Catacomben

Rome kent een uitgebreide ondergrondse wereld. Als eerste zal je misschien denken aan de metro, maar dit is niet het enige dat er onder de grond van deze wereldstad bevindt. In de tijd van de oude Romeinen werden hier mensen begraven. Het Christendom was bij lange na niet de godsdienst, zoals we hem nu kennen. Om te beginnen was de groep gelovigen een heel stuk kleiner. Bovendien was in die tijd het Christendom niet toegestaan. Toen geloofden de Romeinen in meerdere goden. Een godsdienst die zij over hadden genomen van de oude Grieken.

De Christenen hielden in het geheim hun kerkdiensten. En hun doden mochten niet boven de grond begraven worden. Zo ontstonden de Catacomben van Rome. Pas toen keizer Constantijn in het jaar 313 na chr het Christendom tot het geloof van Rome uitriep, brak er een nieuw tijdperk aan voor de Christenen.

Rome kent zo’n veertig Catacomben, niet alleen van Christelijke graven, maar ook Joodse en Heidense. De Joodse en Heidense zijn een stuk ouder dan de Christelijke. Ze zijn niet allemaal publiekelijk toegankelijk. Een aantal grote en mooie zijn dit wel.

catacombs

Catacomben van Domitilla

Als je van plan bent om een catacomben in Rome te bezoeken, dan is de catacomben van Domitilla een aanrader. Hij behoort tot de grootste en oudste van Rome. Deze catacomben werden gemaakt aan het einde van de 2e eeuw.

De catacomben van Domitilla bestaan uit vier verdiepingen met ongeveer 150.000 graven. Daarnaast is er een ondergrondse basiliek. Veel tombes zijn versierd met symbolische fresco’s die veel vertellen over het Christendom van vroeger.

De catacomben mogen alleen onder leiding van een gids bezocht worden. Je kunt de Catacomben van Domitilla vlakbij Piazza Navigatori, aan de via delle sette Chiese. Zij liggen vlakbij de catacomben van sint Calixtus.

Wil je genieten van deze bijzondere ondergrondse wereld? Meer te weten komen over het vroegere Christendom? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Dan is de volgende excursie naar o.a. de Catacomben van Domitilla misschien wel iets voor jou. Crypten Catatomben excursie Rome

Vaticaanse Necropolis

De volgende plek waar mogelijk de apostel Petrus begraven ligt, is de Vaticaanse Necropolis. Deze catacomben ligt onder de sint Pietersbasiliek. Tijdens de tweede wereldoorlog gaf de Paus Pius IX opdracht om deze ondergrondse begraafplaats uit te graven. Tijdens deze opgravingen werden niet alleen verschillende antieke graven ontdekt, maar ook een ondergrondse basiliek. Daarnaast ontdekte archeologen een inscriptie met de tekst: ‘Petrus is hier.’ Bij het graf lagen menselijke botresten. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat deze botresten en het graf inderdaad van Petrus zijn. De Vaticaanse Necropolis kan alleen op aanvraag bezocht worden.

Naast het graf van Petrus is er nog een ander ondergronds deel bij de sint Pietersbasiliek. In dit deel liggen de Pauzen begraven. Voor wie deze Vaticaanse tombes wil bezoeken, is de volgende excursie een aanrader. Excursie Vaticaan stad en Vaticaanse tombes

Catacomben van Praetextatus

Deze catacomben is te vinden links van de Via Appia. De enige ingang is te vinden aan de Via Appia Pignatell. In de 2e eeuw na chr werd de catacomben van Praetextatus voor het eerst als begraafplaats gebruikt. In eerste instantie was hij bedoeld voor een rijke familie, later maakten ook anderen Christenen gebruik van deze begraafplaats.

Catacomben van san Callisto

De Catacomben van san Callisto werden gemaakt aan het einde van de 2e eeuw na chr. In eerste instantie was deze begraafplaats privé. Later werd hij gebruikt als catacomben voor de Pauzen.

In de 4e eeuw werd in opdracht van Paus Damasus I een ondergrondse kerk gebouwd in de Catacomben van Sint Calixtus.

Catacomben van Priscilla

Deze catacomben werd gebouwd tussen de 2e en 4e eeuw na chr. De catacomben van Priscilla heeft zijn bekendheid vooral te danken aan de fresco’s. Deze catacomben worden door sommige zelfs als de mooiste van Rome beschouwd. Na een restauratie van zes jaar werd deze catacomben opnieuw voor publiek geopend.

De catacomben van Priscilla zijn te vinden aan de via Salaria

Catacomben van Sint-Agnes

Deze catacomben werd gebouwd tussen de 3e en 4e eeuw na chr. Hij werd vernoemd na de heilige sint Agnes. Men gelooft dat zij ooit in het oudste deel van de catacomben van sint Agnes begraven lag. Dit kan echter niet bewezen worden, omdat dit deel gesloopt werd voor de bouw van de basiliek sint Agnes buiten de muren. Wat wel goed bewaard is gebleven, zijn de diverse grafinscripties.

Catacomben van Sebastiaan

Deze catacomben ligt langs de via Appia net buiten de stadsmuur. Deze catacomben ontstond als een heidense begraafplaats. Later werden ze vernoemd naar sint Sebastiaan die in de catacomben werd begraven. Volgens legende zouden ook de apostelen Petrus en Paulus in de catacomben van sint Sebastiaan hun laatste rustplaats hebben. Boven de catacomben is een basiliek ter ere van Petrus en Paulus gebouwd.

Een bezoek aan een van de catacomben is uniek. Een ervaring om nooit te vergeten. Mocht je na het lezen van deze tekst zelf een Catacomben willen bezoeken, dan kan ik de volgende twee excursies aanraden:

Excursie Crypten Catacomben Rome
Excursie Vaticaanse tombes

Relevante artikelen

Excursie Crypten en Catacomben
Ontdek de Catacomben van Rome. De ondergrondse gangen waar de eerste Christenen begraven werden. De ervaren gids vertelt je alles over deze mysterieuze excursie en leidt je langs de ondergrondse fonteinen en crypten. lees verder…
Bioparco Dierentuin
Bioparco is een dierentuin in Rome welke gevestigd is bij Villa Borghese. De dierentuin is opgericht in 1911 en met zijn ruim honder jaar is het één van de oudste dierentuinen van Europa. Bioparco was een origineel project van Carl Hagenbeck’s. lees verder…
Engelenburcht
De Engelenburcht wordt ook wel Castel Sant’angelo genoemd. Voordat het gebouw de burcht was zoals we hem nu kennen, heeft hij door de jaren heen verschillende verbouwingen ondergaan. Deze verbouwingen hadden voornamelijk als doel de burcht te verstevigen. lees verder…

Naar plattegrond Rome