Friezenkerk

De Friezenkerk, ook wel Ss. Michele e Magno genoemd, is gebouwd in 1141. Hij is gelegen tegen de Janiculus één van de heuvels van Rome. De kerk en deze heuvel grenzen aan het sint Pietersplein. In de 16e eeuw werden alle gebouwen onder aan de heuvel gesloopt om plaats te maken voor het sint Pietersplein. De Friezenkerk is dankzij zijn ligging bewaard gebleven. De kerk is eigendom van het Vaticaan.

Geschiedenis

Twaalfhonderd jaar geleden leefde er een Friese Kolonie op de plaats waar de Friezenkerk gebouwd is. De kerk heeft zijn naam te danken aan deze kolonie. In 845 werd de wijk van de Friezen en de Sint Pieter aangevallen door Saracenen. Samen met inwoners van andere wijken verdedigden zij zich. Ondanks hun pogingen lukte het de Saracenen om de wijk te plunderen. Daarna werd de wijk met een muur omgeven. Vandaag de dag zijn er nog steeds resten te vinden van deze muur.

Van de originele kerk is niets overgebleven. Waarschijnlijke is deze verwoest tijdens oorlogen. Aartsengel Michaël is de eerste patroonheilige van de Friezenkerk. De tweede patroonheilige is Sint Magnus, een bisschop uit de 3e eeuw die heilig verklaard is.

In 1114 werd een nieuwe kerk gebouwd om de originele kerk te vervangen. Het werd een groot en mooi gebouw in Romaanse stijl met oude zuilen en een klokkentoren. Het enige wat vandaag van deze “nieuwe” kerk nog over is, is de klokkentoren. De rest van het gebouw heeft in de achttiende en negentiende eeuw een metamorfose ondergaan.

Mis
Missen worden gehouden op zondag om 10.30. De Eucharistie wordt gehouden in het Nederlands.

Wil je meer weten over de Friezenkerk en zijn band met de Nederlanders? Om 10 uur voorafgaand aan de mis van 10.30 wordt er verteld over de geschiedenis van deze kerk.

Adres
Borgo Santo Spirito 41

Openingstijden
Dinsdag van 15.00 tot 18.00
Woensdag van 10.00 tot 13.00
Vrijdag van 15.00 tot 18.00
Zaterdag van 10.00 tot 13.00

Naar plattegrond Rome

Relevante artikelen

Capitolijnse Museums
Capitolijnse Museums zijn Museums die Archeologische vondsten uit de Oudheid en Renaissance tentoonstellen. De collectie is verdeeld over meerdere gebouwen. Namelijk Palazzo dei Conservatori, het Palazzo Nuovo en de Centrale Montemartini. lees verder…
Sint Pietersbasiliek
De bouw van de nieuwe sint Pietersbasiliek begon in 1506. In 1626 was de bouw voltooid. De nieuwe basiliek werd ontworpen door Barmante. Na Barmantes dood nam Rafaël de bouw van hem over. Barmante was niet verder gekomen dan de vier middenpijlers en de bogen van de dom. lees verder…
Sint Jan van Lateranen
Sint Jan van Lateranen is de oudste en voornaamste basiliek van de vier pauselijke basilieken die Rome kent. De andere drie pauselijke kerken zijn Santa Maria Maggiore, Sint Paulus buiten de Muren en de sint Pieter. lees verder…