Circus Maximus

Grootste paarden renbaan

Circus Maximus was vroeger de grootste renbaan voor paardenraces met wagen in Rome. De ligging van het stadium was tussen de Palatijn en Aventijn heuvels.

In de 6e eeuw voor Christus werd Circus Maximus gebouwd. 329 voor Christus werden de eerst starthekken gebouwd. Om het aantal rondes bij te houden werden er grote houten eieren bovenop de spina (centrale muur in de renbaan) geplaatst. Nadien kwamen daar nog zeven bronzen dolfijnen bij. Ook deze werden gebruikt voor het bijhouden van de rondes.

Uitbreidingen

Julius Ceasar liet Circus Maximus 50 voor Christus nog verder uitbreiden. In opdracht van Augustus werd er een keizerlijke loge aan het stadium toegevoegd. Ook gaf hij de opdracht voor een Obelisk. Deze werd uit Egypte gehaald en op de Spina geplaatst.

In 81 na Christus liet de senaat de grote Triomfboog ter ere van keizer Titus bouwen. De boog stond aan de korte oostelijke zijde en had drie doorgangen. Deze boog diende als toegangsboog tot Circus Maximus.

Drie branden

In totaal zijn er drie branden geweest in Circus Maximus. Voor de branden was het stadium voor een groot deel met hout gemaakt. Na de laatste brand werd het stadion in opdracht van keizer Trajanus in 103 na Christus herbouwd. De Tribunes werden van steen en bekleed met marmer. Circus Maximus was door de jaren heen een groot gebouw met drie verdiepingen geworden. Op de begane grond waren verschillende winkels, wedkantoren en bordelen. In totaal had het stadion ongeveer plaats voor 150.000 toeschouwers.

In de 4e eeuw werd het tweede obelisk uit Egypte gehaald. Net zoals de eerste werd ook deze geplaatst op de spina. De obelisken zijn later verplaatst. Je kunt ze nu vinden bij Piazza del Popolo en naast Sint Jan van Lateranen.

Ook voor gladiator gevechten en meer

Behalve voor wedstrijden met wagens te paard, waar Circus Maximus het meest voor gebruikt is, werd het stadium ook gebruikt voor gladiator gevechten, atletiekwedstrijden en processies. In 549 na Christus werd de laatste wedstrijd gehouden.

circus maximus

Circus Maximus vandaag

Vandaag de dag is er alleen nog maar het grondplan van het originele Circus Maximus over, een groot grasveld en een paar resten van wat ooit de tribunes zijn geweest. In de Middeleeuwen en Renaissance is het meeste van de constructie weg gehaald en gebruikt als bouwmateriaal. Na opgravingen zijn de twee obelisken gevonden en elders in Rome geplaatst. De eerste obelisk staat op het Piazza del Popolo en de tweede staat naast de basiliek van Sint-Jan van Lateranen.

Afmetingen

De spina (muur die voor een splitsing van de twee helften zorgden)

  • Lengte 217 meter
  • Breedte 6 meter

Renbaan

  • Lengte 600 meter
  • Breedte 225 meter

Adres

Via del Circo Massimo
Rome

Openingstijden

Winter dinsdag tot zondag 9.00 tot 17.00
Zomer alle dagen 9.00 tot 19.00

Entree
€2,58

Naar plattegrond Rome

Relevante artikelen

Relevante artikelen

Forum Romanum
Forum Romanum was een drassig dal wat gebruikt werd voor begrafenissen. Toen men ophield dit dal te gebruiken als begraafplaats, ontstond er een marktplein waar handel gedreven werd door dorpelingen uit nabij gelegen dorpen. Forum Romanum was het centrum in de oudheid. lees verder…
Piazza Navona
Piazza Navona is een langwerpig plein wat ontstaan is in de 15e eeuw. Voordat het plein er was stond hier een stadion, Circus Agonalis. Het stadion was gebouwd door keizer Domitianus in 86 voor Christus. lees verder…
Ara Pacis Augustae
Ara Pacis Augustae is een vredesaltaar dat gebouwd is voor keizer Augustus in opdracht van het senaat. Zoals de naam al doet vermoeden staat het altaar symbool voor de vrede. lees verder…