De markten van Trajanus

De markten van Trajanus is een ruïnecomplex tegenover het Forum Romanum aan de Via dei Fori Imperiali. Het complex is gebouwd tegen de Quirinal (één van de zeven heuvels van Rome). Het is een goed voorbeeld van architectuur uit de oudheid.

De markten van Trajanus werd voornamelijk gebruikt voor twee dingen. Het was een winkelcentrum en er waren verschillende administratieve kantoren. In totaal waren er 150 winkels en kantoorruimtes. Op de begane grond werden voornamelijk tuinbouwproducten verkocht. De eerste verdieping was voor de olie en wijnhandelaren. Op de derde verdieping is een grote rechhoekige hal en op de laatste verdieping waren vooral kantoren. Ook werd er gehandeld in specerijen.

De winkels en kantoren waren op meerdere niveaus gebouwd. Het is nog steeds mogelijk meerdere verdiepingen te bezoeken. De hoogtepunten van de markten van Trajanus zijn toch wel de marmeren vloer en de overblijfselen van een bibliotheek.

De markten van Trajanus zijn tussen 100 en 112 door de architect Apollodorus van Damascus (hij was ook verantwoordelijk voor het forum van Trajanus) ontworpen.

Tijdens de middeleeuwen werden er meer verdiepingen aan het complex toegevoegd. Tevens kwamen er elementen bij die voor een goede verdediging moesten zorgen, zoals Torre delle Milizie. Deze toren werd gebouwd in 1200.

Sinds 18 oktober 2007 is er een museum gevestigd in de markten van trajanus, museo dei Fori Imperiali. Hier worden beeldhouwwerken, architectonische resten en reconstructies van de keizerfora tentoongesteld

De markten van Trajanus zijn één van de best bewaarde complexen uit de oudheid, mede door een goede en veelvuldige restauratie.

Adres
Via IV Novembre 94
Rome

Naar plattegrond Rome

Relevante artikelen

Sint Jan van Lateranen
Sint Jan van Lateranen is de oudste en voornaamste basiliek van de vier pauselijke basilieken die Rome kent. De andere drie pauselijke kerken zijn Santa Maria Maggiore, Sint Paulus buiten de Muren en de sint Pieter. lees verder…
Pantheon
Elke keer als het Pantheon beschadigd werd door natuurgeweld is deze gerestaureerd. Hierdoor is het vandaag de dag een goed bewaard gebouw. Het enige wat in de loop der jaren van het gebouw gesloopt is, is het bronzen dak. lees verder…
Rome tips
Haal meer uit je bezoek aan Rome met onze tips. Wist je dat er ook voor kinderen verschillende leuke activiteiten zijn? Er is een kindermuseum, pretpark, twee waterparken en een dierentuin. lees verder…

Naar plattegrond Rome