Wandeling met (Engelstalig) gids, direct toegang tot de bezienswaardigheden met veel informatie over de geschiedenis
Lees verder......In een halfdaagse durende fietstocht met Nederlandstalige gids ontdek je de mooiste plekken van Rome,
Lees verder......Verspil geen tijd in de wachtrij van het Vaticaanmuseum, koop je tickets van te voren online,
Lees verder......Wil je het Colosseum, Vaticaanse musea bezoeken? Gebruik maken van de Hop on Off bus? Boek dan de Rome citypass.
Lees verder......a zonsondergang, komt een heel andere kant van de stad tot leven. Verken Rome tijdens deze nachtelijk tocht door spookachtige straatjes
Lees verder......Circus Maximus was vroeger de grootste renbaan voor paardenraces met wagen in Rome. De ligging van het stadium was tussen de Palatijn en Aventijn heuvels.
In de 6e eeuw voor Christus werd Circus Maximus gebouwd. 329 voor Christus werden de eerst starthekken gebouwd. Om het aantal rondes bij te houden werden er grote houten eieren bovenop de spina (centrale muur in de renbaan) geplaatst. Nadien kwamen daar nog zeven bronzen dolfijnen bij. Ook deze werden gebruikt voor het bijhouden van de rondes.
Julius Ceasar liet Circus Maximus 50 voor Christus nog verder uitbreiden. In opdracht van Augustus werd er een keizerlijke loge aan het stadium toegevoegd. Ook gaf hij de opdracht voor een Obelisk. Deze werd uit Egypte gehaald en op de Spina geplaatst.
In 81 na Christus liet de senaat de grote Triomfboog ter ere van keizer Titus bouwen. De boog stond aan de korte oostelijke zijde en had drie doorgangen. Deze boog diende als toegangsboog tot Circus Maximus.
Vandaag de dag is er alleen nog maar het grondplan van het originele Circus Maximus over, een groot grasveld en een paar resten van wat ooit de tribunes zijn geweest. In de Middeleeuwen en Renaissance is het meeste van de constructie weg gehaald en gebruikt als bouwmateriaal. Na opgravingen zijn de twee obelisken gevonden en elders in Rome geplaatst. De eerste obelisk staat op het Piazza del Popolo en de tweede staat naast de basiliek van Sint-Jan van Lateranen.
In totaal zijn er drie branden geweest in Circus Maximus. Voor de branden was het stadium voor een groot deel met hout gemaakt. Na de laatste brand werd het stadion in opdracht van keizer Trajanus in 103 na Christus herbouwd. De Tribunes werden van steen en bekleed met marmer. Circus Maximus was door de jaren heen een groot gebouw met drie verdiepingen geworden. Op de begane grond waren verschillende winkels, wedkantoren en bordelen. In totaal had het stadion ongeveer plaats voor 150.000 toeschouwers.
In de 4e eeuw werd het tweede obelisk uit Egypte gehaald. Net zoals de eerste werd ook deze geplaatst op de spina. De obelisken zijn later verplaatst. Je kunt ze nu vinden bij Piazza del Popolo en naast Sint Jan van Lateranen.
Behalve voor wedstrijden met wagens te paard, waar Circus Maximus het meest voor gebruikt is, werd het stadium ook gebruikt voor gladiator gevechten, atletiekwedstrijden en processies. In 549 na Christus werd de laatste wedstrijd gehouden.
De spina (muur die voor een splitsing van de twee helften zorgden)
Renbaan
Adres
Via del Circo Massimo
Rome
Openingstijden
Winter dinsdag tot zondag 9.00 tot 17.00
Zomer alle dagen 9.00 tot 19.00