Piazza Navona

Piazza Navona is een langwerpig plein wat ontstaan is in de 15e eeuw. Voordat het plein er was stond hier een stadion, Circus Agonalis. Het stadion was gebouwd door keizer Domitianus in 86 voor Christus. In dit stadion werden Atletische wedstrijden en evenementen gehouden. Toen Circus Agonalis in verval raakte bleef er een grote langwerpige ruimte met ruïnes achter. Op de ruïnes werden huizen gebouwd en zo ontstond piazza Navona die nog steeds de vorm van het stadion heeft. De restanten van het oude circus Agonalis zijn nog te vinden bij het plein.

Piazza Navona is een plein wat vooral bij kunstenaars erg in trek is, ook al is het natuurlijk voor toeristen net zo goed een mooi plein om te vertoeven. Naast vele bezienswaardigheden zoals fonteinen, paleizen en kerken zijn er verschillende restaurants en café’s op piazza Navona.

Kerken

  • Sant’Agnese in Agone, deze basiliek is gebouwd in 1652 door Girolamo Rainaldi op de plaats waar de heilige Agnes een marteldood gestorven zou zijn.

Fonteinen

  • La Fontana dei Quattro Fiumi (vierstromenfontein), één van de grootste en bekendste fonteinen van Bernini
  • Fontana del Moro (de Morenfontein), deze fontein is gemaakt door een leerling van Michelangelo, Giacomo della Porta in 1576. In 1654 werd door Bernini de Moor aan deze fontein toegevoegd waar de fontein zijn naam aan te danken heeft.
  • Fontana del Nettuno (Neptunusfontein), het bassin werd ontworpen door Giacomo Della Porta in 1547 . Driehonderd jaar later werd deze pas met beelden voltooid door Antonio della Bitta.

Paleizen

  • Palazzo Braschi. In dit paleis is Museo di Roma gevestigd. Dit museum heeft een grote collectie schilderijen, tekeningen, foto’s, boeken, meubelair en keramiek die de geschiedenis van Rome van de middeleeuwen tot halverwege de vorige eeuw vertellen.

Relevante artikelen

Capitolijnse Museums
Capitolijnse Museums zijn Museums die Archeologische vondsten uit de Oudheid en Renaissance tentoonstellen. De collectie is verdeeld over meerdere gebouwen. Namelijk Palazzo dei Conservatori, het Palazzo Nuovo en de Centrale Montemartini. lees verder…
Piazza di Spagna
Het is niet zo zeer piazza di Spagna, maar vooral de Spaanse trappen die op dit plein bekend zijn. Het vlinderdas vormige plein heeft net als de trappen zijn naam te danken aan de Spaanse ambassade die zich in de 17e eeuw aan dit plein bevond. lees verder…
Rome toen en nu
De eerste grondbeginselen van Rome zijn terug te vinden in de tiende eeuw voor christus. Voordat het de grote stad was zoals wij die kennen, bestond Rome uit een aantal kleine nederzettingen van Latijnen op twee van de zeven heuvels van Rome, de Palatijn en de Esquilijn. lees verder…