Vaticaanstad

Wat is Vaticaanstad?

Vaticaanstad is een klein staatje in Rome. Het is het kleinste staatje van heel de wereld en wordt geregeerd door de Paus.

Geschiedenis

ooit bezat de paus als kerkelijke staat een groot gebied in centraal en oost Italië. Het Vaticaan begon als onafhankelijke staat toen paus Pius XI en Mussolini het verdrag van Lateranen ondertekende. In dit verdrag wordt Vaticaanstad als onafhankelijke staat erkent door de regering-Mussolini. Naast het verdrag van Lateranen zorgden ook het concordaat er in 1929 voor dat het Vaticaan een onafhankelijke staat werd. Zij zorgden ervoor dat het katolisme een speciale status kreeg in Italië.

Tweederde van het de kerkelijke staat werd in 1866 veroverd door de republikeinse troepen onder Garibaldi. Toch bleef Latium behouden voor de paus onder steun van de Franse keizer Napoleon III. In 1870 trok Napoleon zijn troepen terug. Vanwege de oorlog waarin Frankrijk met Duitsland betrokken was, stuurde hij zijn ploegen hierheen. Latium het gebied waar de paus zich bevond en Rome werden in 1861 toegevoegd aan het opgerichte koninkrijk Italië. De kerkelijke macht was bijna teniet gedaan dankzij de liberaal-nationalisten. Ondanks dat de paus sinds 1870 geen macht meer had, had hij nog wel inspraak bij diplomatieke betrekkingen.

Na zijn verlies weigerde de paus het gebied te verlaten. Hij beschouwde zichzelf als de gevangene van het Vaticaan. Ook de pauzen die hem opvolgde bleven om de legitimiteit die in 1870 ontstaan was te bestrijden. In 1929 na bijna 60 jaar hadden ze gewonnen en kreeg de paus zijn eigen staat “het vaticaan.”

Als gevolg van het verdrag van Lateranen, ondertekend door paus Pius XI en Mussolini, werd Vaticaanstad een eigen staat. Hierin wordt Vaticaanstad nadrukkelijk genoemd als een nieuw gecreëerde staat. Het is dus formeel geen voortleving van de kerkelijke staat.

Bezienswaardigheden in Vaticaanstad


Toegankelijk voor pelgrims en toeristen

 
Alleen toegankelijk voor geaccrediteerde wetenschappers

  • De Biblioteca Apostolica Vaticana
  • Het Archivio Segreto Vaticano

 

wist je dat?

In het Vaticaan wonen ongeveer 826 mensen. De bevolking bestaat met name uit geestelijken zoals nonnen, monniken, priesters, kardinalen en de befaamde Zwitserse garde.

Ongeveer 552 personen hebben de Vaticaanse nationaliteit en daarmee een paspoort. Deze kan niet verkregen worden door geboorte zoals bij alle andere staten van de wereld gewoon is. De Vaticaanse nationaliteit wordt verkregen door naturalisatie.

Vaticaanstad staat op de lijst van cultureelerfgoed van de UNESCO

Relevante artikelen

Sint Jan van Latranen
Sint Jan van Lateranen is de oudste en voornaamste basiliek van de vier pauselijke basilieken die Rome kent. De andere drie pauselijke kerken zijn Santa Maria Maggiore, Sint Paulus buiten de Muren en de sint Pieter. lees verder…
Excursie Vaticaan Museum
Wil je het Vaticaan museum bezoeken tijdens je verblijf in Rome, boek dan van tevoren je kaartjes. De rij naar het museum toe is lang en kan oplopen tot een wachttijd van meer dan twee uur. Zonde van de tijd. lees verder…
Engelenburcht
De Engelenburcht wordt ook wel Castel Sant’angelo genoemd. Voordat het gebouw de burcht was zoals we hem nu kennen, heeft hij door de jaren heen verschillende verbouwingen ondergaan. Deze verbouwingen hadden voornamelijk als doel de burcht te verstevigen. lees verder…