Cinecitta studios

Heb je altijd al willen weten hoe een film wordt gemaakt? Dat kan bij Cinecitta studio’s. Deze filmstudio’s zijn de grootste van Europa. Het is hier waar verschillende bekende films opgenomen zijn, zoals Roman holiday, Ben Hur, La Dolce Vita, Cleopatra, Romeo en Juliet, Gangs of New York, the Passion of the Christ en meer. De studio’s worden niet alleen gebruikt voor filmproducties van Italiaanse bodem, maar ook voor grote Amerikaanse filmproducties.

Cinecitta studios

Cinecitta studio’s zijn nog steeds in gebruik. Voornamelijk voor tv programma’s, maar ook voor films. Bezoekers kunnen sinds 2011 de exposities bezoeken en een rondleiding volgen.

De studios

De Cinecitta studios zijn opgericht in 1937 door Benito Mussolini, zijn zoon Vittorio en Luigi Freddi. Zij hoopten dat de Italiaanse filmindustrie hiermee zou opbloeien na de brand van de oude filmstudio. Dit onder het motto” Il cinema è l’arma più forte” (Film is het meest krachtige wapen).

Tijdens de tweede wereldoorlog werden de studios gebombardeerd. Tussen 1945 en 1947 werden zij gebruikt als vluchtelingenkamp. Drieduizenden vluchtelingen, verdeeld over twee kampen, leefden hier. Italianen leefden in het ene kamp. In het andere kamp leefden buitenlanders uit verschillende landen, zoals Polen, Egypte, Iran en China. Na de oorlogsjaren werden de Cinecitta studios herbouwd en opnieuw gebruikt als filmstudio.

Cinecitta studios

Zowel binnen als buiten zijn er ruimtes die een regisseur helemaal naar zijn wensen aan kan kleden. Voor een scene in de sneeuw kan er binnen in een studio nep sneeuw liggen om de juiste illusie te creëren op het scherm. Het is zelfs mogelijk de studio met water te vullen. Bovenin zijn paden gecreëerd waar camera mensen kunnen filmen. Op deze manier kan het op doek lijken dat de hele film buiten op een locatie gefilmd is, terwijl in werkelijkheid alles binnen in een studio is opgenomen.

Exposities

Als bezoeker kun je drie exposities bezoeken waarbij je kennis maakt met de wereld van de film. Deze exposities zijn niet alleen voor volwassenen, maar zeker ook leuk voor kinderen gezien het interactieve stuk.

Hal 1 laat de oorsprong van Cinecitta studio’s zien. De periode van de jaren 30 tot de tweede wereldoorlog staan centraal. Eén regisseur in het bijzonder wordt in deze hal uitgelicht, Federico Fellini o.a. regisseur van La dolce vita

Het eerste deel in hal 2 (Palazzina Presidenziale) laat kledingstukken die gebruikt zijn in films zien. Door middel van foto en filmmateriaal maak je kennis met de filmwereld. Als je de hal verder doorloopt kom in het interactieve deel van de expositie. Hier kun je via een groen scherm jezelf projecteren in de film. Maak geluidsopname in de geluidstudio of ga op ontdekking in de onderzeeër. De gehele ruimte is aangekleed, waardoor je het gevoel heb dat je een film bent binnen gestapt.

Deze expositie belicht de filmjaren van de Cinecitta studio’s van 1943 tot 1990. Films zo als o.a. Roman Holiday en Ben Hur komen hier aan bod. Bewonder het kostuum dat Elizabeth Taylor droeg in de film Cleopatra. Aan het einde van deze expositie, kom je uit bij de winkel en het restaurant.

Cinecitta studio’s hebben de grootste en belangrijkste collectie aan film en fotomateriaal over de filmwereld in Europa. Een groot deel van dit materiaal is gemaakt in de studio’s zelf. Ander materiaal komt uit privé collecties.

Rondleiding

Naast het bezoeken van de expositieruimtes kun je ook een rondleiding volgen in de studio in het Engels of Italiaans, De gids laat je de studio’s zien en twee buiten decors, de tempel van Jeruzalem, gebouwd voor de film The Young Messiah, en Florence uit 1400, gebouwd voor de film Amici Miei-Come Tutto ebbe Inizio. Voorheen waren er drie sets die bezocht konden worden, maar één buitendecor (het oude Rome) is door een brand beschadigd geraakt. De plannen zijn om deze weer op te bouwen. Tijdens de rondleiding vertelt de gids je de verhalen achter de studio’s en is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen.


 
 

Filmfestival

Cinecitta studio’s werken samen met verschillende filmfestivals wereldwijd, zoals de festivals in Berlijn, Buenos Aires, Toronto, Tokyo, New York en Londen.

Cinecitta world

Let op: Cinecitta studio’s is niet hetzelfde als Cinecitta world. Ze liggen niet bij elkaar in de buurt. Beide hebben met film te maken, maar waarbij de Cinecitta studios een filmstudio is, is Cinecitta world een pretpark met film als thema. Klik hier voor meer informatie over Cinecitta world.

Locatie

Cinecitta Studios liggen iets buiten het centrum van Rome in het zuid-westen. Vlakbij het winkelcentrum Cinecitta 2 en de oudste weg van Rome Appia Antica.

Als je Cinecitta studio’s wil bezoeken pak je de metro Lijn A richting Anagnina, halte Cinectita. De halte is recht voor de studios geplaatst. Vlakbij de Cinecitta Studios ligt het winkelcentrum Cinecitta 2. Je kunt je bezoek aan de studios prima combineren met een bezoek aan het winkelcentrum.

Openingstijden
Cinecitta studio’s is dagelijks (behalve dinsdag) geopend van 9.30-18.30

Adres
Via Tuscolana, 1055, 00173 Roma RM, Italië

Relevante artikelen

Excursie Rome
Haal meer uit je stedentrip Rome met een excursie. Volg een rondleiding langs bekende bezienswaardigheden, zoals het Colosseum en Forum Romanum. Sla de wachtrij over bij de Vaticaanse Musea of verken Rome met de fiets. lees verder…
Rome met kinderen
Rome is niet alleen voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen een leuke stad om te bezoeken. Ontdek wat je allemaal met kinderen kunt doen in Rome.lees verder…
Openbaar vervoer
Het voordeel van de metro is dat er ongeveer elke vijf minuten wel eentje komt. Je hoeft dus niet lang te wachten. Nadeel is weer dat het vaak druk is. Het voordeel van de bus is dat er veel bushaltes en lijnen zijn. lees verder…

Naar plattegrond Rome