Reisverslag Patrick en Angelina Tivoli

We zijn al vaker in Rome geweest, meestal verkennen we de bezienswaardigheden van deze wereldstad, maar nu wilden we voor de verandering een keer in de omgeving een dagtrip maken. De keuze was al snel gemaakt, Tivoli met een bezoek aan Villa Hadrianus en Villa d’Este.

Rond een uur of acht liepen we naar Termini, op zoek naar de metro die ons naar station ponte Mammolo zou brengen. Met lijn b gingen we richting Rebibbia en stapte bij de één na laatste halte uit. De trap omhoog en naar buiten, waar de bussen stonden. Bij de kiosk kochten we alvast een kaartje voor villa Hadrianus en voorTivoli, maar onze bus stond er niet tussen. Daarvoor moesten we terug het metro station in en een trap omhoog. Onze magen begonnen te rammelen en voor we naar boven gingen, wilden we eerst iets eten. Dit kon in het station bij een kiosk waar ze naast eten en drinken ook buskaarten verkochten voor Tivoli, maar die hadden we dus al, meer dan een broodje en een kop koffie hadden we niet nodig.

Villa Hadrianus

Met een volle buik pakten we de trap omhoog om aan de andere kant buiten op de goede bus te wachten. Na ongeveer een half uur kwam onze bus en we waren niet de enige die richting Tivoli gingen. Voor we naar Tivoli zouden gaan, wilden we eerst naar villa Hadrianus. Maar om erachter te komen bij welke bushalte we er uit moesten, bleek nog niet zo makkelijk. De bus reed door een rustig dorp en wij vroegen het aan een aantal medepassagiers. Twee meisjes gingen ook naar villa Hadrianus, dus besloten wij met ze mee te gaan. De weg naar de villa bleek niet zo makkelijk. Er zijn weinig borden en op de borden die er wel zijn staat villa Adriana.
villa hadrianus
Na een wandeling van ongeveer 15 a 20 minuten kwamen aan bij villa Hadrianus. Het is een groot complex gevuld met ruïnes van de villa, een theater, een badhuis en meer. Naast de overblijfselen van vroeger, is villa Hadrianus een park met veel natuur en vooral olijvenbomen. Het is een heerlijk rustig gebied om door heen te lopen. Het mooiste van deze villa vond ik toch wel de vijver met beelden.
Villa Adriana
Helaas zijn er geen restaurants of andere eetgelegenheden op het park van Villa Hadrianus zelf. Wel is er een picknickplaats waar je zelf meegebracht eten kan nuttigen. Daarnaast zijn er een aantal kraantjes met drinkwater. In de omgeving van de villa zijn wel verschillende restaurants en snackbars. Je kunt dus makkelijk op weg naar de bus een eet en drinkstop doen en dat hebben we gedaan voor we terug naar de bushalte gingen, waar we uitgestapt waren.

Villa d’Este

Villa d’Este ligt in het centrum van Tivoli. Deze villa is een stuk makkelijker te vinden dan villa Hadrianus en eigenlijk niet te vergelijken. Van een oude ruïne dat ooit een indrukwekkende woning van een keizer in de klassieke Romeinse tijd is geweest, gaan we naar een villa van een kardinaal uit de Renaissance.
villa d'este
Ook deze keer vroegen we de weg, maar eigenlijk was het niet nodig. De bus stopte in een duidelijk herkenbaar centrum met winkels en restaurants en de bus liep bijna helemaal leeg. De bordjes naar villa d’Este waren al snel gevonden en lopend tussen een paar zigzag weggetjes stonden we al voor de deur. Een kleine binnentuin gaf ons toegang tot de villa met indrukwekkende kamers. De kamers zijn gevuld met fresco’s op zowel muren als plafond, maar dit was nog niet de grootste verrassing, die kwam toen we naar de tuinen gingen. Je kunt goed zien dat de vroegere bewoners van fonteinen hielden. Het is dan ook onmogelijk om geen fontein te zien in deze tuin. Sommige zijn groot en voorzien van kleine fonteinen, andere zijn wat soberder en je hebt ook nog een pad met daarlangs een hele rij fonteinen. Eigenlijk kom je gewoon ogen tekort als je door deze tuin loopt.
villa d'este 1
Wij waren in de middag bij villa d’Este en ik moet zeggen dat de tuin aan het einde van de middag met zonsondergang nog mooier was, het leek if de tuin nog meer tot leven kwam. Met een tevreden gevoel verlieten we villa d’Este en na een welverdiende cappuccino bij een café in het centrum pakten we de bus terug naar Rome.

Relevante artikelen

Tivoli
relevanteartikelen-tivoli Dit historische stadje is niet alleen in trek vanwege de sfeer en bijzondere monumenten, zoals Villa d’Este, maar zeker ook vanwege het klimaat. Tivoli is op een heuvel gebouwd, waardoor het klimaat een stuk koeler is dan in Rome. lees verder…
Top 20
Ga je naar Rome, maar kan je geen keuze maken tussen alle bezienswaardigheden? Neem dan eens een kijkje bij onze top 20 lees verder…
Openbaar vervoer
Het voordeel van de metro is dat er ongeveer elke vijf minuten wel eentje komt. Je hoeft dus niet lang te wachten. Nadeel is weer dat het vaak druk is. Het voordeel van de bus is dat er veel bushaltes en lijnen zijn. lees verder…

Naar plattegrond Rome