Palazzo Valentini

Palazzo Valentini werd ooit gebruikt als departementale van Rome en voor de administratie van de provincie. Je kunt dit bijzondere paleis vinden in de buurt van Piazza Venezia aan de Via Quattro Novembre.

Geschiedenis
Palazzo Valentini werd ontworpen door Domenico Paganelli en gebouwd in 1585. De bouw werd drie jaar later voltooid. In de 17e eeuw werd het gebouw grondig gerenoveerd en een deel werd hier voor gesloopt. Francesco Peparelli was verantwoordelijk voor de herbouw van het paleid waar Kardinaal Renato Imperiali de nieuwe eigenaar van was. Kardinaal Renato Imperiali zorgde voor een grote familie bibliotheek met ongeveer 24.000 boeken.

Tijdens de eerste jaren van de 18e eeuw werd het paleis gehuurd door een aantal bekendheden, zoals Marquis Francesco Maria Ruspoli. Ruspoli gebruikte het paleis als privé theater.

In 1752 werd Kardinaal Giuseppe Spinelli de eigenaar. Hij zorgde voor een nieuw ontwerp voor de eerste verdieping. Ook ontwierp hij een nieuw systeem voor de bibliotheek. De bibliotheek was vanaf dat moment geopend voor publiek.

In 1827werd het paleis gekocht door Vincenzo Valentini. Hij gebruikte het paleis als woning voor zichzelf en zijn familie. Vanaf dat moment stond het paleis bekend als Palazzo Valentini.

Palazzo Valentini’s huidige structuur is te danken aan zijn indrukwekkende voorgevel. Elke kant van het portaal is ontworpen met drie ramen, lateien en twee travertijn kolommen.

De kunstcollectie in Palazzo Valentini bevat verschillende werken waaronder werken van Sandro Chia, portretten van Europa. Het beeld van Ulysses werd gemaakt door de Italiaanse schrijver, schilder en beeldhouwer Ugo Attardi. De kunstcollectie is te zien bij de ingang van het gebouw.

Le Domus Romane

Onder Palazzo Valentini ligt een archeologische schat uit de 16e eeuw. Le Domus Romane di Palazzo Valentini of simpel gezegd Domus Romane hoort tot de verborgen schatten van Rome. Het zijn de overblijfselen van twee oude Romeinse huizen.

Domus Romane is een goede toevoeging aan de toch al zo rijke archeologische historie van Rome. Domus Romane onthult belangrijke informatie en bewijzen van de klassieke Romeinse tijd. De ruïnes geven veel duidelijkheid over de primordiale, barbaarse en moderne topografie van de eeuwige stad.

Domus Romane werd ontdekt door archeologen in 2007, toen zij bezig waren met het maken van een ondergrondse parkeerplaats. Na de ontdekking werd er verder gezocht naar overblijfselen. Er wordt gedacht dat de huizen ooit eigendom waren van aristocraten families of van Senatoren. Het heeft drie jaar geduurd voor alles bloot gelegd was en opengesteld kon worden voor publiek.

Sommige delen van de huizen zijn goed bewaard gebleven, zoals mozaïeken vloeren en trappen. Om er voor te zorgen dat de structuur goed bewaard blijft is de vloer bedekt met glas.

Domus Romane wordt gezien als uniek ten opzichte van andere goedbewaarde ruines in Rome. Anders dan de rest lijkt het of de Domus gemaakt is in de moderne tijd. Het ziet er uit als een actuele versie van oude Romeinse villa’s. Dankzij multimedia en belichting is er een virtuele reconstructie te zien van hoe de villa er uit gezien zou hebben in de oudheid.

Met een multimedia presentatie krijgen bezoekers te zien hoe centraal Rome er meer dan 2000 jaar geleden uit zag.

Omgeving

De top bezienswaardigheden in de buurt van Palazzo Valentini zijn Piazza Venezia, het Pantheon en de Trevi Fontein. Deze bezienswaardigheden zijn dan ook goed te combineren met een bezoek aan Palazzo Valentini.

Adres
Via IV Novembre, 119A,
00187 Roma, Italië
Naar plattegrond Rome

Relevante artikelen

Do’s en Dont’s in Rome
Je gaat op vakantie naar Rome, maar waar let je op? Wat is goed om wel te doen en wat kun je beter niet doen? Lees het in onze Do’s en Dont’s lees verder…
Top 20
Je gaat binnenkort naar Rome toe, maar je weet nog niet wat je gaat doen? Doe ideeen op in onze top 20 lees verder…
Palazzo Madama
relevanteartikelen-palazzomadama Palazzo Madama is het stadpaleis van Rome. Tevens is het de zetel voor de Italiaanse senaat. Je kunt het paleis vinden naast Piazza Navona. lees verder…

Naar plattegrond Rome