Ostia Antica

Deze ruïne stad is ooit de belangrijkste havenstad van het oude Rome geweest. De stad werd niet alleen als handelshaven, maar ook als marinehaven gebruikt. Daarnaast diende Ostia als buffer voor Rome. Ostia Antica is gelegen aan de riviermonding van de Tiber, maar vroeger was deze gelegen aan zee. De Tyrreense zee ligt nu enkele kilometers verderop door verzanding.

Ostia Antica is ongeveer in 640 tot 616 voor Christus gesticht door koning Ancus Martinus. In de tweede eeuw na christus beleefde de stad pas echt zijn hoogtepunt. Keizers Trajanus, Hadrianus en Antunius Pius zorgde voor veel nieuwbouw in de stad. Er werd niet gekeken naar wat er al stond en in verval geraakt was. De nieuwe gebouwen werden gewoon bovenop de oude gebouwd.

Door aanhoudende Malaria aanvallen in de vierde eeuw trokken de inwoners (ongeveer 100.000) weg uit de stad en raakte Ostia Antica in verval. Het enige waar de stad nog voor gebruikt werd, was om bouwmateriaal, zoals marmeren platen, zuilen en beeldhouwwerken te vinden.

Paus Pius VII gaf in 1801 een verbod voor de plunderingen die tot die tijd plaatsvonden in Ostia Antica. In 1855 waren er omvangrijke opgravingen en restauraties in opdracht van paus Pius IX. In 1865 werd er een museum voor de vondsten opgericht. Een 14e eeuws gebouw wat voor zoutopslag gebruikt werd, werd nu voor het museum gebruikt. In 1909 waren de volgde opgravingen en restauraties onder de leiding van Dante Vaglieri. Ook in de 20e eeuw werden vanaf 1938 nog meer opgravingen gedaan, ditmaal onder leiding van Mussolini. Met de opgravingen die tot nu toe zijn uitgevoerd is er twee derde van de stad uitgegraven.

Wat is er in Ostia Antica te bezichtigen?

  • Graftombes en sarcofagen
  • Insula dei Dipinti
  • Porta Romana
  • Terme di Nettuno
  • Capitoleum
  • Piazza dei Lari
  • Piazzale delle Corporazione

Ostia Antica

Hoe kom je bij Ostia Antica?

Om naar Ostia Antica te gaan pak je metrolijn B en stap je uit bij Piramide. Daar stap je over op de trein naar C Colombo. Het treinstation Roma Porta S Paolo is pal naast de metro. Het is niet nodig om een nieuw kaartje te kopen, je kunt gebruik maken van hetzelfde metrokaartje. Je stapt uit bij de halte Ostia Antica. Van daaruit is het ongeveer vijf minuten lopen. Ostia Antica staat met borden goed aangegeven.

Let op: Ostia Antica is op maandag gesloten.

Relevante artikelen

Florence
Florence (in Italië ook wel Firenze genoemd) is de hoofdstand van de regio Toscane. De stad staat bekend als de Renaissancestad van Italië, aangezien zowel een groot deel van de gebouwen als de kunstwerken die in de stad te bewonderen zijn uit deze periode afstammen. lees verder…
Napels
De stad Napels is gesticht rond de achtste eeuw voor Christus door de inwoners van de Griekse kolonie Cumae. Toen de vulkaan Vesuvius in de eerste eeuw na Christus tot uitbarsting kwam werd ook Napels getroffen. Dit was dezelfde uitbarsting die ervoor zorgde dat Pompeii verwoest werd. lees verder…
Trevi
Er zijn verschillende verhalen over hoe deze wijk zijn naam gekregen heeft. Volgens één verhaal is de naam Trevi afgeleid van Trivum. Zo werd het samenkomen van de drie hoofdwegen genoemd. Op de plek waar ze samen kwamen is Piazza dei Crociferi gebouwd. lees verder…