Basiliek van Sint-Sebastiaan buiten de Muren

De basiliek van Sint-Sebastiaan buiten de Muren heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij gebouwd is buiten de stadsmuur (aureliaanse muur). In de volksmond wordt deze kerk ook wel basiliek van Sint Sebastiaan bij de Catacomben genoemd. Bij de Italianen staat de kerk beter bekend als Basilica di San Sebastiano fuori le Mura. Je kunt deze kerk vinden langs de via Appia Antica, de oudste weg van Rome.

Wat deze kerk bijzonder maakt is dat hij één van de zeven pelgrimskerken van Rome is. Van oudsher is het de gewoonte dat Pelgrims hun reis naar Rome afsluiten met een bezoek aan deze kerken. Daarnaast is het de rustplaats van de heilige sint Sebastiaan en de plaats waar ooit de relikwieën van de apostelen Petrus en Paulus bewaard werden

Sint Sebastiaan buiten de muren Rome

Kerk van de apostelen

In de 3e eeuw was het Christendom niet toegestaan in Rome. Veel Christenen werden vervolgd. Om de Relikwieën van de apostelen Petrus en Paulus te beschermen werden deze op de plek waar de kerk nu staat bewaard. De christenen uit die tijd wilden voorkomen dat deze kostbarheden vernietigd zouden worden.

In de 4e eeuw gaf keizer Constantijn de Grote de opdracht om de kerk te bouwen. Hij wilde een kerk waarmee hij de apostelen Petrus en Paulus zou eren. De kerk kreeg de naam Basilica Apostolorum (kerk van de apostelen).

Later werden de Relikwieën van Petrus en Paulus ondergebracht in de Sint-Pietersbasiliek en de San Paolo Fuori le Mura Kerk.

Sint Sebastiaan

Sint Sebastiaan was een martelaar en soldaat uit Milaan. Hij werd slachtoffer van de vervolgingen in de 3e eeuw. In die tijd werden Christenen in Rome vervolgd. Sint Sebastiaan hielp verschillende Christenen te ontsnappen.

De heilige Sebastiaan ligt in deze kerk begraven. De huidige kerk is naar hem vernoemd en aan hem gewijd.

Villa’s en catacomben

Aan het begin van de 20e eeuw waren er opgravingen rondom de kerk. Tijdens deze opgravingen werden er twee oude Romeinse villa’s gevonden. Deze villa’s zijn ook bekend onder de namen Villa Grande en Villa Piccola. Behalve villa’s werden er ook graven van Romeinen en Christenen gevonden.

Voor de kerk is een eenvoudig plein. Rechts van dit plein vind je de ingang naar de catacomben

De toegang naar de kerk is gratis. De toegang naar de catacomben is betaald.

Lees meer over de Catacomben van Rome

De toegang naar de kerk is gratis. De toegang naar de catacomben is betaald.

Adres
Via Appia Antica, 136,
00179 Rome

Relevante artikelen

Appia Antica park
Het Appia Antica park is een groot park met verschillende wandel en fietstochten. Naast veel natuur kom je verschillende ruïnes van villa’s, catacomben en aquaducten tegen. Het Appia Antica park is een van de grootste parken van Rome. Het park is gelegen langs de oudste weg van Rome de Via Appia Antica lees verder…
Aquaducten park
Ontdek de aquaducten uit het oude Rome. In het aquaducten park vind je elf verschillende overblijfselen van aquaducten. In het oude Rome was deze plek een kruispunt voor de watervoorziening van de stad. lees verder…
Excursie Rome
Wil je Rome leren kennen, zoals je hem nog nooit gekend heeft? Alles over de stad ontdekken tot in de details? Een excursie kan hierbij een uitkomst geven. lees verder…