van Bernini dankt de fontein zijn naam.

De laatste fontein die we tegenkomen op piazza Navona is Fontana del Nettuno, de Neptunusfontein. Het bassin werd ontworpen door Giacomo Della Porta in 1547 . Driehonderd jaar later werd deze pas met beelden voltooid door Antonio della Bitta.

Palazzo Braschi

In dit paleis is Museo di Roma gevestigd. Dit museum heeft een grote collectie schilderijen, tekeningen, foto’s, boeken, meubelair en keramiek die de geschiedenis van Rome van de middeleeuwen tot halverwege de vorige eeuw vertellen.

Kerstmarkt

Elk jaar is er een gezellige kerstmarkt op Piazza Navona. Door de jaren heen is de markt kleiner geworden. Toch mag dit de pret niet drukken en is dit nog steeds één van de grootste en gezelligste kerstmarkten van Rome. De kerstmarkt staat er van begin december tot begin januari.

Relevante artikelen

Capitolijnse Museums
Capitolijnse Museums zijn Museums die Archeologische vondsten uit de Oudheid en Renaissance tentoonstellen. De collectie is verdeeld over meerdere gebouwen. Namelijk Palazzo dei Conservatori, het Palazzo Nuovo en de Centrale Montemartini. lees verder…
Piazza di Spagna
Het is niet zo zeer piazza di Spagna, maar vooral de Spaanse trappen die op dit plein bekend zijn. Het vlinderdas vormige plein heeft net als de trappen zijn naam te danken aan de Spaanse ambassade die zich in de 17e eeuw aan dit plein bevond. lees verder…
Rome toen en nu
De eerste grondbeginselen van Rome zijn terug te vinden in de tiende eeuw voor christus. Voordat het de grote stad was zoals wij die kennen, bestond Rome uit een aantal kleine nederzettingen van Latijnen op twee van de zeven heuvels van Rome, de Palatijn en de Esquilijn. lees verder…