Spaanse trappen

De Spaanse trappen is één van de bekendere plekken waar Rome samenkomt. Zowel toeristen als de Romeinen vertoeven graag op en rondom deze trappen.

De trappen werden ontworpen door Allessandro Specchi en Francesco de Sanctis in 1721. Toch duurde het even voor ze gebouwd konden worden door onenigheid tussen de Franse financier en de paus. De trappen leiden naar de Franse kerk Trinità dei Monti. De Fransen hadden een plan bedacht rondom de kerk met de trappen hierin verwekt die naar hun kerk toe leiden en een groot beeld van de Franse koning Lodewijk XIV. Dit tot ongenoegen van paus Innocentius XII. Uiteindelijk kwam er een plan waar beide parijen zich in konden vinden. In dit plan was het beeld voor Lodewijk XIV geschrapt. De Spaanse trappen zijn tussen 1723 en 1726 gebouwd.

Met een Franse kerk en Franse financier zou je verwachten dat de trappen de Fransen trappen zouden heten. Toch is er gekozen om de trappen Spaanse trappen te noemen en het aansluitende plein Piazza di Spagna, het Spaanse plein. De reden voor deze keuze heeft te maken met de Spaanse ambassade. Hun gebouw stond aan dit plein begin 17e eeuw.

Zeker in de lente is het de moeite waard een bezoek te brengen aan deze trappen. Dan zijn ze extra versierd met bloemen. Op 8 december vieren de Italianen het feest van Maria Onbevlekte Ontvangen. Ook dit is een goede dag om naar de trappen te gaan. De paus komt dan persoonlijk een bloemenhulde brengen aan het Mariabeeld. Dit beeld is te vinden aan de voet van de Spaanse trappen.

Op Piazza di Spagna staat naast de kerk Trinità dei Monti ook een fontein, Fontana della Barcaccia. Als je de trappen op loopt kom je uit op Pinicio, één van de Romeinse heuvels.

Adres:
Piazza di Spagna

Naar plattegrond Rome

Relevante artikelen

Piazza di Spagna
Het is niet zo zeer piazza di Spagna, maar vooral de Spaanse trappen die op dit plein bekend zijn. Het vlinderdas vormige plein heeft net als de trappen zijn naam te danken aan de Spaanse ambassade die zich in de 17e eeuw aan dit plein bevond. lees verder…
Ostia Antica
Deze ruïne stad is ooit de belangrijkste havenstad van het oude Rome geweest. De stad werd niet alleen als handelshaven, maar ook als marinehaven gebruikt. Daarnaast diende Ostia als buffer voor Rome. Ostia Antica is gelegen aan de riviermonding van de Tiber. lees verder…
Trevi fontein
De winnaar van deze wedstrijd was Nicola Salvi. Zijn ontwerp had als thema het water. De fontein was een bouwwerk over de oceaan met zijn heerser zeegod Neptunus. Er werd begonnen aan de bouw in 1732. Het voltooien van de fontein heeft Nicola Salvi echter nooit meegemaakt. lees verder…